Tässä olen ollut jonkin aikaa taas kirjoittamatta, sillä sain viime postaukseeni liittyen vauvan laittamisesta päivähoitoon aika syvällisen kommentin eräältä kanssabloggaajalta, joka veti minut hetkeksi hiljaiseksi. Tuntui tosi oudolta, että ihan tuntematon ihminen saa pahan mielen aikaiseksi, vaikkei hän kommentillaan tietysti mitään pahaa tarkoittanutkaan, vaan ilmaisi vaan oman mielipiteensä asiaan liittyen. No, olen nyt sulatellut asiaa ja tullut siihen tulokseen, että jos joku pitää minua huonona äitinä sen perusteella, että en halua menettää työpaikkaani, niin olkoon asia sitten niin. Tiedostan, että suomalaisten on vaikea ymmärtää vauvan laittamista hoitoon hyvin pienenä, sillä siellä tilanne on niin toinen pitkän äitiysloman ja mahdollisen hoitovapaan suhteen. Suomi kuitenkin on yksi harvoista maista, joissa äideillä on mahdollisuus olla pitkään kotona lasten kanssa, tottakai minäkin olisin ollut pidempään, jos Suomessa asuisin ja kävisin töissä. Minusta oli kuitenkin mielenkiintoinen idea kertoa täällä blogissa, miten asiat ovat muualla maailmalla, sen vuoksi postaukseni ja oma kokemukseni vauvojen päivähoitoon liittyen. Minäkin ajattelin ihan eri tavalla aikaisemmin, mutta elämä täällä on avartanut näkemystäni asioihin ja sen myötä en ajattele aikaisin hoitoon laittamista enään ollenkaa huonona asiana, vaan olen varma, että se on monellakin eri tapaa positiivinen asia meidän neidin kehitykselle. Pyydän anteeksi jos kirjoitukseni loukkasi jotakuta, se ei ollut tarkoitukseni. Belgiassa 3kk vauvan hoitoon vieminen on itsestäänselvyys, eikä se tee kenestäkään huonoa äitiä. Eikä se tarkoita sitä, etteikö vanhemmat täällä kasvattaisi itse lapsiaan.
Mutta nyt itse asiaan :D
Meidän oli tarkoitus mennä jo maalis-huhtikuun vaihteessa vierailemaan Suomeen ensimmäistä kertaa meidän vauvan kanssa, mutta koronan vuoksi se matka sitten tietysti peruuntui. Nyt kun lentoliikenne alkaa pikkuhiljaa taas heräämään henkiin, varattiin me heti lennot Suomeen heinäkuuksi. Matkustaminen saa tietysti ihan uuden ulottuvuuden, kun vauva otetaan matkaan mukaan. Kaikki lentokentälle menemisestä alkaen muuttuu vaikeammaksi, sillä matkaan tulee oman matkalaukun lisäksi kaikki vauvan kamat ja varusteet. On ihan pitänyt pysähtyä ja miettiä, että mites sen ja sen asian kanssa toimitaan.Alle 2v lapsenhan saa ottaa pelkällä lentokenttäverolla mukaan koneeseen, niin että hänellä on paikka meidän sylissä. Nyt koronan vuoksi lentokoneet saa bookata vain puolilleen, eli me saamme oman rivin koneessa vain meidän perheelle, joka antaa kyllä kivasti lisätilaa ja on helpompi käsitellä vauvaa lennon aikana.
