torstai 18. kesäkuuta 2020

Arki on aika ihanaa just nyt!

Arki on alkanut todellakin taas pyörimään ja se on aivan tavattoman ihanaa vauvan kanssa! Itse koin lyhyen äitiysloman jotenkin juhlana ja nyt on vasta tullut sellainen olo, että vauva-arki on alkanut. Minä käyn taas normaalisti töissä, vaikka vähän lyhyempää päivää olenkin tehnyt. Vauva on hoidossa, jossa kaikki on mennyt ihan yli odotusteni. Olin kuvitellut, että vauva tottuu hoitoon ja siihen ympäristöön hitaammin, mutta päinvastoin, meillä on mieheni kanssa tunne, että neiti todellakin nauttii hoidosta sillä hän on joka päivä yhtä hymyä, kun hän tulee kotiin. On niin sydäntä lämmittävää nähdä hänen hymyilevän minulle tai miehelleni, kun me häntä hoidosta kotiin haemme <3

Meidän neidillä tulee ensi viikolla täyteen jo 5kk! Me olemma aloittaneet pikkuhiljaa kiinteiden maistelun, joka on myöskin lähtenyt rullaamaan vallan mainiosti. Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien hän on osannut avata suun hienosti lusikan lähestyessä. Ensimmäisinä kertoina se meni vielä enemmän lusikan pureskeluksi, kuin syömiseksi, mutta nyt tuntuu, että itse syöminenkin alkaa pelittämään. Tähän saakka ollaan menty kiinteiden osalta vihannespainotteisesti: sekoitetaan aina jotakin vihannesta perunan kanssa. Nyt ollaan maisteltu peruna-porkkana, - bataatti, - kiinankaali, - punajuuri, ja - parsakaalisosetta. Kaikki on maistunut. Yhtä lajia ollaan annettu aina kolmisen päivää peräkkäin, että vauva tottuisi vähän siihen makuun. Ollaan annettu nyt kerran päivässä sosetta, joka määrältään ensimmäisillä kerroilla oli lusikka- pari. Nyt olemme kuitenkin jo viimeisen viikon ajan korvanneet yhden maitoaterian kokonaisella soseaterialla, sillä se neidille maistuu niin hyvin. Meille sanottiin, että 150g sosetta korvaa yhden maitoaterian.  Hän saa hoidossa päivittäin vihannessosetta, joten arkipäivinä ei kotona illalla anneta enempää. Viikonloppuisin tehdään sitten kotona lounas- sose neidille. Tällä 1x päivä meiningillä aiotaan mennä 6kk ikään saakka ja sitten lisätään kiinteiden määrää pikkuhiljaa. Kokonaisuudessaan vauvalla on tällä hetkellä noin 6 ruokailukertaa päivässä: 5 x 150-180 ml maitoa ja 1x vihannesosetta. Hedelmäsoseita aletaan kanssa pikkuhiljaa testaamaan. Haluttiin kuitenkin monilta tahoilta saatujen vinkkien takia aloittaa vihanneksilla, sillä hedelmissä oleva sokeri on kuulemma vauvoille koukuttavaa ja jotkut vauvat saattavatkin alkaa hylkimään vihanneksia, jos ovat saaneet ensin makeita hedelmiä. Ostettiin vauvoille tarkoitettu Philips Aventin vihanneshöyrystin, joka oli ihan kympin ostos! Sillä saa nopsaa höyrystettyä vihannekset pehmeiksi ja murskattua ne samantien soseeksi ja ai että kun siitä soseesta tulee niin hyvää koostumukseltaan. Lisäksi laitteella voi sulattaa ja lämmittää aterioita ja siinä tuli mukana pakasteastia, jolla saa ylimääräisen soseen pakastimeen ja sitten taas sulatettua siinä samassa kipossa seuraavana päivänä. Ihan paras ostos!

Yöt neiti nukkuu edelleenkin todella hyvin. Nukkumaan mennään klo 20:30 paikkeilla ja hän heräilee aamulla klo 7:30, jotta saadaan hänet valmiiksi hoitoon viemistä varten. Yöheräilyjä ei ole enään ollut muutamaa yötä lukuunottamatta viime viikolla, kun vauvalle nousi ensimmäistä kertaa kuume saamien rokotusten jälkeen. Kuumeilua kesti 1,5 päivää joka sitten laantui nopeasti ja neiti oli taas oma itsensä. Parina-kolmena yönä vauva heräili tosiaan muutamaan kertaan yön aikana huonon olon takia, mutta nukahti sitten taas heti tutin antamisen jälkeen uudestaan. Naurettiin mieheni kanssa sitä, kuinka hyvään me olemme tottuneet, sillä olimme viikonlopun ihan silmät ristissä näiden satunnaisten yöheräilyjen vuoksi :D Nyt rokotukset ovat kuitenkin pulkassa tuleville kuukausille ja seuraavat piikittelyt ovat tiedossa muistaakseni joskus 1v ikäisenä. Ollaan huomattu, että imetyksen loputtua vauva on paljon alttiimpi sairastelulle, sillä rintamaidon suoja-aineita ei enään tule. Se harmittaa kyllä itseä jonkin verran, mutta tilanne on mikä se on töiden osalta. 

