maanantai 16. syyskuuta 2019

Vauvalle hoitopaikka, check!

Kyllä, olen 23. viikolla raskaana ja meillä on nyt vihdoin varmistunut hoitopaikka meidän vauvalle! Se on suuri juttu täällä, että me saatiin tämä asia näin "aikaisin" järjestettyä ja se antaa meille hirveästi varmuutta ja poistaa suuren stressin harteilta loppuraskauden ajaksi. Vauvojen hoitopaikka järjestelmä on täällä suuri business ja niistä paikoista tapellaan ja niitä jonotetaan kuukausi kaupalla ja toivotaan, että omalla kohdalla kävisi hyvä mäihä.

Niinkuin rivien välistä voi vetää jo johtopäätöksen, niin minun äitiyslomani eivät ole ollenkaan sitä luokkaa, mitä teillä suomessa asuvilla on tiedossa. Minua usein naurattaa, kun kerron ihmisille olevani kotoisin Suomesta, niin minulta kysytään, että onko siellä aina kylmä ja että onko se juuri se maa, jossa äidit voivat jäädä loputtomiin hoitamaan vauvoja kotiin :D Itse teen töitä yksityisyrittäjänä toiminimellä tai oikeastaan enemmän freelance pohjalta eräässä toimistossa, jonka vuoksi minun etuni ovat vielä jonkin verran hunommat verrattuna "normaali" palkkalistalla oleviin naisiin. Minulle kuuluu lain mukaan 12 viikon "palkallinen" äitiysloma, josta yksi viikko täytyy ottaa pakollisena ennen laskettua aikaa. Eli näillä näkymin, jos vain olot ja raskaus menee hyvin, niin olen töissä ihan melki laskettuun aikaan saakka. Itse toivoisin kovasti, että voisin olla ihan loppuun saakka töissä. Luulen, että kotona tulisin hulluksi miettien koko ajan vain synnytystä ja kaikkia kolotuksia. Olen kuitenkin vähän miettinyt, että jäisin joululoman jälkeen kotiin. Minulla on silloin joulukuun viimeinen viikko ja tammikuun ensimmäinen viikko lomaa joka tapauksessa, jonka jälkeen voisin olla viikon palkattomalla ja sen jälkeen minun tuleekin jo jäädä kotiin ennen laskettua aikaa. Kertyyhän siihen sitten reilu 3 viikkoa lomaa ennen synnytystä. Tai eihän sitä ikinä tiedä, koska vauva päättää tulla maailmaan..

Synnytyksen jälkeen palkallista lomaa on siis tiedossa vielä 11 viikon ajan, eli pyöristettynä sen voi laskea 3 kuukaudeksi. Normaalisti työssä käyvillä äitiysloma on täällä 15 viikkoa, josta 2 viikkoa pitää ottaa pakollisena ennen synnytystä. Eli heille jää 13 viikkoa synnytyksen jälkeen. Yksityisyrittäjänä "palkka" äitiysloman ajalta maksetaan minulle sairasvakuutuksen kautta, joka tulee olemaan ihan kunnon kuukausipalkan veroinen. Siitä olen erittäin iloinen, sillä tiedän, että ei-yrittäjät saavat työnantajan kautta jotakin 70- 80% heidän normaalista kuukausipalkastaan äitiysloman ajalta.
Täällä vauvat menevätkin siis hoitoon 3kk ikäisinä. Kyllä, pienet vauvat laitetaan koko päiväksi hoitoon ja heidät haetaan sitten illalla töiden jälkeen kotiin nukkumaan yöksi. Kuulostaa varmasti karulta, mutta täällä se on ihan normaalia. Kuten mainitsi, niin tämä vauvojen hoitopaikka- asia on täällä ihan bisnestä ja se on kallista lystiä. Paikkaa pitää alkaa hakemaan tyyliin jo raskauden yrityksen aiakana, muuten saattaa olla, ettei paikkaa liikene. Me ilmoitimme itsemme jonoon 6 eri hoitopaikkaan heti toisena iltana, kun raskaustesti oli näyttänyt plussaa. Hinta tälle hoitopaikalle määräytyy vanhempien yhteisten tulojen mukaan, jotta kaikilla vanhemmilla olisi mahdollisuus tähän hoitoon. Meidän tuloilla joudumme ylläri ylläri maksamaan maksimi- päivärahan, joka on noin 30€/päivä luokkaa. Kuukaudessa hintaa kertyy siis noin 600€. Ei mikään ihan halpa lysti. Mutta luojan kiitos meille järjestyi paikka viime viikon lopulla, johon meidän pikkuinen mahtuu mukaan ensi vuoden huhtikuun lopusta alkaen. Paikka on vielä 300m päässä meidän kotiovesta, joten ihan mahtavaa! Käytiin tutustumassa tähän hoitopaikkaan viime viikolla mieheni kanssa, jossa meille esiteltiin tilat, käytiin läpi asiat ruokailuun liittyen ja pääsimme katsomaan sitä "vauvarinkiä" paikan päälle. Oli se vähän koomisen näköstä, kun  3-6kk ikäiset vauvat istuivat sittereissä ringissä, jossa ohjaaja lauloi heille, kertoi tarinaa, yhdelle annettiin maitoa, pari tapausta oli juuri nukkumassa heidän pinnasängyissään. Ja kaikki vauvat olivat niin hymyileväisiä. He kikattivat siellä keskenään ja keikkuivat sittereillä. Siitä jäin hyvä mieli. Ainakin lapsemme saa aloitettua hänen sosiaalisten taitojen hiomisen hyvin aikaisin ja uskonkin, että täällä vauvojen sosiaalinen osaaminen kehittyy tämän hoitojärjestelmän takia hyvin vahvaksi.

