Tällä viikolla meillä oli toinen valmennusilta sairaalassa, jossa aiheena oli vauvan ruokailu: imetys ja korvikemaidon antaminen. Täällä on ehkä jonkin verran toisenlainen ajatusmaailma imetykseen liittyen kuin Suomessa. Jotenkin täällä ollaan "lempeämpiä" sen suhteen, eikä korvikemaitoa antavia pidetä mitenkään huonompina äiteinä, kuin imettäviä. Luin vain sivusilmällä lööpeistä, että Rita Niemi-Manninen oli lopettanut yhteistyön imetysvaikuttajana juurikin häneen kohdistuneen arvostelun vuoksi. Jotenkin ihan hävytöntä tuollainen muiden julkinen arvosteleminen. Vaikka eihän tällaisen yhden lööpeissä olleen tapauksen valossa pitäisi alkaa yleistämään. Juttelin asiasta Suomessa kälyjeni kanssa ja he puhuivat, että kyllä Suomessa aletaan tosi helposti arvostelemaan, jos antaa korviketta tai jos imetys ei onnistu. Siitä saattaa kuulemma saada usealta taholta vähän sellaisen luuserin leiman. Luulen, että suvaitsevaisempi asenne täällä johtuu hyvin pitkälti ihan siitä, että naiset menevät niin hirveän aikaisin töihin synnytyksen jälkeen, joka asettaa omat rajoitteensa imetykselle.
Valmennuksessa käytiin molemmat ruokintatavat läpi: niiden hyödyt ja haitat ja meille painotettiin ihan hirveästi sitä, että kumpikaan tyyli ei tee meistä huonompaa tai parempaa äitiä. Oma jaksaminen tulisi laittaa etusijalle ja edetä sen mukaan. Meidän ryhmässä kaikki 5 naista oli päättänyt alkaa imettämään, jos se vain suinkin alkaa rullaamaan. Käytettin siis jonkin verran enemmän aikaa imetyksen teoriaan, kuin pulloruokailun opettelemiseen. Tieto oli minulle suurimmaksi osaksi uutta ja todella hyödyllistä. En ole vielä ehtinyt lukemaan tai etsimään sen suuremmin tietoa imetykseen liittyen. Valmennuksesta sai todella hyvän perustietämyksen asiaan liittyen. Kaikki saivat vauva-nuken syliinsä ja meille opastettiin erilaisia asentoja, missä imetys yleensä onnistuu parhaiten. Kätilö tarkisti vähän väliä, että saatiin hartiat rentoutettua eri asennoissa ja että vauvan (nuken) vartalo oli aina visusti äidin rintakehään päin suunnattuna. Meille opetettiin vakuumin tai tyhjiön luomista oman rinnan ja vauvan suun avulla. Tästä vakuumistakaan en tiennyt mitään. Luulin aina, että vauva vaan tarttuu suullaan nänniin ja alkaa imemään...:D Paljon puhuttiin myöskin maidon nousemisesta ja kuinka yksilöllistä se on, milloin maito alkaa nousemaan synnytyksen jälkeen. Puhuttiin myöskin ruokavaliosta ja alkoholin käytöstä imetyksen aikana.
Sain valmennuksesta todella paljon itseluottamusta imetyksen aloittamiseen. Tuli ihan sellainen olo, että kyllä se onnistuu ja alkaa sujumaan. Eihän sitä tietysti etukäteen voi tietää, kun se riippuu niin siitä maidon nousemisesta, tuotosta ja myös vauvasta itsestään. Intoa ja luottamusta riittää ainakin tässä vaiheessa! Se, että se varmasti fyysisesti tulee olemaan hirveän raskasta on itsestään selvää, mutta sekään ei ollenkaan mietitytä tai pelota. Nyt täytyy vielä itse lukea jokin kirja imetykseen liittyen niin saa vähän vielä syvempää ja yksityiskohtaisempaa tietoa aiheeseen liittyen, kuin kurssilta. Jos jollakin on vinkata jotakin hyvää kirjaa tai artikkelia imetykseen liittyen, niin shoot me!?