Vauva on oppinut ihan todella paljon uusia taitoja viime viikkoina. Tasan 4kk ikäisenä hän kääntyi ensimmäisen kerran selältä vatsalleen ja nykyään ei muuta enään tehdäkkään. Heti jos neidin kääntää takaisin selälleen, vierähtää hän takaisin vatsalleen. Hän on selvästi alkanut kiinnostumaan kirjoista ja nauttii hirveästi, jos hänelle lukee ääneen. Hän naurahtelee ihanasti äänen vivahteiden saattamana. Pururenkaat ovat ihan IN tällä hetkellä ja pehmolelut ovat alkaneet naurattamaan neitiä. Hän painii pehmolelujen kanssa selättäen heidät leikkimatollaan. Halu olisi vauvalla kova päästä liikkumaan eteenpäin, sillä hän selvästi on alkanut työntämään jaloillaan lattiaa vasten ja nostamaan lantioo irti lattiasta päästäkseen liikkumaan hieman eteenpäin. Vauva on todella tarkkaavainen, tämä huomattiinkin jo hyvin alussa syntymän jälkeen. Hän katsoo ihmisiä niin syvälle silmiin ja tutkii heidän kasvojaan, että välillä oikeen alkaa naurattamaan. Hoidossa hän kuulemma myös tarkkailee muita vauvoja jo hyvin tarkasti ja etsii kontaktia. Istuminen taitaa olla meillä seuraava etappi. Tukea vasten vauva istuu jo hienosti ja jaksaa kannatella niskojaan hyvin, mutta vielä tulee menemään hetki, ennen kuin hänet voidaan laittaa esim. syöttötuoliin istumaan.

Viikonloput on meille ihan kulta-aikaa, kun saadaan olla päivät kokonaisuudessaan vauvan kanssa. Käymme vähintään kerran pitkällä kärrylenkillä ja muutenkin vain ollaan ja leikitään neidin kanssa. Nyt on kiva, kun ravintolat ja kahvilat on alkanut taas aukeamaan, niin voi käydä kaupungilla kahvittelemassa. Viime viikonloppuna olimme ensimmäistä kertaa lounastamassa vauvan kanssa ravintolassa ja sekin meni hyvin. Söimme mieheni kanssa kylläkin vuorotellen, sillä toinen piteli vauvaa sylissä, mutta sekään ei haitannut ollenkaan. 

En voi uskoa, että nyt on jo juhannus! Vuosi sitten voin juhannuksena niin pahoin, että kaikki oksetti. Vuosi sitten mahanpohjassa kutkutti kaikki tuleva ja raskausuuutisten kertominen kaikille tutuille jännitti. Viime kesä oli odotuksen täyteinen ja taianomainen, kaikki tuleva oli niin uutta ja vähän pelottavaa. Tämä kesä on vieläkin parempi! Meillä on maailman ihanin pieni tytön tyllerö, joka on tehnyt elämästämme niin paljon värikkäämpää. Hän on murskannut niin monet myytit ja ennakkoluulot vanhemmuudesta ja ainaisesta väsymyksestä, sillä hän on niin helppohoitoinen, että emme voi edes käsittää, että vauva voi olla niin helppo. Kaikista paras tunne on se, kun mieheni pitää vauvaa sylissä ja hän alkaa yhtäkkiä vuodattamaan onnen kyyneliä ja sanoo, ettei voisi enään kuvitellakaan elämää ilman häntä. Voi kuinka hän on niiden kaikkien kyynelten, tuskan ja vaivan arvoinen ja vielä paljon enemmän. Elämä on niin ihanaa juuri nyt! Hyvää ja ikimuistoista keskikesän juhlaa kaikille <3


6 kommenttia:

  1. Hei!

    Olen lueskellut blogiasi jonkin aikaa, itselläni on pian 8kk vanha tyttö ja 4-vuotias poika.

    En todellakaan halua tätä sanoa missään negatiivisessa ilmapiirissä, mutta suomalaisten ruokasuositusten mukaan alle vuoden ikäiselle vauvalle ei saisi antaa punajuurta eikä kiinankaalia korkean nitraattipitoisuuden takia.

    https://www.vau.fi/vauva/ruokavalio/vauvan-kielletyt-ruoka-aineet/

    Voi toki olla, että teillä siellä suositukset ovat toiset. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa,
      meillä tosiaan täällä on ihan eri suositukset. Se tuli jo hyvin varhaisessa vaiheessa selville. Täällä saa antaa nitraattipitoisia ruokia 2x viikossa alle 1v. vauvoille :)

      Poista
  2. Juu, ajattelinkin näin. :) Mutta kiva lukea, miten erilaista arki on siellä kuin täällä Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi, kiva kuulla, että tykkäät lukea :)

      Poista
  3. Hei Emilia!Onnea vauvasta🙂Ihanaa lukea, että teillä menee niin mukavasti🙂Meillä on myös ihana, helppo vauva. Tuo sinun kirjoitus tuntuikin melkein minun kirjoittamalta🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei pitkästä aikaa! Ja kiitos!
      Aika menee kyllä tosi nopeasti. Ihana kuulla, että sielläkin on tosi helppo vauva :)
      Olisi kiva kuulla miten teillä menee!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...