tiistai 16. huhtikuuta 2019

PAS preppailua

Olen viime päivinä etsinyt jonkin verran tietoa pakastetun alkion siirtoon liittyen ja yrittänyt selvittää, että mikä loppujen lopuksi vaikuttaa siihen, että kiinnittyykö alkio kohdun seinämään vai ei. Olen myöskin yrittänyt etsiä (vippas)konsteja siihen, mitä voin itse tehdä maksimoidakseni onnistumisen mahdollisuuden. Suurin onnistumiseen vaikuttava tekijä on kaikkien lähteiden mukaan alkion laatu. Laadultaan hyvillä alkioilla on aina paremmat mahdollisuudet kiinnittymiseen. Tuntuu loogiselta. En ole saanut vielä mitään laatu päivitystä meidän pakastetuista alkioista. Mutta kaipa ne on jotenkin ränkätty paremmuusjärjestykseen laadun perusteella. Solubiologi ei ainakaan maininnut mitään huonosta laadusta joten oletan, että meillä ainakin pari laadultaan oikeen hyvää alkiota on odottamassa. Paljon puhutaan nykyään myöskin alkion "iästä". Blastokystejähän ylistetään siinä mielessä, että niillä olisi paljon paremmat mahdollisuudet kiinnittymiseen, kuin esimerkiksi 2-3 päivän ikäisellä alkiolla. Itsestä tuntuu myöskin siltä, että se 5. päivä ovulaation jälkeen olisi jotenkin se luonnollisin siirtopäivä, kun niillä päivillähän se alkio saapuu luomu raskaudessakin munajotimesta kohtuun. Toisaalta taas se kohtuhan on paras ympäristö alkioille kasvaa, että kai ne nuoremmatkin alkiot voivat hyvin selvitä siellä kohdun lämmössä. Itse katselin meidän klinikan onnistumistilastoja ja siellä oli verrattu viime vuodelta alkaneita raskauksia niin 2., 3. kuin 5. päivän siirroissa ja olihan ne prosentit parhaat niissä 5. päivän siirroissa. Eli onneksi meillä nyt on niitä blastoja siellä pakkasessa!

Toinen onnistumiseen vaikuttava tekijä tuntui olevan kohdun vastaanottavuus. Oletan tämä liittyvät kohdun limakalvon laatuun ja paksuuteen. Sitä paksuuttahan seurataan ultralla ennen siirtoa, mutta sitä laatua ei kai voi seurata millään muulla kuin koepalalla. Koepaloja aletaan tietysti vasta ottamaan, kun on useita epäonnistuneita alkion siirtoja takana. Laatuun voi itse vaikuttaa perus terveillä elämäntavoilla: ruokavaliolla, tietyillä vitamiineilla ja tietysti tupakoimattomuudella. Nämä asiat ovat kaikki kunnossa omalla kohdallani. Olen ottanut nyt kolmen kuukauden ajan monivitamiinia, extra paljon foolihappoa, lisä E-vitamiinia ja koentsyymi Q10ppiä. Näiden kahden asian (alkion laatu ja kohdun vastaanottavuus) lisäksi netti on täynnä sivustoja, mistä saa erilaisia vinkkejä alkionsiirtoon ja sen jälkeisiin piinapäiviin:

1) Stressaamattomuus
Hmm. Meidän lapsettomien pahin vihollinen. Itsehän olen niin stressaavaa tyyppiä, että saan aiheutettua stressin ihan pienimmästäkin asiasta. Puhumattakaan sitten tästä meidän elämän tärkeimmästä asiasta.. Juttelin stressistä akupunktio hoitajani kanssa. Kysyin, että onko hänellä mitään stressin lievitykseen liittyviä vinkkejä. Hän sanoi, että sitä stressiä ei voi koskaan kokonaan sulkea pois. Sitä voi lievittää tietyillä asioilla, kuten katsomalla elokuvia/sarjoja, menemällä kävelylle, nukkumalla pitkiä yöunia, syömällä hyvää ruokaa...ihan tällaisia perusasioita, joilla saa mielen pois siirretystä alkiosta. Tärkein tämä olisi ensimmäisten kahden- kolmen päivän aikana siirron jälkeen. Eli tällöin ideaalitilanne olisi ottaa vapaata töistä ja laittaa verkkarit jalkaan ja katsoa netflixiä koko päivä. Kuulostaa hyvältä. En vain tiedä uskallanko pyytää kahta päivää lomaa siirron yhteyteen...

