keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Kuulumisia

Meidän pieni vauveli on jo melkein 8kk! Minusta tuntuu, että hän on jo niin iso, että vauvasta ei voi edes enään puhua :D Iltaisin kun viedään vauva nukkumaan omaan sänkyyn, kannan hänet aina sylissä siinä tutussa vauvan kanto asennossa yläkertaan ja sanon hänelle joka ilta: "äidin pieni vauva", johon neiti virnahtaa sellaisella ihanalla puolihymyllä..Pitää jo lomittain mennä portaatkin ylös, sillä hänen jalkansa sojottavat jo niin pitkälle, ettei muuten mahduta menemään portaissa..

No miten meillä menee? Ihan todella hyvin! Katsotaan nyt mitä tapahtuu tämän postauksen jälkeen, mutta korvatulehdusten osalta on ollut tosi hyvä jakso. (*koputtaa puuta*) Neidillä oli yksi tosi lievä korvatulehdus, joka parantui ilman antibioottia tällä kertaa. Meillä olisi muutaman viikon päästä jatkoaika korva- erikoislääkärille putkitus tiimoilta, mutta luultavasti näiltä osin perutaan aika. Katsotaan sitten uudestaan, jos tilanne alkaa taas pahenemaan. 

Vauva on alkanut selvästi tarvitsemaan pidempiä yöunia viime kuukausina. Meillä nukutaan tällä hetkellä noin 12 tunnin yöunia, viikonloppusin jopa 13 tuntia. Neiti käy nukkumaan noin 19:30 aikoihin illalla. Päiväunet ovat karsiutuneet oikeastaan kaksiin päikkäreihin: yhdet aamupäivällä ja yhdet iltapäivällä. Päiväunien kanssa meillä on sellainen jännä tilanne, että hoidossa vauva nukkuu päiväunet ongelmitta sängyssä, mutta viikonloppuisin kotona ei saada vauvaa millään nukahtamaan päikkäreitä sänkyyn. Ollaan yritetty ja yritetty, mutta ei onnistu. Minusta aika jännää, sillä yöunille vauva simahtaa usein alle minuutissa, kun hänet laittaa omaan sänkyyn. Viikonloppuisin tehdään kuitenkin kärrylenkki, niin vauva nukkuu yhdet päikkärit vaunuissa ja toiset ovat sitten joko sitterissä, tai lattialla leikkimatolla... 

Hoidosta on tullut meille ihan joka päiväinen rutiini enkä sitä mieti enään edes sen koomin. Olen todella tyytyväinen, että vauvamme on hoidossa, sillä hän selvästi nauttii siitä. Hän on aina intoa täynnä kun häntä viedään hoitoon ja intoa täynnä, kun haemme häntä kotiin. Lisäksi olemme mieheni kanssa huomanneet, että oma jaksaminen vauvan kanssa puuhaillessa on ihan eri luokkaa, kuin jos olisimme 24/7 hänen kanssaan. Se aika iltaisin kun olemme vauvan kanssa ja viikonloput, omistamme 110% vauvalle ja annamme hänelle kaiken huomion. Meille jotenkin tuntuu sopivan tämä työ-vauva balanssi tosi hyvin, se pitää mielen virkeänä ja vauvan kanssa leikkimiseen ja touhuamiseen ei pääse kyllästymään. Vauva on alkanut hoidossa ihanasti ottamaan kontaktia muihin vauvoihin, sitä on niin ihana katsella. 

Taidoista ollaan nyt selvästi opittu istuminen ilman tukea. Vauva leikkii jo hienosti istualtaan lattialla ja osaa kellahtaa siitä itse makuulleen. Hän pääsee liikkumaan jo pieniä matkoja eteenpäin, ryömiminen onnistuu taaksepäin, mutta eteenpäin se on sellaista vetämistä mattoa vasten. Konttausasentoon vauva ei vielä nouse, mutta seisoo jalkojen varassa tukea vasten jo hienosti. Kaikki "kielletty", kuten tv-johdot, kaktukset ja huonekasvit ovat alkaneet kovasti kiinnostamaan. Me ollaan aloitettu pikkuhiljaa sormiruokailua, se on minulle ihan painajainen! Minua pelottaa koko ajan, että vauva tukehtuu. En ymmärrä ollenkaan, miten asian kanssa pitäisi edetä, minkä kokoisia paloja saa antaa ja mitä pitäisi tehdä. Olen aina ihan jännittynyt ja panikoin jokaisella nielaisulla, että tukehtuuko vauva.. minusta huonosti löytyy sormiruokailun osalta konkreettista opastusta: esim ihan kuvina, että millaisia paloja ja mitä kannattaa antaa alussa. 

