perjantai 29. maaliskuuta 2019

operaatio munien haudonta

Olin tänään taas klinikalla ultrassa ja verikokeissa. Sen viime käynnin jälkeen minulle soiteltiin klinikalta verikokeiden tulosten tultua, että minun piti pienentää gonal-f annosta 150 IU:sta 100 IU:hun. Tänään lääkäri sanoikin, että hormooniarvot olivat jo aikas korkealla viime keskiviikkona. Kyseli, että tuntuuko missään :D Follikkelit olivat kasvaneet hyvää vauhtia. Ne olivat nyt +- 14-14,5mm. Ne oli nyt helpompi laskea, koska folleille oli tullut lisää kokoa. Niitä oli 7+12, elikkä 19 yhteensä. Ihan hyvä määrä omasta mielestä.

Minulle on tullut yhtä sun toista tuntemusta viime päivien aikana: munasarjat ovat alkaneet tuntumaan ihan kunnolla! Nippailee samaan tyyliin, kuin normi kierrossa ovulaation aikoihin. Nyt sekin mysteeri on sitten selvinnyt: ne kivut liittyvät munarakkuloiden kasvuun! Sen lisäksi on alkanut erittymään ihan tosi paljon sitä egg-white valkkaria. Sitä tulee ihan tolkuttomasti, tai siltä ainakin tuntuu. Tästä olinkin jo lukenut paljon, että ne lääkkeet saavat aikaan tämän runsaan valkovuodon erityksen. Ja sitä voi erittyä ihan viikonkin verran, jos hormoonitasot ovat nousseet sen verran korkealle. Juoksu on pitänyt jättää pois. Maha ei kestä enään sitä tärinää. Täytyy käydä vielä viimeiset päivät ennen punktioo kävelemässä ja ottaa muuten ihan rennosti. Lisäksi olen ollut todella väsynyt. Sekin on kuulemma vain yksi hormoonien ihanista sivuvaikutuksista. Iltaisin meinaan sammua jo ennen kello kymmentä.

Kaikki näytti ultrassa hyvältä. Taas klinikalta soiteltiin, että gonal- f annosta tulee pienentää. Nyt otetaan sitten vain 75 IU/päivä. Arvot olivat taas nousseet sen verran paljon. Tänään illalla tulee myöskin cetrotide mukaan jarruttelemaan, ettei munasolut pääse irtoamaan ennen aikojaan. Viikonlopun suunnitelmat ovat täten selvät: munien hautominen ja loppukiri alkakoon! Maanantaina on viimeinen ultra ja silloin mitä todennäköisemmin päästään määräämään tarkka päivä punktiolle. Jännää! Veikkaan itse ensi viikon keskiviikkoa. Tosi nopeasti nämä stimulaatio päivät vierähtävät. Ensi viikolla jännitysnäytelmä pääsee alkamaan sitten ihan toden teolla.

Hyvää ja aurinkoista viikonloppua kaikille!

12 kommenttia:

  1. Mukavaa munien haudontaa :) odotan jo kovasti, minkälainen kokemus on sitten tuo punktio. Kohta pääsette tosi toimiin :) mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäinen saapuu tällä kertaa meille etuajassa :) Punktiosta on kuullut tarinoita niin laidasta laitaan, että yritän pitää avoimen mielen sen osalta. Päivittelen sitten oman (kauhu)kertomukseni.
      Oikeen mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  2. On tää kyllä edennyt nopsaa tai tuntuu, että vastahan täällä kirjoitit, että nämä hoidot on sitten joskus vasta tulevaisuudessa. Kiva kun kirjoittelet kuulumisia niin usein, täällä jännään teidän puolesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Meeme! Sinulle suuret onnittelut raskaudesta!Pidän peukut pystyssä, että kaikki menee hyvin :)

      Poista
  3. 19 kuulostaa tosi hyvälle! Paljon tsemppiä punktioon. Mulle jäi viime kerrasta tosi positiivinen kokemus. Jännää kuulla myöhemmin mitkä ovat fiiliksesi jälkikäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lia! Tämän päiväinen ultra paljasti, että rakkuloita on hiipinyt salakavalasti jostakin takavasemmalta lisää. Niitä oli jo + - 25...no, punktio varmistui keskiviikolle eli katsotaan mikä lopullinen saalis tulee olemaan :) Odotan mielenkiinnolla!

      Poista
  4. Heippa! Jaksaisitko muistuttaa mua, missä kaikissa verikokeissa käyt kierron aikana ja mikä otetaan suurinpiirtein milloinkin. Itseltäni kun ei ole edelleenkään mitattu esim. progesteronia ja kiinnostaisi se käydä testaamassa luteaalivaiheessa. Mitataanko tuota sulta useamman kerran kuukaudessa ja mitä muuta mahdollisesti sen lisäksi? Muistan kyllä, että olet tästä kirjoittanut, mutta en tahdo löytää oikeaa tekstiä. :)

    Kuinka munien hautominen sujuu? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Jos sulta ei olla vielä otettu mitään, niin ainakin tällanen paketti olis hyvä ottaa kierron eri päivinä: kp.3: FSH, prolaktiini, kilpirauhasarvot ja testosteroni. kp.10-14 (ennen ovista): LH, estrogeeni. kp.21 (tai 7. päivä oviksen jälkeen): progesteroni.