Vauvaa pitää pystyä kuljettamaan lentokentällä jollakin tavoin. Itse näen tässä kaksi vaihtoehtoa: joko laitetaan turvakaukalo kiinni rattaiden runkoon tai sitten kannetaan vauvaa kantorepussa. Otamme turvakaukalon joka tapauksessa mukaan, joten veikkaan, että päädytään siihen vaihtoehtoon. Finnairin lennoille saa ottaa sen turvakaukalon ilmaiseksi mukaan ja samoin sen rattaiden rungon. Ja ne saa antaa vasta portilla henkilökunnalle, josta ne sitten pakataan ruumaan mukaan. Portilta koneeseen kannetaan vauvaa sylissä istuinpaikalle saakka. Meidän neiti alkaa kyllä olemaan pikkuhiljaa liian suuri turvakaukaloon, joten saattaa olla, että hän kuukauden päästä ei enään siihen mahdu mukavasti. Siinä tapauksessa otetaan kantoreppu mukaan, joka myöskin pitää riisua koneeseen sisään mentäessä, sillä koneen sisäpuolella ei turvallisuussyistä saa vauvaa pitää kantorepussa. Tai sitten otetaan rattaisiin se seuraava istuin kantokopan jälkeen.
Seuraava miettimistä vaativa järjestely on sitten Suomen päässä lentokentältä meneminen majapaikkaan. Ollaan yleensä käytetty julkisia ja menty niillä veljelleni, josta ollaan saatu lainattua auto loman ajaksi. Vauvan kanssa asia on taas vähän monimutkaisempi, sillä vauvaa pitää pystyä myöskin kuljettamaan vaivattomasti mukana, joten auto on ihan välttämätön. Niinpä tulimme siihen tulokseen, että helpointa on vuokrata auto lentokentältä kaikkine varusteineen, että saadaan se vauvan turvakaukalo siihen kiinnitettyä tai sitten auto, jossa on lastenistuin. Katsotaan vähän meneekö hän tosiaan sillon kuukauden päästä vielä siinä turvakaukaukalossa. Lisäksi auton tulee olla tarpeeksi suuri, että saadaan sinnen rattaiden runko matkaan mukaan. Eiköhän tämäkin järjesty!
Majapaikan suhteen muutoksia normaaliin ei sen suuremmin ole, saadaan veljeltäni lainaan matkasänky, joka sitten laitetaan meidän vuokraamaan mökkiin. Mökin löytäminen tällä kertaa oli työläämpää, sillä kaikki mökit tuntuivat olevan buukattuja. Kotimaan matkailu varmasti on se juttu tänä outona vuonna, jonka vuoksi kaikki lomamökit ovat varattuja. Onneksi löysin meille vielä oikeen hyvän majapaikan todella hyvältä paikalta, joka on lähellä perhettäni.
Matkatavaroiden suhteen olen paljon miettinyt etukäteen, että mitä tehdään: otetaanko kotoa varastosta vaippoja mukaan vai ostetaanko vain paikan päältä kaupasta vaippoja. Mitä tehdään maidon kanssa? Korvike maito on meillä pulveri muodossa, johon sekoitetaan vettä ja nestettähän ei saa turvatarkastuksista läpi enään kuin max sen 100ml. Kuinka paljon otetaan vauvalle vaatteita mukaan? Kuinka paljon harsoja ja muita hoitotarvikkeita? Onneksi kaikkea saa myös Suomesta, että hätää ei minkään suhteen pääse tulemaan. Tämäkin varmasti on sellainen asia, että harjoitus tekee mestarin. Ihan varmasti jotakin tulee unohtumaan ja jälkikäteen huomataan, että oltaisiin toimittu sen kanssa paremmin toisin. Sitten otetaan opiksi ja tiedetään ensi kerralla paremmin!
Jos jollakin on hyviä vinkkejä vauvan kanssa matkustamiseen, niin shoot me!
Huh huh, pitipä ihan käydä kyseinen case lukemassa, kun se oli mennyt ohi. Itse vähän ihmettelen sitä, että niitä kärkkäitä mielipiteitä tulee ihan pyytämättä, kun ollaan nimimerkkien suojissa. En ihmettele, että menee ehkä vähän ihon alle, kun ainakin minulle välittyi tunnelma, että ”kyllä tämä minun tyylini on parempi kuin sinun”.
