maanantai 3. elokuuta 2020

Puolivuotias

Heipparallaa pienen kesätauon jälkeen! Pari viikkoa sitten meidän vauvalla tuli jo 6kk täyteen, apua kuinka nopeasti aika menee. Vielä vuosi- pari sitten minua ärsytti ihan kamalasti vanhempien päivittely siitä, kuinka nopeasti lapset kasvavat ja kunpa ajan voisi pysäyttää. Nyt ymmärrän! Tämä on taas yksi niistä jutuista, jonka ymmärtää vasta sitten, kun on oma lapsi.
Mitä meille kuuluu? No ihan tosi hyvää, vaikka meillä onkin ehkä ollut vähän "raskaampi jakso" vauvanhoidon osalta toistuvien korvatulehdusten vuoksi. Kerrottakoon niistä toisessa postauksessa. Vietettiin heinäkuu kotona loman merkeissä vauvan kanssa ja nyt edessä on paluu arkeen, eli töihin ja hoitoon.

Me oltiin vauvan kanssa ensimmäisellä lomareissulla ja ensimmäistä kertaa lentokoneessa. Reissu meni tosi mainiosti yhtä sairaalan päivystysreissua lukuunottamatta Suomessa ja neiti oli kuin mallimatkalainen ihan alusta loppuun saakka! Hän ei inahtanutkaan lentokoneessa, joi kiltisti maitoa pullosta ja nukkui yli puolet lennosta meidän sylissä. Liikkuminen lentokentällä meni tosi kätevästi vaunujen ansiosta, jotka saatiin viedä ihan lentokoneen ovelle saakka, josta ne sitten kerättiin ruumaan. Tavaraa oli vauvan takia tietysti tosi paljon matkassa, mutta siitäkin selvittiin loppujen lopuksi todella hyvin. Olin pelännyt jonkin verran etukäteen vauvan reaktiota niihin kaikkiin uusiin kasvoihin mitä hän näki viikon aikana Suomessa, mutta sekin meni niin paljon paremmin kuin olin kuvitellut. Vauva oli selkeästi alkanut tunnistamaan vieraat kasvot ennen meidän reissua, mutta iloksemme hän otti Suomen sukulaiset tosi hymyilevästi ja iloisesti vastaan.

Me hyppäsimme kiinteiden ruokien kanssa taas askeleen ylemmäs ja lisättiin liha vihannessoseiden sekaan. Ollaan annettu vaihtelevasti lihaa, kalaa ja kanaa ja ainakin tähän mennessä kaikki on maistunut tosi hyvin. Neitimme todella nauttii kiinteiden syömisestä ja hän avaa suutaan päivä päivältä isommaksi ja vetää ihan kamalan kokoisia annoksia. Nyt lisättiin myöskin toinen kiinteä ateria meidän päivään, eli vauva saa nyt vihannes-lihasoseen  lounaaksi hoidossa ja illansuussa annetaan sitten hedelmäsose toisena ateriana. Muut ateriat koostuvat korvikemaidosta. Mainittakoon, että täällä on hyvinkin erilaiset ohjeistukset kiinteiden ruokien osalta kuin suomessa, ennenkuin meidän ruokatottumuksia aletaan kyseenalaistamaan täällä. Me menemme Belgian ohjeistuksen mukaan, sillä täällä päivittäistä elämää elämme. 8kk ikäisenä otetaan sitten kolmas ateria mukaan päivään, koska silloin saa alkaa antamaan vehnätuotteita, eli leipää ja puuroa. Sormiruokailua suositellaan täällä aloitettavaksi 8kk iästä. Ollaan kuitenkin huomattu, että vauvalla olisi kova tarve päästä itse käsin kiinni ruokaan, että ehkä saatetaan jo vähän aikaisemmin kokeilla..

Vauva on oppinut kovasti uusia taitoja viime viikkoina: hän selkeästi yrittää lähteä liikkumaan lattialla! Hän nostaa peppua irti maasta ja vetää käsillä itseään eteenpäin. Hän rullailee jo kovaa kyytiä pitkin olohuoneen lattiaa kääntyen selältä vatsalle ja siitä taas selälleen. Jos vain käännähtääkin poispäin, saattaa neiti olla ihan eri paikassa, kuin mihin hänet jätettiin. Hän on myöskin alkanut istumaan tukea vasten ja itse itseään tukien silleen etukenoisesti. Tosi haperaan on istuminen vielä ja hän helposti kaatuukin kyljelleen matolle. Hän on selkeästi kiinnostunut kirjoista ja tutkii kuvia todella tarkasti. Lisäksi hän on alkanut äännähtelemään ihanasti, kun hänelle lukee tarinaa. Muutenkin runosuoni on alkanut kukkimaan ja eri ääniä tulee todella paljon pitkin päivää, iltaisin hän aloittaa ihan "puhetunnin". Hän on alkanut pärisyttämään huulillaan kovasti ja saattaa pärisyttää kaiken lähellä olevan märäksi, kun sylkeä lentää pitkin poikin! Vauva on alkanut nyt nukkumaan myöskin kyljellään ja vatsallaan, jonka vuoksi meillä oli meidän mittakaavassa parin viikon ajan rankkoja öitä, kun vauva kääntyi koko ajan vatsalleen, mutta alkoi hetken päästä itkemään eikä halunnut kääntyä itse takaisin. Meidän piti käydä kääntämässä neiti sängyssä, jotta hän jatkoi unia. Tilanne kuitenkin rauhoittui nopeasti ja nyt hän nukkuu jo pätkiä vatsallaan ja kääntyy sitten itse takaisin selälleen tai kyljelleen. Ja me ollaan taas päästy nauttimaan öistä ilman heräämisiä!
Meidän päivärytmi on nyt kutakuinkin tällainen:

yöunet: klo 20.30 - 08.00
päikkärit: klo 10.30-11.30
päikkärit: klo 14.00- 15.30
power nap: klo 17.30-18.00

