perjantai 25. lokakuuta 2019

28+0: raskauden kolmas ja viimeinen kolmannes käynnistyy!

Tänään on 28+0 eli eikö se nyt tarkoita sitä, että raskauden viimeinen kolmannes alkaa viikosta 29! Hui! Näin pitkälle ollaan tultu. Tuntuu hassulta, että raskaus kestää enään yhden kolmanneksen verran, jos sitäkään. Vaikka tässä nyt vielä on vajaa kolme kuukautta aikaa laskettuun aikaan, niin tunnelma alkaa pikkuhiljaa kyllä muuttumaan odottavaisemmaksi meidän molempien keskuudessa. Apit ja uutiskirjeet lähettävät viestejä, että laskettu aikasi lähestyy. Mies pohtii harvase ilta, että miltähän pienokainen näyttää ja emme malta enään odottaa, että päästään tutustumaan häneen kasvotusten. Kaikki on muuttunut viime viikkojen aikana niin paljon konkreettisemmaksi, sillä vauvan huone on saanut oikeasti sisältöä itselleen, vaatteita on pesty, vaippoja ja hoitotuotteita on alkanut ilmestymään kaappeihin. Häntä kyllä odotetaan ihan mielettömästi! Henkisesti minä odotan ennen synnytystä vielä joulua ja vuoden vaihdetta, jotenkin loppuvuoden pyhät saavat mielen vielä rauhalliseksi. Ensin juhlitaan joulut ja sitten aletaan miettimään synnytystä. Vaikka kovasti läppä välillä lentääkin, että neiti päättäisikin saapua joululaulujen soidessa tai ilotulitteiden paukkuessa tähän maailmaan. Mistä sitä koskaan tietää..

Miten koin raskauden toisen kolmanneksen? Ihan niin kuin minulle kaikki etukäteen sanoivatkin, niin se oli IHANA verrattuna ensimmäiseen kolmannekseen. Viikon 16 jälkeen oloni muuttui oikeasti takaisin normaaliksi ja olen ollut todella energinen näiden viikkojen aikana. Olen nauttinut raskaana olemisesta ja tavaroiden ja vaatteiden hankkimisesta. Mitään raskausoireita ei ole ollut tiheää virtsaamisen tarvetta ja kasvavia rintoja lukuun ottamatta. Olen pystynyt liikkumaan ja syömään hyvin ja olo on ollut suurimmaksi osaksi todella kevyt. Nyt odotankin mielenkiinnolla, että koska oloni alkaa muuttumaan raskaaksi ja väsyneeksi. Salilla ja lenkillä olen nyt alkanut huomaamaan, että tempoa on pitänyt laskea ja hidastaa. Jaksan kyllä tehdä, mutta hengästyn nopeammin ja jos sykkeet nousevat liian korkeiksi, niin se saattaa saada epämukavan olon vatsan ja rinnan seudulle, joka poistuu heti, kun alennan tempoa. Huomaan myöskin, että lihakset kipeytyvät helpommin ja että maitohapot iskevät paljon nopeammin kuin normaalisti. Pyöräily on alkanut vähän vaikeutumaan. Työmatkat taittuvat pyörällä vielä ihan ongelmitta, sillä matkaa tulee vain noin 1 km/suunta. Tässä eräänä päivänä jouduin tekemään pidemmän lenkin pyörällä matkaa kertyen yhteensä noin 10 km ja se kyllä tuntui kropassa. Polvet ottavat polkiessa jonkin verran vatsaan kiinni, joka saa epämukavan olon. Taidan tulevina viikkoina jättää pyöräilynkin pois ja alkaa kävelemään töihin. Ihan vaan jo kaatumisriskinkin vuoksi. Olen itse asettanut pyöräilyrajaksi viikon 30.

Odotan innolla viimeistä kolmannesta ja näitä tulevia odotuksen täyteisiä viikkoja. Tulevina viikkoina tiedossa on vauvan huoneen valmiiksi laittamista, vaunujen ostaminen ja normaalia työ arkea. Tuntuu, että viikonloput aina vierähtää niin nopeasti, ettei ehdi kotona ollenkaan laittamaan paikkoja kuntoon tai tekemään mitään hyödyllistä. Parin viikon päästä suuntaan vielä viimeisen kerran Suomeen ennen synnytystä. Raskaana lentämiseen tässä vaiheessa tarvitaan lääkärin todistus siitä, että raskaus on edennyt  normaalisti ja ilman komplikaatioita. Finnair vaatii tämän todistuksen 28. raskausviikon jälkeen. Lentämään pääsee Finnairilla 36. raskausviikkoon saakka, eli vielä ehdin hyvin mennä piipahtamaan kotona. Meillä oli alun perin tarkoitus viettää joulunpyhät suomessa tänä vuonna, mutta se nyt ei onnistu, sillä en pääse enään lentokoneeseen siinä vaiheessa viikkojen puolesta. Ja tietysti on turvallisempaa olla siinä vaiheessa jo visusti kotona, jos vaikka synnytys käynnistyisikin.

