torstai 4. huhtikuuta 2019

Punktio, hedelmöittyminen ja tuoresiirron peruuntuminen

Ennen kuin aloitan jännittävääkin jännittävämmän kertomukseni punktiosta, totean heti alkuun ärsytykseni ja turhautumiseni siihen, että tuoresiirtoa ei tulla meille tekemään tähän kiertoon liian suuren hyperstimulaatio riskin vuoksi. Lääkäreitä kuurasi eilen kai kolme toimenpide huoneeseen punktion aikana antamaan oman mielipiteensä ultran perusteella ja kaikilta kolmelta herui vahva EI. Voihan paskan paska sanon minä! Verestä mitatut hormooni arvot ovat taivaissa ja munasarjat olivat ylikierroksilla. Jos raskaus vaikka alkaisikin, niin he veikkasivat että päätyisin päivystykseen hyperin takia. Kaikki alkiot pakastetaan lääkärin määräyksestä ja siirto tehdään vasta ensi kiertoon. No, mikäs kiire meillä tässä nyt oikeen olikaan!? Nyt sitten taas vaan odotellaan...

Itse punktio meni todella näppärästi, kivuttomasti ja nopeasti ohitse. Koska asumme todella lähellä sairaalaa, mieheni teki oman osuutensa kotona ja lähdimme siitä heti yhdessä sairaalalle punktioon. Miheni oli myös todella kiinnostunut itse toimenpiteestä, joten hän oli koko aamupäivän kanssani ja tuli mukaan toimenpide saliin, jossa hän sai seurata rakkuloiden puhkomista näytöltä. Kauaa ei tarvinnut sairaalalla odottaa, ennen kuin pääsin vaihtamaan sairaalan vermeet päälleni ja menin makoilemaan sänkyyn. About 15 minuutin päästä minut vietiin jo toimenpide huoneeseen, jossa anestesia lääkäri laittoi minulle kanyylin ja huumasi minut pois tästä maailmasta. Tai humalsi minut tilaan, jossa en ymmärtänyt olemassa oloani :D Muistan kuulleeni lääkärin äänen ja hänen sanoneen, että nyt alamme piikittämään, mutta en tuntenut minkäänlaista kipua. Siinä vaiheessa olin jo ihan liian päissäni, että olisin voinut itse seurata näytöltä mitään tapahtumia. Jossakin vaiheessa kipu alkoi yltyä ja sanoin siitä heti anestesistille, joka laittoi samantien lisää lääkettä suoneeni. Kipu kaikkosi siihen. Ennen kuin tajusin, kärrättiin minua jo takaisin lepohuoneeseen. Pikkuhiljaa tajuntani palasi ja mieheni osasi heti kertoa, että kaikki oli mennyt hyvin ja rakkuloita oli paljon.

Laboratorio oli ihan toimenpide huoneen vieressä, jonne munarakkuloista imetyt nesteet kuljetettiin saman tien. Noin vartin päästä solubiologi tuli labran puolelta kertomaan, että 22 rakkulasta löytyi 19  munasolua ja 19:sta munasolusta 17 oli kypsiä. He tekevät 10:lle solulle ivf-hedelmöityksen ja 7:lle solulle ICSI- hedelmöityksen eli mikroinjektion. Oltiin miehemme kanssa molemmat tyytyväisiä saaliiseen. Tässä vaiheessa todettiin myöskin, että spermanäyte oli ollut priimaa kamaa! Minulle juuri soiteltiin labrasta, että 17 munasolusta 14 on hedelmöittynyt normaalisti! Biologi kertoi eilen, että he pakastavat noin kaksi alkiota 3. päivän ikäisenä ja loppuja viljellään 5-6 päivää blastokysteiksi. Ja jos vain blastoja saadaan pakkaseen, niin se ensi kierron PAS tehdään sitten 5-6 päivän ikaisellä blastokystillä.

Nyt kun olen nukkunut yön yli, olen päässyt tuorresiirron peruuntumisen jälkeisestä pettymyksestä jo yli. Jotenkin olen turtunut tähän odotteluun viime viikkojen aikana, joten ei kai tässä nyt yksi kierto enään missään paina. En alottanut nyt keltrauhas- tukilääkitystäkään, koska siirtoa ei tehdä. Minä sain klinikalta heti mukaani ohjelman seuraavaan kiertoon, josta tehdään myöskin lääkkeellinen, mutta ei millään piikeillä. En ole vielä ehtinyt tutkimaan reseptejä tarkasti, mutta ainakin estrogeeni-tabuja vedellään ovulaatioon asti ja siitä sitten se progesteronilisä. Soittelen klinikalle kun kuukautiset alkavat ja varataan ultra jonnekin kp 13-14 paikkeille, jonka perusteella määrätään siirtopäivä. Eli alkais nyt ne hemmetin menkat sit vaan nopeasti! Lääkäri sanoi, että ne voi alkaa kaikkea 10-14 päivän välillä. Elämäni muuttui taas yhdessä yössä niin tylsäksi ja toivottomaksi. Vaikka tottakai tässä nyt jännitellään niitä alkioita vielä ensi viikon tiistaihin asti. Eihän sitä siirtoa edes päästä tekemään, jos alkioita ei ole. Toivotaan parasta. No, kuhan ne menkat alkais nopeesti, niin sitten pääsee taas jännäilemään. Nämä tulevat kaksi viikkoa tulevat olemaan ne kaikista tylsimmät.