Meitä oikeen naurattaa usein, että emme ole olleet pitkään aikaan näin levänneitä: vauva nukkuu kellon ympäri ja meille on hänen ansiostaan muodostunut hyvä rytmi päiviin, joka ei viikonloppuisinkaan poikkea normaalista. Jos täällä seassa on lukijoita, joita kiinnostaa tietää enemmän siitä, miten ihmeessä vauvamme on alkanut nukkumaan niin kamalan hyvin, niin voisin tehdä aiheeseen liittyen ihan oman postauksen. Vaikka matkassa on varmasti myös hyvää tuuria, niin olemme noudattaneet tiettyjä unioppeja ihan syntymästä saakka. Luin ennen synnytystä uniasioihin liittyvää kirjallisuutta, josta sain tosi paljon hyviä vinkkejä vauvan hyvään nukkumiseen. Olen vakuuttunut, että näiden rituaalien ansiosta meidän yöt ovat niin hyviä. Elämä on ihan mielettömän ihanaa vauvan kanssa. Jos itsellä on välillä vähän huonompi päivä, niin pelkkä vauvaan päin katsominen saa maailman suurimman hymyn huulilleni. Välillä iltaisin saatamme tuijottaa mieheni kanssa nukkuvaa neitiä itkukameran kautta alakerrassa. Olemme hänestä niin kamalan kiitollisia, joka ikinen päivä. 

16 kommenttia:

 1. Minkä ikäisenä vauvanne meni hoitoon, ihan päiväkotiinko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauvamme meni 4kk iässä päivähoitoon. En tiedä oletko seurannut blogiani, mutta me asumme Belgiassa, jossa äitiysloma on vain 3kk. En oikeen tiedä miksi täällä hoitoa kutsutaan, taitaa olla päivähoito. Täällä on vain se yksi muoto tarjolla kaikille vauvoille 3 vuoden ikään saakka, jonka jälkeen mennään kouluun, tai esi-kouluun:)

   Poista
 2. Voi ihana iso tyttönen jo <3 onpa ihanan kuuloista tuo teidän arki. Sattuiko muuten lukukokoelmiisi kuulumaan suomenkielistä kirjallisuutta? Jos on vinkata jotain hyviä teoksia, niin olisi kiva lukea jossain kohdassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on jo niin iso pieni neiti❤️
   Joo, kuului. Voin suositella yhtä kirjaa ylitse kaiken: Laura Anderssonin ”voit nukku”. Minulle sitä vinkattiin myöskin blogin kautta. Se kirja on ihan todella hyvin tiivistetty. Se pohtii nimenomaan keski-eurooppalaista tapaa saada vauvoja nukkumaan yöt läpi heräämättä sen valossa, kun äidit joutuvat menemään niin pian töihin synnytyksen jälkeen. Suomessahan vauvat tunnetusti nukkuvat maailman huonoiten ja siellä on tapana pitkittää yö imetyksiä ihan vuoden ikään saakka, minkä vuoksi vauvat nukkuvat huonosti. Suosittelen sydämeni pohjasta, jos haluatte saada levolliset yö unet vauvavuoteen😉

   Poista
  2. Mä kanssa vahvasti suosittelen tätä voit nukkua kirjaa!! :)

   Poista
 3. Kiitos paljon vinkistä :) tämä täytyy ehdottomasti lukea! Tuo yöt läpi valvominen on kyllä sellainen mörkö, että jos siihen vain löytyy vinkkejä, niin kyllähän ne haluaa hyödyntää :)
  Te olette ainakin selvästi saaneet homman toimimaan erinomaisesti :)

  VastaaPoista
 4. Ihana lukea kuulumisia ja ihanasti kuulostaa siellä arki rullaavan eteenpäin ❤️ voi miten taitava neiti siellä jo on 😍

  Siis toi sormiruokailu, niin samaistun sun tuntemuksiin!! Oon kanssa ollut ihan paniikissa ja edelleenkin pelkään tuon 1v3kk ikäisen tukehtuvan 🙈 simppeli sormiruokakeittiö blogista kaivelin ohjeita, sit vertaistukea kyselin muilta äideiltä ja pojan täti oli pari kertaa tukihenkilönä ruokailutilanteissa mukana :D mut pikkuhiljaa se helpottaa, joskaan en tiedä, että milloin kokonaan...

  Meillä alkaa päiväkoti lokakuussa ja vaikka jännitän toisaalta tosi paljon sitä, niin toisaalta myös odotan. Huomaan kaipaavani jotain omaa ja aina jaksaa paremmin touhuta lapsen kanssa, kun on saanut omaa aikaa, eikä päivät vaan toista täällä kotona toisiaan :) että ihana lukea teidän hyviä kokemuksia hoidosta!

  Ja pitää vielä todeta loppuun, että teen samaa, että otan pojan vauva asentoon syliin ja lepertelen hänelle, että äidin pieni vauva <3

  Tulikohan sekava viesti, kun kiireellä kirjotan. Ihanaa syksyn jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 :D
   Voi kuinka ihana kuulla, etten ole yksin omien sormiruokailupelkojeni kanssa!! Kaipaan tähän asiaan todellakin vertaistukea :D Kiitos het tosta blogi vinkistä, täytyykin käydä tsiigaamassa sieltä asioita.

