perjantai 11. lokakuuta 2019

26+0: O'Sullivan- raskausdiabetes seula ja sen tulokset

Suomessa tehdään ymmärtääkseni kaikille raskaana oleville ainakin ensimmäisessä raskaudessa niin sanottu sokerirasituskoe, joillekkin jopa kaksi kertaa, jos kuuluu riskiryhmään. Kyseessä on OGTT- testi, eli oral glucose tolerance test. Siinä katsotaan aamulla ensin paastosokeri, jonka jälkeen juodaan 75g glukoosia ja otetaan verensokeri 1 ja 2 tunnin jälkeen. Täällä käytettiin muutama vuosi takaperin vielä samaa testiä, kunnes taas jotakin uutta tutkittiin ja päädyttiin mm. Amerikan ja muun keski-Euroopan kanssa samaan kaavaan, että kaikille raskaana oleville tehdäänkin vain tämä O'Sullivanin seula, joka saa hälytyskellot soimaan, jos siihen on aihetta. Luin jostakin, että yksi syy tämän systeemin käyttöön otosta perustui siihen, että raskaana olevat naiset kokivat sokerirasituskokeen todella raskaaksi ja ärsyttäväksi ja lisäksi töistäkin piti ottaa vapaata puoleksi päiväksi.

Täällä raskausdiabetesta seurataan  näin:
- rv 12: paastosokerikoe, jos tulos normaali, niin O'Sullivan seula rv 26.
Jos tulos on poikkeava, niin O'Sullivan seula saman tien.
- rv26: O'Sullivan seula, jos tulos normaali, ei sinulla ole riskiä raskausajan diabetekseen. Jos tulos poikkeava, niin seuraavalla viikolla OGTT eli sokerirasituskoe. Noin 80% positiivisesti testatuista O'Sullivaneista sairastaa raskausdiabetesta.

Minulta otettiin keskiviikkona lääkärin luona tämä O'Sullivanin seula. Testi on pelkistetty versio sokerirasituskokeesta, jossa juodaan vapaavalintaisena aikana päivästä 50g glukoosia ja siitä tasan tunnin päästä otetaan verikoe, jolla mitataan sokeriarvo. Testiä ei saa toteuttaa aamulla paastoamisen jälkeen. Päivän aikana tulee syödä normaalisti. Ainoastaan sen juoman ja verikokeen välillä ei saa syödä mitään. Minulla oli lääkäriaika klo 18 illalla, niinpä join tämän ihanan makuisen sokerilitkun klo 17, eli tuntia ennen näytteen ottoa. Arvon tulee olla alle 7,7 mmol/L, jolloin  sinulla ei ole vaaraa diabetekseen. Jos arvo on tuon 7,7 tai enemmän, on sinulla 80% mahdollisuudella raskausajan diabetes. Olin kuullut paljon kauhutarinoita tästä juomasta ja kuinka se sai heikon olon aikaan, mutta kaikki meni todella näppärästi ja juoma ei saanut ainakaan minussa juurikaan mitään tuntemuksia aikaan. Eilen soitin lääkärilleni, joka oli saanut tuloksen labrasta ja arvo oli minulla 5,2 mmol/L, eli kaikki oli siltä osin erittäin hyvin! Helpotus! Raskausajan diabetes olisi ollut minulle jotenkin todella vaikea asia käsitellä, sillä inhoan dieettejä, vaikka syönkin todella terveellisesti ja liikun paljon. Onneksi on tämäkin testi nyt poissa päiväjärjestyksestä, eikä tarvitse murehtia niistä sokereista sen enempää. Tämä oli testi, joka pelottia minua etukäteen eniten näistä kaikista raskausajan testeistä.

Lääkärikäynnillä sain taas pissata purkkiin, josta katsottiin proteiinit ja sokerit sekä jotakin muita infektioita. Minut punnittiin ja katsottiin verenpaineet ja kuunneltiin vauvan sydänäänet ja istukan virtaukset. Kaikki oli mallillaan! Lopuksi saimme mieheni kanssa molemmat sen hinkuyskä rokotuksen, koska se on pakollinen nykyään. Tätäkin asiaa juttelin äitini kanssa ja hän osasi terveysalan ammattilaisena kertoa, että suomessa on viime vuonna tehty päätös, että kaikki 25- vuotiaat rokotetaan toistamiseen hinkuyskälle, koska ne sairauskannat ovat muuttuneet vuosien kuluessa niin paljon. Täällä tuli myöskin viime vuonna voimaan tämä raskaana olevien rokottaminen juurikin samoista syistä. Verikokeiden yhteydessä minulta tarkistettiin myöskin kaikki vitamiinit, rauta, hemoglobiini, toksoplasmoosi ja sytomegalovirus eli CMV. Täällä testataan jo raskauden alussa, että onko nainen immuuni toksoplasmoosille ja CMV:lle, vai pitääkö hänen olle varovainen raa'an lihan, kissojen ja pienten lasten eritteiden kanssa. Koska minä en ole ikinä sairastanut toksoplasmoosia, seurataan sitä nyt joka lääkärikäynnillä, etten vain ole sairastanut sitä nyt raskauden aikana. CMV:lle olinkin immuuni, eli minun ei tarvitse varoa pienten lasten ja vauvojen seurassa oloa.