Nyt kuitenkin viime päivinä nuo viimeiset pikapäikkärit on alkanut jäämään, jonka vuoksi vauvan on selkeästi helpompi nukahtaa illalla yöunille. Hän nukahtaa iltamaidon jälkeen ihan muutamassa minuutissa uneen. Niinpä yritetäänkin nyt arjen alettua aikaistaa nukkumaanmenoaikaa vielä puolella tunnilla ja jättää nuo viimeiset päikkärit kokonaan pois. Katsotaan miten rytmi alkaa asettumaan taas hoidon alettua.

Viime viikolla oli nopea tarkastus paikallisessa neuvolassa, jossa saatiin neidille mitoiksi 70cm ja 8,65kg. Painonnousu on nyt selkeästi tasoittunut imetyksen loputtua, eikä painoa tule enään niin kovalla tahdilla verrattuna parin kuukauden takaiseen. Lisäksi neiti oli tippunut ensimmäistä kertaa käyrien sisäpuolelle! Meille myöskin selvisi syy tähän: koska vanhemmat ovat kotoisin eri maista, ei meidän vauvaa saisi seurata täällä tämän maan käyrällä. Vauvat ovat niin eri kokoisia eri maissa pohjoismaiden suurista vauvoista etelä- Euroopan mini vauvoihin. Ottaen huomioon tämän, tulisi meidän vauvalle tehdä mukautettu käyrä Suomen ja Belgian käyrän välille. Koska pohjoismaiset vauvat ovat keskimäärin suurempia, on kuulemma ollut ihan normaalia, että neitimme on ollut täällä ihan yläkäyrällä ja yhdessä vaiheessa vähän ulkopuolella.


4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla teidän kuulumisia <3 ja neiti on yhtäkkiä jo puoli vuotta!

  Allekirjoitan tuon, että ennen ärsytti vanhempien päivittely ajan kiitämisestä, ja nyt sitä tekee samaa itse, kun se aikahan oikeasti vaan kiitää eteenpäin! :D

  Kiva, että Suomen reissu oli mennyt hyvin. Mielenkiintoista kuulla noita ruokasuosituksia sieltä! :) ovat kyllä joka maassa erilaiset, niinkuin esim raskaana olevien ruokaohjeistuksetkin. Milloin siellä saa muuten alkaa antamaan maitotuotteita? Suomessa se on 10kk hapanmaitotuotteet ja kypsennetty maito, Briteissä näille muistaakseni oli suositus 6kk. Ja jotkuthan ei välttämättä ikinä annakaan lehmänmaitotuotteita, vaan menee kasvimaidoilla. Ja hyviä kaikista lapsista kasvaa, vaikka menevät eri suositusten mukaan <3

  Ihanaa loppukesää sinne! Ihana hymyileväinen neiti vikassa kuvassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Haha, itsekin tulee nykyään päiviteltyä, että kun vain aika pysähtyisi hetkeksi..

   Täällä suositellaan maitotuotteita vasta vuoden iästä lähtien. On tosiaan paljon eroja. Huomattiin nimittäin meidän Suomen reissulla, että esim. marjoja ja esim. maissia saa antaa suomessa ihan alusta saakka, kun taas täällä marjoja suositellaan vasta 8kk iästä...mutta kyllä me vaan annettiin suomessa mustikka ja maissi pilttiä:D
   Ja olet ihan oikeassa, että kaikista kasvaa hyviä lapsia, vaikka eri suosituksilla mennäänkin.

   Samoin sinne oikeen ihanaa loppukesää, nauti sinäkin vielä lopusta äitiyslomasta täysin rinnoin! <3 Kirjottelehan taas kuulumisia!

   Poista
 2. Tosi kiva lukea teidän kuulumisia taas! Onpa aika kyllä juossut... Tutun kuuloista tekstiä myös monelta osin. Mietinkin, miten teidän Suomen reissu sujui, mutta kiva kuulla, että hyvin. :)

  Nuo ruokasuositukset vaihtelee ihan järjettömästi eri maiden välillä. Siksi olenkin ajatellut, että lopulta on kai aika se ja sama, miten lapsensa ruokkii, kunhan lapsi kasvaa ja kehittyy normaalisti. :D

  Hauskaa myös aina nähdä muitten vauvojen mittoja. Meidän poika kun oli 70,5 cm ja 8,2 kg nyt vasta 8kk-neuvolassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu sujui tosiaan ihan huippu hyvin, ei jäänyt traumoja lapsen kanssa matkustamisesta :D

   Olen jotenkin ihan samaa mieltä ruokasuosituksista, miksi ottaa ne niin kovin kirjaimellisesti, kun kerran muun maalaiset tekevät toisin ja kehittyvät ihan yhtä hyvin. Itse en ole suositusten kanssa kovin tiukka. Maalaisjärkeä tietysti käytetään,ettei nyt vielä anneta mitään sushia tai raakaa pihviä :)

   On kyllä vauvojen koossa paljon eroja. Meidän neiti on aina ollut aikas pullukka ja isokokoinen, niinkuin minäkin olin pienenä. Jotenkin olisi toivonut, että vauva olisi pysynyt kauemmin ihan pikkuruisena...Se aika meni ihan liian nopeasti ohitse!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...