2) Akupunktio
Akupunktiota ylistetään ihan hirveästi englanninkielisillä sivuilla alkionsiirron tukena. Akupunktioon tulisi mennä juuri ennen siirtoa ja sitten taas parin tunnin päästä siirron jälkeen. Tällöin onnistumisen mahdollisuudet ovat tutkimusten mukaan nousseet 40:stä 60 prosenttiin! Oma hoitajani suosittelee myöskin tätä protokolaa, mutta jos nämä hoidot aiheuttavat enemmän stressiä kuin jotain muuta, niin sitten ei kannata alkaa toteuttamaan. Silloin riittää yksikin kerta sinä päivänä. Itse yritän järjestää vapaapäivän ja mennä sekä ennen siirtoa että siirron jälkeen hoitoon.

3) Treenilepo
Olen nyt monista lähteistä lukenut, että muutaman päivän alkionsiirron jälkeen kannataa ottaa todella rennosti urheilu saralla. Meidän klinikan papereissa taitaa lukea, että kevyttä liikuntaa voi harrastaa 3- 4 päivän jälkeen siirron jälkeen, mutta ei mitään tärisevää eikä raskasta nostamista. Yritän itsekin parhaani mukaan olla menemättä salille. Tämä tulee olemaan hirveän vaikeaa. Mutta haluan tehdä kaikkeni nyt onnistumisen eteen. Olemme kulkeneet nyt jo niin pitkän tien ja olemme vihdoin saavuttaneet sen valon pilkahduksen tunnelin päässä. Kävelylenkit saavat riittää raskaustestiin asti!

4) Alkoholi ja kahvi
Tämä on paljon eri mielipiteitä herättävä asia. Monet ovat sitä mieltä, että sen odottelu ajan pitäisi pitää nolla toleranssia ja elää kuin olisi raskaana. Toiset taas ovat sitä mieltä, että lasillinen viiniä tässä vaiheessa on ihan sallittavaa. Itse en oikeen tiedä mitä ajatella tästä. Toisaalta uskon, että jos lasillinen punaviiniä saa rentoutumaan, niin sen voi ihan hyvin ottaa raskaustestiin asti. Niinhän monet luonnollisesti raskautuvatkin ottavat ennen kuin ovat edes tietoisia mahdollisesta raskaudesta. Toisaalta taas saatan alkaa syyttämään jälkikäteen itseäni siitä lasillisesta jos testi on negatiivinen. Itse olen juonut hirveän vähän alkoholia viime aikoina käyttämieni hormonien takia. Alkoholiahan ei suositella käytettäväksi IVF-lääkkeiden kanssa, koska se saattaa vaikuttaa lääkkeiden tehoon. Niinpä olen ollut nolla toleranssilla näiden hormooni lääkkeiden aikana. Tuoresiirron peruuntumisen jälkeen otin parina päivänä oikeen kunnon morkkis-viinit! Nyt on taas menty kuivalla linjalla, koska lääkÄri varoitteli alkoholin vaikutuksesta Progynovan tehoon. Elikkä jatketaan tällä kuivalla linjalla myöskin siirron jälkeen. Kahvi on toinen kiistanalainen tuote: siitä ei ole mitään tutkimusnäyttöä, että se olisi haitallinen raskautumisen kannalta. Toisaalta jotakin tutkimusta on ollut, että kofeiini huonontaisi nimenomaan kiinnittymismahdollisuuksia. Itse en ole mikään himo juoja, mutta kupillisen saatan ottaa työpäivän aikana. Aion jättää kahvin kokonaan pois siirron jälkeen. Otan tilalle vihreän, kofeiinittoman teen jos lämmintä tekee mieli.