   Siellä on jännät paikat päiväkodin aloituksen kanssa. Ihan hurjasti tsemppiä niihin ensimmäisiin päiviin, ne on äideille ihan kamalia. Mutta voin lohduttaa, että se helpottaa tosi nopeasti ja sinä saat siitä itse ihan kamalasti lisäenergiaa <3

   Hah, viestisi ei ole ollenkaan sekava! Samoin teille ihanaa syksyä <3

   Poista
 5. Satunnainen kommentoija täällä hei! Ihanaa että kirjoittelet vielä blogiin! Meillä on saman ikäinen vauva, joten etsin kaiken vertaistuen mitä netistä ja ihan elävästä elämästäkin löydän.
  Ekaksi, ihanaa kuulla että teidän vauva nauttii hoidosta! Mua huvittaisi jo tosi paljon palata töihin, mutta tuntuu että tällä Suomessa kaikki kehottaa ja melkein painostaa jäämään kotiin koska "vauva on pieni niin hetken aikaa" tai "ehdit kyllä olla töissä sitten myöhemmin" tai "ei noin pieni vielä voi olla ilman äitiä". Itsestä tuntuu, että vaikka kuinka rakastankin meidän pikkuista, olisin paljon onnellisempi jos saisin olla jälleen oma työssäkäyvä itseni.
  Tuosta sormiruokailusta vielä. Mä seuraan instassa sellaista tiliä kuin the.dentistmom, ja sieltä löytyi ihan konkreettisia ohjeita sormiruokailusta (baby led weaning) sellaisen tilin kuin solidstarts tuottamaan. Kannattaa tsekata molemmat tilit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Minna! Kiva kun jätit kommentin! Mä tiedän tosi hyvin ton tunteen, kun veikkaat itsesi olevan onnellisempi jos voisit mennä jo töihin. Mulla on vähän sama, mutta en uskalla tuoda sitä aina kovin paljon esille, sillä tiedän, että suomessa ajatellaan juurikin tuolla kuvaitsemallasi tavalla. Itse kun olen tällaisessa tilanteessa, että vauva oli vaan laitettava hoitoon, niin huomaan kuinka oma jaksamiseni ja energiatasot ovat nousseet ja pystyn jotenkin vielä paljon enemmän nauttimaan äitiydestä☺️ Eihän sinun kenellekkään tarvitse puolustella tekojasi, jos haluat palata töihin, niin senkun palaat! Varmasti suomessa myös yksityisyrittäjät palaavat suht pian töihin synnytyksen jälkeen.
   Hei kiitti kovasti noista sormiruokailu vinkeistä! Niitä kaipasin todella paljon!

   Poista
 6. Olipa kiva lukea kuulumisia! Teillä näyttää menevän todella hyvin. Ihana kuulla, että päivähoidosta on tullut osa arkea ja että pahemmilta sairasteluiltakin on vältytty. Ja edelleen nuo teidän yöt kyllä kuulostaa ihan mahtavilta! :) Niin nämä pienet vain kasvaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. älä muuta sano! Ihan liian nopeaan menee aika..teillä juhlitan piakkoin jo 1v synttäreitä... Ei tosiaankaan valiteta meidän yöunista :D

   Poista
 7. Kiva lukea teidän kuulumisia🙂Kuulostaa, että teillä menee tosi kivasti! Meillä on tarkoitus laittaa tyttö tammikuussa päiväkotiin ja ollaan ajateltu, että hän varmaan viihtyy siellä hyvin, kun on niin sosiaalinen ja utelias luonne. Kiva kuulla, että teillä on sujunut päiväkodin kanssa hyvin🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla myös sinusta! Sinulla on sitten vielä vähän aikaa neidin kanssa kotona. Varmasti tottuu hoitoon nopeasti, veikkaan, että sinulla kestää kauemmin tottua ;)

   Poista
 8. Tällaisia positiivisia vauva-arkitarinoita on ihana lukea <3 Että asiat sujuu hyvin ja että kummatkaan vanhemmat eivät ole väsymyksestä nääntyneitä. :) Sun ivf-kokemukset on antanut mulle paljoan tärkeää tietoa omalla hoitopolulla, kiito samalla myös niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi Maaria! Kiva kuulla, että täältä on löytynyt vertaistukea ja ehkä vähän apua tai vinkkiäkin <3
   Toivon sydämeni pohjasta, että siellä hoidot tuottaisivat pian tulosta! Täytyykin ottaa sinu blogisi seurantaan, edelleen kaikki aiheeseen liittyvä ja kanssasisarten tarinat koskettavat!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...