Sen verran punktion jälkeisistä kivuista, että niitä on ollut todella vähän. Suurin syy siihen lienee se, että viimeisen kontrolliultran jälkeen lääkäri oli jo todella huolissaan hyperstimulaatiosta, jonka vuoksi en saanut pregnyliä ollenkaan ennen punktiota. Sen sijaan laitoin 36 tuntia ennen punktiota 2x Gonapeptyl piikin joka ajaa samaa asiaa, mutta on paljon munasarja ystävällisempi irrtous tapa. Se pregnyl on yksi pahimmista hyperin laukaisijoista. Pregnylin vein mukanani punktioon siltä varalta, että se olisi laitettu siellä alkionsiirtoa varten. Mutta sitten sen ultrakuvan perusteella kaikki lääkärit olivat sitä mieltä, että siirtoa ei pidä tehdä näin isoon riskiin, joten sitä pregnyliäkään ei laitettu. Juurikin tämän takia vatsani on ollut todella rauhallinen punktion jälkeen. Eilen otin 3x vahvan panadolin ja pidin loppupäivän lämmintä kauratyynyä vatsallani, joka piti kivut oikeen hyvin poissa. Turvotustakaan ei ole. Eli sen puolesta kaikki oikeen hyvin! Ei se punktio ole ollenkaan ikävä kokemus. Vaikka veikkaan, että jos minua ei olisi tarkkailtu niin hyvin ja pregnyl olisi pistetty, niin olisin ihan poissa pelistä tässä kohtaa. Muistan insseistä, kuinka minulla oli jo yhden munarakkulan kanssa hirveät kivut pregnyl piikin jälkeen. Ehkä ihan hyvä näin.

8 kommenttia:

  1. No voihan harmistuksen harmistus, että siirtyi seuraavaan kiertoon varsinainen yritys. :( loistavaa kuitenkin, että itse toimenpide meni hyvin ja teillä on nyt todella monta odottamassa siirtoa. Eli ensi kierto on siinä mielessä ihanan helpon kuuloinen, kun ei tarvitse kuin laittaa ”pulla uuniin” :D kyllä se pari viikkoa taas humahtaa ohi ja sitten olette jo tosi lähellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, voidaan mekin kerrankin kehuskella, että ensi kuussa laitetaan pulla uuniin. Niin helppoa se on :D Varmasti noista 14:sta tulee vielä moni tippumaan kyydistä. Ensi viikolla kuulemme pikkuistemme lopullisen kohtalon. Mutta kyllä meitä alkoi oikeen naurattamaan mieheni kanssa, kun kuultiin, että hedelmöittymisiä oli paljon keskimääräistä enemmän. Mikä ihme meissä oikeen on vikana kun ei hedelmöittymistasollakaan näytä olevan ongelmaa..No odotellaan nyt vielä sitä jakaantumista.

      Poista
  2. No voihan harmitus. Onneksi olkoon kuitenkin hyvästä saaliista ja toivotaan että ensi kierrosta nappaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Saaliiseen olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Nyt vaan odotellaan ensi kiertoa :)

      Poista
  3. Äh, voi harmi :( Kurjaa, että joudutte taas odottamaan! Mutta tietysti vaikuttaa hyvältä, että on monta mahdollista siirtoa edessä. Tsemppiä odotteluun! Ajatella, että siellä on nyt hyvin todennäköisesti jo kasvamassa joku, josta vielä tulee teidän pieni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Meeme! On joo tosi outo/jännä ajatus, että siellä tosiaan meidän toivottavasti tuleva pikkuinen kasvaa kovaa vauhtia laboratoriossa. Eilen se pyöri koko ajan mielessä. Outo tunne! Ja jo tässä vaiheessa taitaa jonkinmoinen "äiti-vaisto" herätä esiin, kun koko ajan mietin, että hoitavatko laboratorion tädit heitä siellä oikeaoppisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla :D

      Poista
  4. Kiva kuulla, että punktio meni niin hyvin. Aivan mahtavan määrän saitte kypsiä munasoluja jatkoon :) Tuosta on hyvä jatkaa eteenpäin. Toivottavasti viikot kuluvat nopsaan. Ihan pian pääset taas tositoimiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, oli joo hyvä saalis! Huomenna kuulemme alkioiden lopullisen kohtalon, kuinka monta on saatu pakkaseen. Jännittää jo ihan kamalasti. Luulisi, että tuosta määrästä muutama päätyisi pakkaseen. Silti pelottaa niin vietävästi..

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...