VastaaPoistaMielestäni on ollut äärimmäisen mielenkiintoista lukea, miten muissa maissa menee äitiyslomat ja niihin liittyvät tuet. Itse olen ajatellut, että jos tässä saisi joskus lapsen syliin asti, niin voisimme sinnitellä 3 kuukautta kotihoidontuelle, jonka jälkeen lapsi menisi päiväkotiin. Huom, täällä saa jopa kotihoidon tukea ja teille se vaikuttaisi se olevan tasan 0€, mitä saa. Ja toinen huom. mieshän on tieteentekijä töissä. Taloudellinen puoli on niin iso asia tässä kokonaisuudessa, että niin pitkään kun valtion tarjoamat edut eivät ole lähelläkään samat teille siellä ja meille täällä, niin en kyllä kehtaisi vastaavaa kommenttia kirjoittaa.
Itse pidin myös kirjoituksesi positiiviseksi nostamistasi aiheista. Mielestäni kuulostaa loogiselta, että vauvan sosiaaliset suhteetkin kehittyvät tällaisessa tilanteessa. Itse pidän päiväkotia lapselle hyvänä paikkana rakentaa sosiaalisia suhteita, varsinkin jos sisaruksia ei löydy. Myös kaveripiirissäni (joissa taloudellinen tilanne on niin hyvä, ettei lapsia tarvitsisi laittaa päiväkotiin) on heidät laitettu juuri kavereita varten ja päiväkodista muodostuu lapselle nopeasti se todella tärkeä paikka. Päivä koti.
Lähestytään mieluummin asioista positiivisemman kautta, koska kaikki asiat eivät kuitenkaan ole täysin itse valittavassa (ainakaan ennen lottovoittoa :D). Niitä rankkoja hetkiä löytyy kuitenkin välillä ihan tarpeeksi arjesta, niin täältä blogi maailmasta olisi kiva ensisijaisesti saada hyviä viboja :)
Teillä on ihana perhe ja oot juuri täydellinen äiti teidän tyttärelle <3
Joo älä muuta sano...en viitsi alkaa sen enempää puolustelemaan itseäni ja tekemisiäni. Kuten sinulle selvisi rivien välistä, täällä ei tosiaan ole mitään äitiysloman jälkeisiä kotihoidon tukia, jonka vuoksi sen 3kk jälkeen on hyvin vaikea olla kotona. Lisäksi on vain ymmärrettävää firmojen kannalta, että jos lakisääteinen loma on 3kk, niin miksi he pitäisi henkilön töissä, joka päättää jäädä pidemmäksi aikaa kotiin. Kilpailu työmarkkinoilla on nykyään sen verran kovaa, että jos pidemmiksi ajoiksi jää kotiin vellomaan, niin sinut varmasti korvataan toisella työntekijällä.
PoistaTähän asiaan liittyen voisin vielä yhden jos toisenkin kommentin nostaa esiin, mutta jätettäköön omat mielipiteet tässä kohtaa penkin alle jäähtymään. Luulen, että kyseessä oli tapaus, joka ajattelee, että "kun meillä täällä Suomessa on näin, niin kaikkialla on näin..".
En sano, etteikö siinä myöskin huonoja puoliaan ole, että vauva laitetaa niin pian hoitoon, mutta yritin nimenomaan nostaa niitä mahdollisia positiivisia asioita esille kirjoituksessani. Itse pidän enemmän ajatuksesta, että lapsi tottuu jo varhaisessa vaiheessa toiseenkin ympäristöön, kuin kotiin ja hoitoon/kouluun menemisestä tulee jokapäiväinen asia. Päivä koti, kuten sanoitkin :) Minusta on ihana idea, että lapsemme oppii työssä käymisen tärkeyden ja siihen auttaa juurikin lapselle opetettu rutiini, että vanhemmat käy töissä jonka vuoksi lapsi on hoidossa. Todella normaali elämän kulku omasta mielestäni...
Kiitos kannustavasta ja ihanasta kommentistasi <3
Joo, aivan turha jatkaa kun ei se pointti nyt ehkä ihan perille olisi mennyt. Eikä sinulla ole edes ole tarvetta lähteä puolustamaan asioista, jotka ovat täysin normaaleja. Jos ei maiden väliset erot mene jakeluun niin ei sitten mene.
