tiistai 11. kesäkuuta 2019

8+5

9. raskausviikkoa mennään kovaa vauhtia. Ajattelin käyttää tilaisuutta hyväksi ja kirjoitella kuulumisia, sillä minulla oli/on niin moneen päivään siedettävä olo tänään herätessä! Viime viikonlopun pahoinvointi ja ällö olo oli tähän mennessä jäätävintä ja sunnuntaina ja eilen meinasi jo usko loppua olotilan kanssa. Makasin koko viikonlopun sängyssä ja yritin nukkua, ettei tarvitsisi edes hetkeen tuntea sitä ällötystä. Mietin pienessä mielessäni, kuinka lupaan olla parempi ihminen, jos vain selviän tästä ja tunnen oloni jonakin päivänä vielä normaaliksi. Epätoivoisen ajattelua...En ole saanut viikkoihin syötyä kunnon lämmintä ruokaa, joka alkaa näkymään energiatasoissa. Tänään heräsin kuitenkin paremman oloisena ja jopa aamun tuntien kuluessa kuvotus on pysynyt siedettävänä, jopa minimaalisena. Raskaus appit ja kirjat sanovat, että raskauspahoinvointi olisi pahimmillaan 9. ja 10. raskausviikoilla, joten eiköhän tässä nyt juuri niitä pahimpia päiviä eletä. Monilla naisilla olo alkaa helpottamaan juuri 9. ja 10. raskausviikon jälkeen pikkuhiljaa kohti viikkoa 12. Yritän uskotella itselleni, että myös minulla tulee näin käymään :D Tänään illalla menen taas akupunktioon, joka viime kerralla muuten auttoi kuin auttoikin pahaa oloa kokonaiseksi 2-3:ksi päiväksi! Ilolla otan sen samaisen helpotuksen tänään käynnin jälkeen. Voin kovasti suositella akupunktioo, jos täältä löytyy muita pahasta olosta kärsiviä.

Enään reilu viikko seuraavaan 10. viikon ultraan. En ole kyllä ehtinyt ollenkaan murehtimaan siitä, että jokin olisi pielessä tämän huonovointisuuden takia. Huono olo antaa luottoa siihen, että pienokainen siellä kovaa vauhtia kasvaisi. Viime viikolla sain myöskin ohjeet PAS-siirron tukilääkityksen lopettamiseen. Progynova- estrogeeni lääkkeen sain lopettaa silloin saman tien ja lugesteronia alettiin vähentämään asteittain. Jätän nyt joka viikko yhden lugen pois, elikkä 2-3 viikon päästä olisi sitten kaikki lääkkeet lopetettu. Ihan jees, kun ei tarvitse enään miettiä sitä lugesteronin laittoa!

Meille on myöskin varattu 12- viikon nt-ultra heinäkuun 8. päivä. Mielessäni unelmoin, että silloin voisin tuntea oloni jo normaalimmaksi ja voisi oikeasti iloita tästä raskaudesta! Meille selvisi myöskin, että täällä meillä päin tehdään nykyään kaikille raskaana oleville sellainen vauvan DNA- analyysi äidin verestä, josta sitten jo silloin selviää varmuudella vauvan sukupuoli! Ennen se tutkimus tehtiin vain niissä tapauksissa, joissa se niska- turvotus oli vähän riskin rajamailla, mutta nykyään se tutkimus kustannetaan sosiaaliturvan kautta kokonaan kaikille raskaana oleville. Sen tutkimuksen hinta on jotakin 400- 500 euroa. Täällä ei siis tehdä mitään down-syndrooman riskiarviota, vaan siitä veri DNA- testistä selviää 100% varmuudella onko lapsella downin- tai jokin muu syndrooma. Se on minusta ihan hyvä asia, että se testi tehdään nykyään automaattisesti ja, että siitä itse ei tarvitse mitään maksaa. Ja eipä tarvitse sitten sukupuoltakaan enään kauaa jännittää :D
Kuulin viikonloppuna myöskin mieheni veljen vaimolta "Ramzi theory"- nimisestä metodista, jonka avulla sukupuolta voi arvata jo ensimmäisestä 6-7. viikon ultrakuvasta. Teorian mukaan istukan paikka vasemmalla tai oikealla puolella kertoo vauvan sukupuolen jo tässä vaiheessa. Ainoa asiaa mutkittava juttu on se, että koskaan ei voi varmuudella tietää, onko ultrakuva peilattu vai ei. Sitä pitäisi aina kysyä ultraajalta. Eihän me tietysti tajuttu sillon viime viikolla mitää kysyä. Mutta mieheni veljen vaimo käänteli ja väänteli meidän ultra kuvaa ja tuli siihen tulokseen, että Ramzin teorian mukaan meille tulisi tyttö :D Tiedä häntä!