Painoa oli tullut 1,7 kg lisää viime kertaisesta lääkärikäynnistä 6 viikkoa sitten. Alkupainoon verrattuna painoa on nyt 4kg enemmän. Ei kai mitenkään ihan hirveän paljon. Vaikea tietysti arvioida, kuinka paljon sitä painoa on vielä tulossa...lopuksi sain vielä lääkäriltä reseptin kouraan influenssarokotetta varten, joka pitäisi käydä laittamassa marraskuun puolessa välissä. Se ei ole pakollinen ja nyt pähkäilenkin, että otanko sen vai en. Olen pari kertaa ottanut influenssarokotteen, ja olen joka kerran jälkeen saanut hirveän flunssan rokotuksen laiton jälkeen. Jotenkin minua hirvittää ottaa se rokote, jos tulen taas kipeäksi sen jälkeen. Toisaalta nyt kannan jotakin niin arvokasta mukanani, etten haluasi riskeerata, että saan vielä ennen synnytystä jonkun influenssan.
Mitä mieltä te olette influenssarokotteesta? Aiotteko te nyt raskaana olevat ottaa rokotteen? Vai onko se jopa pakollinen suomessa?

Oikeen hyvää viikonloppua kaikille!



6 kommenttia:

  1. Itse en ottanut influenssa rokotusta kun odotin esikoista vaikka sitä suositeltiin ja enkä aijo nyttenkään ottaa sitä tätä toista odottaessa. Ikinä en ole ottanut,enkä aijo jatkossakaan ottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että päädyn itsekin siihen, etten rokotetta ota. Täytyy vielä vähän pohtia :)

      Poista
  2. Miten musta tuntuu, että siellä ollaan hirveästi edellä raskauden seurannoissa ja erilaisissa seuloissa. Kuulostaa hyvältä! Tosta cmv:stä en oo ikinä kuullutkaan, ellei se sitten kulje jollain omalla nimellään.

    Mä kans pohdin vielä influenssarokotetta. Koskaan en oo sitä ottanut ja kerran oon sen oletettavasti sairastanut. Todnäk en kuitenkaan nytkään sitä ota, kun vauva luultavasti syntyy ennen pahinta flunssa-aikaa. Tietty se suojaisi syntymän jälkeenkin. Mutta jotenkin näen sen aika turhana, kun ei se välttämättä edes tehoa, jos kanta on taas arvioitu väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä juuri verikokeiden osalta täällä tuntuu tosiaan olevan enemmän seuloja ja tutkimuksia. Selitin näitä toksoplasmoosi ja cmv tutkimuksia sukulaisille ja he olivat ihan pihalla, että miksi siellä ne kaikki erikseen tutkitaan. Musta kyllä ihan hyödyllinen tieto siinä mielessä, että jos olet jo sairastanut toksoplasmoosin, niin sinun ei tarvitse varoa ruoka-aineiden ja kissojen kanssa ollenkaan samalla tavalla kuin me, jotka emme kyseistä sairautta ole sairastaneet. Se cmv on ymmärtääkseni lapsien ja vauvojen usein sairastama tauti, joka leviää lapsen ulosteen, virtsan ja muiden eritteiden välityksellä. Sen vuoksi raskaana olevia ei suositella olemaan paljon vauvojen kanssa tekemisissä, jos sairautta ei ole vielä sairastanut. Tietysti todella vaikeaa, jos on jo aikaisempia omia lapsia. Useimmat ovat kuitenkin tämän jo lapsuudessa sairastaneet ja saaneet immuniteetin.

      Itsestä se influenssarokote tuntuu myös vähän turhalta, mutta kun lääkäri sitä suositteli...täytyy vielä miettiä :)

      Poista
  3. Vaikuttaa kyllä perusteellisilta tutkimuksilta, mitä siellä Belgiassa tehdään raskaana oleville naisille🙂 Minustakin olisi kiva tietää, että olenko sairastanut joskus toksoplasmoosin, mutta nuo verikokeet ei kuulu Suomessa perustutkimuksiin raskaana oleville, niin en ole sitä varta vasten lähtenyt yksityisellekään selvittämään. Influenssarokotuksen aion ottaa, kun raskaana olevat on riskiryhmässä heikentyneen immuunipuolustuksen takia. Olen ottanut sen jo useana vuonna muutenkin. Minulle ei ole koskaan tullut mitään sivuvaikutuksia tai flunssaa siitä, niin sen takia minun on se helppo ottaa. Mutta jos sinulle tulee flunssa helposti rokotteista, niin ymmärrän, että se mietityttää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kyllä nuo verikokeet tosiaan pelittää hyvin! Oli kiva saada varmistus siitäkin, että kaikki vitamiinivarastot olivat hyvällä tasolla :)
      Mä olen kanssa päätynyt nyt siihen, että otan sen influenssarokotteen. Niin monet sanoneet, että se kannattaa ottaa ja minulla synnytys on edessä vielä pahimpaan influenssa aikaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...