Vielä sen verran ajatuksista liittyen imetykseen, että minä en ota siitä ollenkaan stressiä ja olen hyvinkin positiivisella asenteella koko asian suhteen: joko se onnistuu tai se ei onnistu. Jos se ei lähde rullatakseen, niin sitten vaan annetaan korvikemaitoa. En jotenkin ole ollenkaan sen tyyppinen, että alkaisin syyttämään itseäni ja kokisin itseni jotenkin huonommaksi äidiksi tai naiseksi. Olen niin kiitollinen siitä, että ylipäätään pääsen kokemaan koko äitiyden, niin en aio alkaa ruoskimaan itseäni jos imetys ei ota onnistuakseen. Saattaahan se sitten harmittaa sillä hetkellä, mutta pääsen siitä varmasti nopeasti ylitse. Ja lähdetään nyt kuitenkin siitä, että imetys onnistuu ja sillä mennään ainakin siihen saakka, kunnes vauva menee päivähoitoon toukokuussa.
Loppuun vielä kuva raskausvatsasta viikon 33. alussa. Paljon ihmiset päivittelevät vatsani pientä kokoa, mutta kyllä se itselle alkaa tuntumaan jo ihan kunnon pallolta:D Kenkien laittaminen on alkanut vaikeutumaan ja kumartelu on alkanut tuntumaan epämukavalta. Mitään sen suurempia kipuja tai kolotuksia ei ole. Töissä koko päivän istuttua huomaan, että hartiat ja yläselkä väsyy, koska vatsan takia en pääse enään tarpeeksi lähelle pöytää ja näppäimistöä. Olenkin alkanut päivisin tekemään pienen kävelylenkin, että saa vähän liikettä kehoon. Virtsarakon seudulla on myöskin alkanut tuntumaan kaikenlaisia viiltelyjä ja painon tunnetta. Luulen, että vauvan pää siellä painaa rakkoa. Rintojen alapuolella on taas alkanut tuntumaan välillä vähän kivuliaitakin potkuja, varsinkin jos olen itse istuma-asennossa. Välillä hätkähdän oikeen kunnolla, kun tulee voimakas isku kylkiin tai ihan jopa tohon rintojen alapuolelle :D Tänään sain influenssarokotteen, eli päädyin monien suositusten jälkeen nyt sitten ottamaan sen.
rv 32+0 |
Kun vauva menee hoitoon, niin ilmeisesti silloin on kuitenkin korviketta tai pumpattua maitoa oltava hänellä eväänä koko päivän ajaksi? Pelkän rintamaidon pumppaaminen (puolen päivän tarpeeseen) voi siinä vaiheessa töiden ohella olla aikamoinen urakka,joten viimeistään siinä vaiheessa olisi hyvä jos vauva osaa syödä pullosta ja että olisi löytynyt joku hänelle sopiva korvikemerkki, ne kun ovat erilaisia. Jos siis siellä korviketta hänelle tarjotaan (ja samalla imetys voi hyvin olla kuvioissa muun ajan päivästä). Eli kannattaa alusta alkaen harjoitella pullosta syömistä esim kerran viikkoon, sekin on taito mikä saattaa unohtua ja yhtäkkiä vaan ei kelpaa enää ollenkaan... Jos imetys onnistuu niin toki pelkkää rintamaitoa kannattaa antaa mahdollisimman pitkään! Korvikkeeseen voi myös totutella lisäämällä aina vähitellen sen määrää pumpattuun rintamaitoon sekoitettuna. Rinnat myös tottuvat pumppaamiseen, eli jos on myöhemminkin kuin alun maidonnousun jälkeen (jolloin sitä kyllä heruu ja paljon) ajatuksissa pumpata maitoa, kannattaa sitäkin pitää yllä. :) Muuten voi siis käydä niin, ettei maitoa yksinkertaisesti enää heru pumpulle vaikka se muuten riittäisi vauvalle mainiosti.