Minun kohdallani tilanne on siinä mielessä hyvä, että pystyn töideni puolesta helposti jäämää pidemmäksi aikaa kotiin, koska ns. työnantajaa ei ole. Tietysti palkattomana, mutta kuitenkin. Olenkin nyt miettinyt, että haluan ehdottomasti olla extra kuukauden kotona vauvan kanssa palkattomalla vapaalla, että laittaisimme hänet vasta 4-5kk iässä hoitoon. Olen myöskin saanut sovittua toimistolla, että voin aloittaa alussa tekeen töitä kotoa päin pikkuhiljaa, että saisin vähän lisä aikaa vauvan kanssa. Olen suunnitellut itselleni vähän ylimääräisiä projekteja tuleviksi kuukausiksi, kun vointini on ollut niin hyvä. Saan helposti lisätöillä tienattua parin kuukauden liksat ensi vuodeksi, että voin vapaammin jäädä kotiin vähän pidemmäksi aikaa. Se on yksi positiivinen puoli yksityisyrittäjänä olemisessa, että itse pystyy helposti kontrolloimaan tulojaan ja suunnittelemaan töitä silleen, että tuloja tulee nyt enemmän ja saa säästettyä. Joten nyt näyttääkin siltä, että me laitetaan meidän vauva sitten vasta toukokuun lopussa sinne hoitoon.

Muista avustuksista sen verran, että se puoli kyllä pelittää täällä ihan mielettömän hyvin. Täällä on yksi euroopan ja maailman parhaista systeemeistä sairaskulujen takaisin maksussa, sillä täällä korvataan 90%:sti kaikki lääkäri ja sairaalakulut yksityisiä erikoislääkäreitä myöten. (Täällä on myöskin yksi maailman kovimmista verotuksista, että saavatkin kyllä korvata!) Se selvisi meille jo lapsettomuushoitojen aikana, että kustannuksia itselle ei juurikaan tule. Meillä meni noin 100€ rahaa meidän ivf- kiertoon ja PAS- kiertoon yhteensä, joka kertyi juurikin ultra maksuista. Kaikki lääkkeet ja laboratoria palvelut korvattiin "Kelan" kautta. Sama koskee synnytystä ja raskauden seurantaa. Lisäksi täällä saa todella hyvää lapsilisää vauvan synnyttyä ja vähän kuin suomessa kaikille raskaana oleville annetaan Kelan äitiyspakkaus avustuksena, niin täällä saa 1500€ suuruisen "avustusrahan" lapsen syntymän yhteydessä. Lisäksi minä saan yrittäjänä kotihuollon avustusta 400€ edestä, jolla saamme maksaa siivoojamme, joka käy kerran viikossa siivoamassa koko talomme ja silittämässä pyykit. 400€ kotihuollon avustusta vastaa noin 65 tuntia siivoojan palveluja, eli siitä riittää ilmaista apua pitkä tovi. Tällä hetkellä maksamme siivoojan kulut ihan itse. Näiden avustusten lisäksi molemmat vanhemmat saavat 180€ edestä vaippoja valitsemaltaan merkiltä :D Eli 360€ arvosta on tiedossa vaippoja kotiin! Kätilö tulee synnytyksen jälkeen vierailemaan noin 10 kertaa kotona avustamassa imetyksen ja vauvan hoidon kanssa, joka myöskin kunstannetaan paikallisen Kelan kautta.