5) Kiinnittymistä edistävät ruoat
Tähän en usko itse missään määrin. Ananas, tietyt juurekset, punaviini...ja ties mitä kaikkea netti on täynnä. En usko, että syömälläni ananaksella voi olla vaikutusta onnistumiseen. Monet vannovat nettipalstoilla, että heti ekasta ananas- kierrosta tulin raskaaksi. Ja heti ekasta greippi-kierrosta tulin raskaaksi. Paskat sanon minä! Minulla on jäänyt niin paljon hampaan koloon näistä greipeistä ja ananaksista ja royal geleistä ja vaikka mistä. Minä en ole ikinä päässyt kertomaan, että ekasta "siitä ja siitä" kierrosta tärppäsi. Ja kyllä, olen kokeillut kaikki konstit! Aion syödä ihan perus terveellisesti kuten aina, paljon lämpimiä ruokia jotka pitävät sisukset lämpimänä.

Onhan se asia niin, että joko se alkio kiinnittyy tai se ei kiinnity! Eihän siihen itse kovin paljoa voi vaikuttaa. Minusta on vaan niin kiva nyt etsiä tietoa asiaan liittyen ja spekuloida, että mitä kaikkea voin tehdä asian eteen. Luin jostain, että jos näillä omilla tekemisillään voi vaikka vaan prosentikin parantaa mahdollisuutta, niin miksi ei näkisi sitä vaivaa tämän asian eteen. Juurikin näin!
Nyt on jo viikko mennyt progynova lääkityksen kanssa. Enään toinen viikko ja sitten aletaan olemaan jo tosi lähellä siirtoa!
Onko teillä heittää mitään extra vinkkejä/vippaskonsteja, joilla voisi parantaa kiinnittymisen mahdollisuuksia? Jotakin, mitä olette itse kokeneet hyödylliseksi alkion siirron jälkeen? Tai ihan vaan luomu raskautumisessa?

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Itse pohtinut samoja asioita inssin aikana.
    Tuota akupunktiota olisi kyllä mielenkiintoista kokeilla ihan muutenkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin suositella akupunktioo! Itse olen käynyt nyt 3-4 kk suht säännöllisesti. Jos kierrossa on jotakin häikkää (pitkä, kivuliaat menkat, epäsäännöllinen...) niin akupunktiosta ja yrteistä saa oikeasti todella luonnollisen avun vaivaan. Ainoa huono puoli on inssien ja akun yhdistämisessä se, että inseminaatiossa ei voi koskaan tietää onko hedelmöittyminen ja jakautuminen tapahtunut vai ei. Se kierron ensimmäinen puoli on aina kannattavaa, koska silloin hoitaja voi auttaa siinä limakalvon kasvussa ja edesauttaa follikkelin kehitystä. Mutta sitten luteaalivaiheessa se on vähän sellaista sokkopullaa, koska ei voi tietää maksaako ihan turhasta jos käy hoidossa edistäkseen kiinnittymistä, jota ei välttämättä ole edes tapahtumassa. Nyt ivf hoidossa tietää jo paremmin, että okei..kiinnittyminen on todella mahdollinen, koska se alkio sinne kohtuun tyrkätään:D Mutta minulla hoidot on auttanut ihan myöskin yleiseen hyvinvointiin/stressiin/hormonien tasapainoon!

      Poista
  2. Hei!
    Tuoreissa tutkimuksissa stressi ei näyttäisi vaikuttavan IVF/ICSI:n onnistumiseen. Joten ei kannata stressata stressistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Tämä oli hyvä tieto! Olen yrittänyt parhaani mukaan olla viime viikot stressaamatta.Nämä odottelu viikot ovat saaneet minut muutenkin johonkin "välinpitämättömään" modeen...en ole stressannut ollenkaan niin paljon kuin yleensä. Mutta veikkaan, että siirron jälkeen alkaa taas stressi pukkaamaan yli laidan :D Hyvä tietää, että silti on mahdollisuuksia onnistua!

      Poista
  3. Hyvä lista kyllä! :) Hitsi mua jännittää jo teidän puolesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! <3 Itsekin niin kovasti toivon, että tämä onnistuisi heti ekalla siirrolla. Piinapäivistä tulee varmasti hirveät :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...