VastaaPoistaKyllä, olet ihan oikeassa sen suhteen, että vauvalle viedään maidot mukana hoitoon. Eli joko sitten pumpattua rintamaitoa taikka korvikeannostukset veden kera. Meille nimenomaan painotettiin tutustumiskäynnillä hoitopaikassa tuota sinunkin tuomaa pointtia siitä, että pitää alkaa kotona hyvissä ajoin harjoittelemaan pullosta juomista, koska sekään ei ilmeisesti aina niin mutkattomasti onnistu. Eli juurikin pikkuhiljaa alkaa opettelemaan sitä pullosta imemistä, että hän sitten pärjää siellä hoidossa. Meille itseasiassa puhuttiin niistä korvike merkeistä jo paljon sairaalan kurssilla ja kerrottiin mitkä olisi ne ns. "parhaat" merkit sitä varten. Meille kerrottiin, että suurin osa naisista käyttää töihin mennessä juurikin comboa: pumppausta ja sitten illalla ja aamulla ennen hoitoa imetystä kotona. Toisaalta tunnen taas naisia jotka sanovat, että he eivät vain yksinkertaisesti ole jaksaneet töiden ohella pumpata. Kiitos kaikista ajatuksista ja vinkeistä! Niistä on aina hirveästi apua :)
PoistaTaas kerran ihan kateellisena luen tosta valmennuskerrasta. Oon itse lukenut paljon vain netistä imetyksen tuen sivuilta ja joku aika sitten latasin sellasen imetystukihenkilön tekemän oppaan netistä, mutten yhtään muista, mistä sen sai ja siinä taisi olla joku aikaraja kun oli vielä ilmainen tms. Laitan linkin, jos vielä löydän sen.
VastaaPoistaItse tosiaan haluaisin niin paljon, että imetys onnistuu, vaikka en silti mitenkään pidä korviketta antavia äitejä huonoina. Haluaisin vain itse imettää kokemuksen, helppouden ja hinnan takia. :)
Valmennus oli kyllä erittäin hyödyllinen tällä kertaa!
PoistaYmmärrän hyvin, että toivot imetyksen onnistuvan, niin tottakai itsekin toivon että se lähtisi onnistumaan. Ihan vaan jo hinnan, miliöön ja ekologisuuden kannalta.
Tosi mielenkiinnolla nyt odottelen, että miten se imetys siellä on lähtenyt rullaamaan nyt ensimmäisinä päivinä! Voi kuinka täpinöissä olen sinun puolesta! :)
Imetyksen tuki ry on ehdottomasti kurkkaamisen arvoinen :)
VastaaPoistaJa myös Naistalosta (naistalo.fi) löytyy imetyksestä videoita ja kaikkea!
PoistaKiitti, täytyy käydä tutkimassa molemmat sivut! :)
PoistaItsekin olen ajatellut, että imetys olisi helpompi vaihtoehto kuin korvike, kun ei tarvitse pulloja steriloida ym. Eli ajattelin itsekin yrittää imetystä, jos se lähtisi rullaamaan. Mutta pääasia, että vauva saa riittävästi ravintoa, oli maito äidinmaitoa vai korviketta:) Minulle neuvolantäti sanoi, että synnytyssairaalassa kätilöt neuvovat ja auttavat imetyksessä.
VastaaPoistaImetys olisi ehdottomasti helpompi ja halvempi vaihtoehto. Minuakin mietityttää juuri se steriloiminen ja tiskaaminen ja kaikki muu korvikemaitoon liittyvä vaiva. Tästä meille myös puhuttiin paljon kurssilla. Kätilöt varmasti opastavat ihan hirmu hyvin sairaalassa ja täällä he tulevat sitten vielä kotiinkin ensimmäisinä päivinä tsekkaamaan, miten kaikki menee. Koska en varmasti muista enään kurssin imetysasentoja siinä vaiheessa, kun vauva on ensimmäistä kertaa rinnalla sairaalassa :D
Poista