Vaikka nuo äitiysloma asiat ovat täällä kovin vajavaiset, niin on täällä sillä rintamalla myöskin avustusta tiedossa. Ei täällä tyhjän päälle jää. Voisi olla asiat vielä huonomminkin. Mutta onhan se karua laittaa oma pieni vauva 3kk ikäisenä hoitoon. Ja sen mukana herää tietysti kysymys, että mites käy imetyksen? Tunnen naisia, jotka ovat sitkeästi pumpanneet maitoa vauvalle hoitoon mukaan, mutta se tarkoittaa sitä, että töissä pitää alkaa tyyliin joka välissä pumppailemaan. Työnantajan on pakollista järjestää naisille tilat pumppaukseen, mutta yrittäjänä asia ei olekaan taas niin simppeli. Tunnen myöskin naisia, jotka ovat lopettaneet imetyksen tuohon 3 kuukauteen, koska he ovat olleet ihan puhki ainaisen pumppauksen kanssa yhdistettynä työhön. Luulen, etten itse stressaa siitä vielä sen enempää vaan katson sitä sitten ihan tilanteen mukaan ja päätän, että mitä teen.

Ps. vatsani on alkanut nyt toden teolla pyöristymään. Otan joka lauantai ns. vatsakuvan ja tällä viikolla huomasin niin selvän eron viime viikkoiseen. Vauvan liikkeet ovat alkaneet tuntumaan selvemmin ja selvemmin ja nyt viikonloppuna mieheni pääsi tuntemaan myös ensimmäisen potkun vatsan päältä. Hän oli niin onnellinen!
rv 22+3



10 kommenttia:

  1. Onpa kiinnostavaa lukea Belgian äitiyslomista ym. Vaikuttaa, että siellä on ihan hyvin avustuksia, paitsi sitten tuo äitiysloma on kyllä kovin lyhyt. Hienoa, että saitte hoitopaikan vauvalle ja vielä niin läheltä kotia:) Siitäkin on paljon apua, että saatte siivousapua. Nostan kyllä hattua tarmokkuudellesi, kun aloitat vielä uusia työprojektejakin:) Olen kyllä itse vähän samassa tilanteessa, että en tiedä, miten maltan jäädä äitiyslomalle, vaikka samalla myös haaveilen siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin ovat lomat lyhyet tosiaan, kun tietää mikä siellä on se tilanne. Täällä se on tietysti ihan normaalia, niin ei siitä kukaan valita.
      Mä olen jotenkin niin mukaavuden haluinen, että teen mielummin nyt enemmän töitä, että pystyy pitämään ensi keväänä ihan saman elintason kun nytkin. Ettei jäädä sitten ainoastaan miehen tulojen varaan, jos minä olenkin kuukauden tai kaksi pidempään vielä kotona palkattomalla :) Ja kun ei sitä aikaa sitten saa enään takaisin sen vauvan kanssa, niin täytyy yrittää nyt olla tarmokas asian edestä ;)

      Poista
  2. On tää kyllä niin hurjan kuuloista. Suomessa kun asuu, tuntuisi ihan kamalalta ajatukselta laittaa jo 3 kuukauden ikäinen hoitoon. Pitäisi kyllä muistaa olla valittamatta meidän "lyhyestä" ajasta, jolta saa vielä kohtuullisen korvauksen kotona olosta. Mutta nuo muut rahalliset yms. korvaukset teillä kuulostaa kyllä tosi hyviltä. Ja kiva, jos pystyt järjestämään töitä niin, että voi olla vähän pidempään vauvan kanssa.