Viimeiseen kolmannekseen kuuluu täällä vielä seurantaultria jonkin verran, seuraava meillä on marraskuun puolessa välissä viikolla 31. Sitten seuraavat ovat viikoilla  36 ja 38 ja sen jälkeen tilanne tarkistetaan viikottain. Lisäksi meillä on jonkin sortin perhevalmennuskurssi tiedossa marraskuussa synnytyssairaalassa. Kurssi koostuu kolmesta iltasessiosta, jossa ensimmäinen käsittelee synnytystä ja kivunlievistystä, toinen imetystä ja kolmannella kerralla mennään tutustumaan synnytys- ja äitiysosastoon, että nähdään ne tilat ihan konkreettisesti, missä sitten päästään tositoimiin parin kuukauden päästä. Vatsa on selvästi taas pyöristynyt, mutta koen sen edelleen todella siroksi verrattuna muihin. Ei minusta takin alta vieläkään päälle näy, että olen raskaana. Nautin kuitenkin vatsasta ja sen kasvamisesta ja odotan mielenkiinnolla, että kuinka valtavaksi se oikeen kasvaa loppua kohden. Tajusin tässä hiljattain, että minulla on enään 7 viikkoa töitäkään jäljellä, ennen kuin jään joululomille ja sitä myötä suoraan äitiyslomalle! Voi kuinka toivon, että vauva pysyisi silloin vielä ainakin pari viikkoa kohdussa, että saisin laitettua kotona paikkoja kuntoon. Voi tietysti hyvin olla, että ääni muuttuu kellossa ja toivon jo siinä vaiheessa, että vauvan vaan tulisi ulos :D
rv 28+0

6 kommenttia:

  1. Pitkälle ollaan päästy! Kiva kun pystyt vielä touhuamaan niin normaalisti kaikkea. :) Onpas myös kivasti nuo seurantaultrat tulossa! Niitä kaipaisi itsekin, kun kuitenkin ultralla aina näkee parhaiten, mikä tilanne oikeasti on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pitkällä ollaan! Olen tosi iloinen siitä, että olen pystynyt tosiaan tekemään kaikkea ihan normaalisti ja että vatsa ei ole ollenkaan arki askareiden tiellä vielä tässä vaiheessa:)
      Ultraa me odotetaan jo ihan täpinöissä, siilä me toivottais, että saataisiin 3d:llä nyt parempi kuva kasvoista kun viimeksi. Viimeksi neidillä oli kädet visusti kasvojen edessä..:)

      Poista
  2. Laskettu aika alkaa sinullakin jo lähestyä🙂Tämä viimeinenkin kolmannes on oikein mukavaa aikaa ja olen pystynyt tekemään kaikkea aika lailla normaalisti (paitsi koripalloa en ole pelaillut). Raskaus ei ole vieläkään rajoittanut menemisiäni, mutta paikallaan seisominen tuntuu jotenkin ikävältä. Ihanaa, että sinulla on vielä joululomat edessä ennen synnytystä, niin siinä ehtii vähän rauhoittua🙂 Meillä saattaa synnytys hyvinkin ajoittua joulun tienoille🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuhiljaa alkaa tosiaan loppukiri :) Toivon, että tämä kolmas kolmannes jatkuisi minullakin samalla ololla vielä pitkään! Nyt viikonloppunakin laitettiin miehen kanssa kotona jalkalistoja koko päivä ja piti paljon kummarrella ja nousta ja vaikka mitä..hyvin silti jaksoin vielä auttaa! Seuraavana päivänä oli lihakset jumissa, mutta muuten ei mitään ongelmaa :D
      Toisaalta minusta on ihana ajatus olla synnyttämässä jouluna, mutta itse joulusta nauttiminen siinä tietysti jää toissijalle. Vaikka ei se siinä kohtaa varmasti paljoa harmita, kun lahjaksi saa maailman ihanimman paketin ;)

      Poista
  3. Ei oo enää pitkä aika sielläkään! Voi, jouluvauva ♥ Mä jo niin ootan, että pääsisin synnyttämään tämän vauvan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu, että vielä on niin pitkä aika ja välillä tuntuu, että ei ole enään ollenkaan pitkä aika :D
      Uskon! Täällä kovasti jännäillään teidän muiden puolesta! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...