VastaaPoistaJoka asiasta löytyy aina se kolikon kääntöpuoli, mutta järkevämpäähän on keskittyä niihin positiivisiin puoliin.
Ja harva meistä tosiaan uhraisi työpaikkansa tällaisessa tilanteessa (jos edes kukaan). Itse ajattelen täsmälleen samalla tavalla kanssasi tästä perheen perustamisesta, että ensin hankitaan itselle ammatti ja työ ja sitten pystyy lapsellekin tarjoamaan vakaamman elämän. Tilanne myös mahdollistaa sen ettei itse joutuisi tyhjän päälle, jos jotain kamalaa sattuisi, kun on omavarainen eikä elämä perustu toisen elätettävänä olemiseen.
Mut huh, päästän mäkin tästä aiheesta irti. Meni vain tunteisiin sun puolesta :D.
Hups, puhelimeni autocorrect teki hauskan typon edelliseen mies ”tietenkin töissä” ei ”tieteentekijä” :D.
Voi apua, pitääpä kanssa käydä lukemassa kyseisen tekstin kommentit. En ymmärrä, miksi ihmisten pitää aina päteä ja tuoda omaa kantaa niin voimakkaasti esille. Äitiydessä varsinkin arvostellaan niin herkästi ja rankalla kädellä, välillä on kamalaa lukea joidenkin face ryhmien keskusteluita esimerkiksi... Ja se on vaan fakta, että perheitä on erilaisia ja tilanteita on erilaisia! Minustakin on ollut todella mielenkiintoista kuulla, miten siellä arkea eletään ja mitä eroja on Suomeen verrattuna. Ja se nyt vain on niin, että muualla ei tämän pituista äitiyslomaa ole, kuin Suomessa. Jokaisessa asiassa on aina positiiviset ja negatiiviset puolet ja mieluummin keskittyy juurikin niihin positiivisiin!
VastaaPoistaKomppaan Emmaa, olet täydellinen äiti juuri noin tyttärellesi <3 Hänellä on 100% varmasti turvallinen ja hyvä lapsuus, vaikka hän on mennyt aiemmin hoitoon, kun Suomessa on totuttu.
Ps mielestäni turvatarkastuksesta saa vauvan/lapsen tarvitsemia juomia viedä läpi yli tuon 100ml :)
Joo, tuntuu tosiaan, että ihan hirveesti tullaan arvostelemaan omia tekemisiä, jos ne ei toisia miellytä. En tiedä eikö nämä tyypit sitten ole tytyväisiä omaan elämäänsä vai miksi pitää tulla muille aiheuttamaan pahaa mieltä. Mutta joo, meillä on lähtenyt arki rullaamaan ihan mielettömän hyvin hoidon osalta ja minä olen taas päässyt töiden makuun. Pian saamme taas olla kuukauden yhdessä kotona kesälomien ajan!
PoistaKiitos, että pidät minua hyvänä äitinä juuri tällaisena<3 Meidän ykkösprioriteetti on luoda vauvallemme hyvä ja turvallinen lapsuus ja osa sitä nyt vain on töissä käynti :D
Kuulin myöskin eräältä ystävältäni hiljain, että vauvoille tarkoitettuja nesteitä saisi viedä turvatarkastuksesta läpi! Se olisi ihan mahtavaa!
Eiköhän jokainen vanhempi tiedä itse mikä on lapselle parhaaksi. Mielestäni aiemman postauksen kommentit olivat ihan hyvässä hengessä kirjoitettuja, mutta sekin taitaa olla kokemuspohjainen asia. Eniten pienen lapsen hoitoon jättämisessä itseä jännittäisi tässä artikkelissa todetut asiat: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/10/12/minka-ikainen-lapsi-kestaa-yon-erossa-vanhemmistaan eli tuo annihilaatiokauhu yms. Mutta toistan itseäni ja sanon että kyllä vanhempi tietää mikä omalle lapselle ja perheelle on parasta.
VastaaPoista