    Kuulostaa kyllä myös vähän hurjalta tuo hoitopaikan hakukin, mutta onneksi teillä kävi tuuri ja saitte hyvän paikan läheltä. Varmasti helpompaa jättää pieni sitten hoitoon, kun paikan suhteen ei ole epäröintiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vähän karua, mutta onneksi itsellä on ollut aikaa totutella tähän asiaan ja se on vaan pakko hyväksyä, että asia täällä näin on. Suomessa on kyllä sillä rintamalla ihan luksus tilanne. Mieheni puolestaan pitää sitä tosi outona, että esim. mun veljien vaimot saivat olla niin "kauan" kotona lasten kanssa ja hän aina pohtii, että kuinka he pärjäävät rahallisesti.

      Ollaan tosi tyytyväisiä siihen hoitopaikkaan. Siellä oli ihania hoitajia ja tilat olivat tosi kivat. Paikan johtaja kertoi meille, että se vauvan tuonti sinne on vanhemmille 100 kertaa kovempi paikka, kun itse vauvalle :D

      Poista
  3. Vau miten mielenkiintoista. Nuo kaikki avustukset ja muut kuulostaa kyllä erinomaiselta, ja siivooja! Toki hurjalta kuulostaa laittaa noin pieni päiväkotiin ja alkaa metsästää hoitopaikkaa noin ajoissa mutta onhan meillä asiat Suomessa tämän suhteen vähän liiankin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo täällä on siivooja kulttuuri. Jopa keskitasoa huonommin tienaavat perheet käyttävät siivoojan palveluja, koska se on tosi halpaa täällä. Ihmiset ostavat sillä vapaa- aikaa itselleen. Näin teemme mekin.

      Just kun luin sinun kustanuksia ivf- kierrosta, niin olin kyllä kiitollinen, että se puoli pelittää täällä niin hyvin. Kaikissa maissa on ne omat hyvät ja huonot puolensa :)

      Poista
  4. Pitkästä aikaa ehdin lueskelemaan tänne :) olipa mielenkiintoista kuulla, miten siellä asiat on järjestetty! Tosi hyviä nuo rahalliset avut ja siivousapu! Ja tosi hyvin korvataan lääkäri ym käyntejä. Ja ihanaa, että pystyt joustavasti töitä järjestelemään :) kamalalta tuntuisi kyllä laittaa jo nyt poitsu hoitoon, hyvä kun anopin kanssa pystyin jättämään :D mutta toki se on eri tilanne, kun on etukäteen jo valmistautunut, että vauva menee pienenä hoitoon! Ja se vaikuttaa, että siellä se on normaali juttu :) arvostaa kyllä tätä Suomen äitiyslomaa! Mä olen henkisesti valmistautunut vaan olemaan kotona mahdollisimman pitkään, niin kauan kun rahatilanne sallii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se suurin kynnys siinä on juurikin se asiaan totutteleminen. Itse olen asustanut täällä jo niin pitkän tovin, että siihen asiaan on todellakin tottunut ja kun näkee, että kaikki joutuvat tekemään niiin. Olen jo todella iloinen, että pystyn sen 3kk sijaan olemaan 4-5kk kotona. Sitten taas kun juttelen kälyjeni kanssa tai suomalaisten ystävieni kanssa heidän pitkistä äitiyslomistaan, niin sillon saattaa välillä katleruus iskeä, että vitsi kuinka kauan teillä on aikaa vauvan kanssa :) No, kaikessa on puolensa ja uskon, että otamme mieheni kanssa sitten ihan eri tavalla viikonlopuista kaiken irti vauvan kanssa, kun se on sitten sitä perheen yhteistä aikaa. Ne arki- illat menee aina niin lentämällä ohitse...

      Poista
  5. Ja piti vielä sanoa, että onpa kaunis raskausmasu! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...