10 kommenttia:

  1. Ihanaa, jos olo välillä helpottaa! Montaa viikkoa ei onneksi ole jäljellä, jolloin pahoinvointi voi jopa olla vain ikävä muisto :) Toivotaan, että kärsimys on pian ohi. :)

    Siis vau, toi teidän terveydenhuolto pelaa hyvin! Onko kyseessä NIPT-tutkimus vai onko tuo joku muu? Vähänkö helpottavaa, että saa varman tiedon siitä, että vauvalla on kaikki kunnossa, kun ei se niska turvotus homma taida ihan 100 % varma tapa olla. Eikä kyllä varmasti haittaa, että sukupuolikin selviää samalla. :)
    Jostain kumman syystä mulla on sellainen fiilis, että tyttö teille voisi olla tulossa. :D Jännittävää kuulla, kumpi sitten tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuntuu, että on ensimmäinen päivä pitkään pitkään aikaan, että olo on siedettävämpi...vaikka taas jo etoo, kun edes mietin, että mitä sitä yrittäisi syödä lounaaksi..Toivotaan, että tämä on pian ohi!

      Juurikin tuo NIPT-tutkimus ja siihen yhdistetään vielä jokin toinen tutkimus, minkä nimeä en tiedä. Olen ymmärtänyt, että suomessa ei kai tehdä aina tätä nipt-tutkimusta, kun kukaan ei vielä tiedä sukupuolta 12-viikon kohdalla:) Onko sinulla tietoa kuuluuko tämä suomessakin perustutkimuksiin?

      Siitä saa meidän raskauskirjasen mukaan 99,9% varmuuden downin syndroomasta ja joistakin muista sairauksista. Kyllä me ainakin halutaan heti tietää kumpi sieltä on tulossa ;)

      Poista
  2. Suomessa tehdään joko nipt tai lapsivesipunktio jos seulat hälyttää. Riippuen paikkakunnasta kumpi on ensisijinen. Mikäli aiemmissa raskauksissa on ollut ongelmia tai äiti on iäkäs, voidaan nipt tehdä suoraan. Nipt ei anna noin suurella todennäköisyydellä oikeaa tulosta, jos se näyttää positiivista eli sitten tulos tulee vielä kuitenkin varmistaa lapsivesipunktiolla tai istukkabiopsialla. Negatiivista tulosta voidaan pitää luotettavana, mutta en ole koskaan noin korkeita prosenttilukuja nähnyt siitäkään, etenkään 18 ja 13 trisomioiden osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin olin ymmärtänyt, että se nipt tehtäisiin vain hälyttävissä tapauksissa. Kiitos vielä asian selvennyksestä. Downin syndrooman osalta prosentit ilmotettiin 99,9% ja muiden sairauksien osalta ne olivat alemmat, niin kuin sanoitkin. Jotakin +80 % luokkaa. Siinä minun raskauskirjasessa oli liitetty artikkeli, kuinka tämä kyseinen nipt-tutkimus on mennyt huimasti eteenpäin viime vuosina ja että nuo prosentit on saatu todella korkeiksi nykypäiväisten tarkkojen tutkimusmenetelmien vuoksi.

      Poista
  3. Onpa hienoa että saatte tuon NIPT tutkimuksen ilmaiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä joo ihan mahtavaa!
      Miten olet jaksellut? :(

      Poista
  4. Tuossa ehdittiinkin jo kommentoida, ettei kuulu meidän perusterveyden huoltoon tuo NIPT, pelkästään, jos tulokset eivät ole kohdallaan. Toki omalla rahalla sen voi yksityisellä teettää, mutta hinnat ovat käsittääkseni jotain 700 € luokkaa. Voin toki olla väärässä, kun yllättäen omakohtaista kokemusta ei ole. :D
    Mutta upeasti noi teidän palvelut toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nyt asia selvisi. Minähän en ollut ennen viime viikonloppua edes kuullut koskaan mistään NIPT- tutkimuksesta. Eli yhtä tiedottomia ja kokemattomia ollaan täällä :D

      Poista
  5. Moikka! Voi kun ihanaa lukea blogiasi! Täällä mennään samoilla kohdilla, vain 4 päivää edellä �� auts, toivottavasti pian helpottaa pahoinvoinnit! Mulla helpotti yökötykset n viikko sitten. Ainut oire on flunssa, jo toinen räkätauti menossa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anna! Kiva kun löysit tiesi blogiini :) Suuren suuret onnittelut sinulle raskaudesta! Melki samoissa mennään. Mulla on ollut nyt pari siedettävämpää päivää kuvotuksen kanssa. Josko pahin olisi kärsitty!? (*koputtaa puuta*) En uskalla vielä kuitenkaan alkaa juhlimaan. Voi hyvin vielä pahentua..
      Mutta ei ole varmasti räkätaudissakaan kyllä kivaa :( Toivottavasti sinun flunssat loppuisivat tähän! Tsemppiä ja tulehan kertoilemaan raskaus kuulumisia :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...