      Toi FSH on tosi hyvä viite yleisestä hedelmällisyydestä. Se paljastaa joissakin tapauksissa pcos:än ja sillä näkee vähän miten keho reagoi hormoonilääkkeisiin. Mutta muistanko oikein, että sulta on katottu joskus se AMH-arvo? Jos se on kunnossa, niin useesti toi FSH on myös kunnossa.
      Prolaktiini ja kilppariarvot on kanssa sellaset, mistä saattaa paljastua hedelmällisyyden kannalta häikkää, ne kannattaa kattoo! Ennen ovista on hyvä kattoo kuinka estrogeeni nousee ja että onko LH tarpeeks korkeella. Ja sit tietty toi keltarauhashormoni, mistä voi varmistaa onko ovis tapahtunut.
      Klinikalla meillä mitataan joka kuukausi toi FSH, estrogeeni ja LH. Tota progesteronia ei mitata. Tai sillon tutkimusten alussa tietysti mitattiin. Mutta kun se on mulla ainakin hienosti viitearvoissa ja kun ei ole tiputtelua, niin ei sitä sit sen kummemmin olla seurattu.
      Ehkä se FSH ja progesteroni vois olla sellanen tärkein sulla tässä vaiheessa jos niitä ei olla vielä mitattu. Ajattelitko mittauttaa tässä kierrossa?

      Täällä alkaa olemaan tosi paisunut olo...Eilen illalla meni viimeset piikit ja huomenna olisi sitten keräys, jännää!

      Poista
    2. Oi kiitos ihana! Tästä on paljon apua!

      AMH on katsottu ja se oli tosiaan kunnossa. Kilppariarvot on kanssa mielestäni katsottu ja nekin olivat kunnossa. Tuo progesteroni kiinnostaisi kyllä nyt mitata, kun on tällainen tylsä kierto muuten menossa. Nopeasti googlettelin, että FSH viitearvot ainakin vaihtelevat riippuen kierron vaiheesta. Houkuttaisi ottaa se samalla progesteronin kanssa, mutta nyt epäilen, että pitäisikö se jättää sitten sinne kierron alkuun, kuten sulta on se otettu.
      Hitsi teillä kyllä seurataan ja kartoitetaan tilanne paljon paremmin. Onneksi saa hyviä vinkkejä, niin voi edes omatoimisesti tehdä selvitystä :)

      Tsemppiä huomiseen! Se menee varmasti hyvin <3

      Poista
    3. Joo se fsh vaihtelee kierron mukaan. Minulle selitettiin, että se hyödyllisin aika ottaa se arvo on juurikin kp 3 kierron alussa, koska siitä saa kuvan, että kuinka paljon munasarjat tarvitsevat hormoonia kehittääkseen yhden johtavan munarakkulan. Eli mitä alempi se arvo on, sitä vähemmällä "työllä" se johtofollikkeli valikoituu. Jos arvo on korkea jo kierron alussa, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä ovulaation kanssa on häikkää. Ja minulle kertoi lapsettomuuteen erikoistunut lääkäri, että korkeahko arvo kertoo mahdollisesta pcos: ästä tai huonosta munarakkula tilanteesta munasarjoissa. Juurikin sen takia, että sitä hormoonia tarvitaan paljon munarakkulan kehitykseen. Matalan arvon omaavat vastaavat paremmin hormoonilääkkeisiin, kun taas jos arvo on korkea, lääkettä tarvitaan paljon enemmän tuottamaan rakkuloita.

      Taitaa nämä tavat vaihdella klinikoitten välillä todella paljon. Eihän noita nyt muuten kannata joka kierroissa seurata, mutta meidän klinikalla niillä arvoilla määrätään tarkka päivä inseminaatioille ja tässä ivf- kierrossa ollaan tutkittu lääkkeen annostusta stimulaation aikana noiden veriarvojen avulla. Hyperstimulaation riskiä seurataan myöskin estrogeeni- ja fsh arvon avulla. Mun mielestä tässä ivf- kierrossa on ehkä mennyt vähän yli toi verikokeiden otto: käsivarret ovat ihan mustelmilla ja veriruhjeilla verikokeiden oton takia :D Siihen päälle vielä alavatsan mustelmat piikityksestä...täytyis ihan ottaa kuvat muistoksi näistä ruhjeista :D ! Olen kuin kävelevä voodoo-nukke!

      Kiitos paljon tsempeistä <3

      Poista
    4. Aah ai kamala :D Oon itse aina vihannut verikokeita ihan hirveästi ja mulla meinasi jossain vaiheessa lähteä aina taju, mutta jännästi siihenkin "tottuu" tai siedättyy, kun usein otetaan. :D

      Luulisi tosiaan, ettei ihan koko ajan tarvitsisi samoja arvoja ottaa, kun suurta vaihtelua ei ole. Ihmettelen vain, että noiden arvojen ottaminen ei vaikuta kuuluvan täällä peruskartoitukseen. Tai ainakin multa tarkistettiin vain se AMH.

      Tulipa taas hyvä vinkit, kiitos!

      Poista
    5. On kyl joo aika jännä, ettei siellä oteta perustutkimuksissa noita kaikkia hormooneja. Luulis, että edes se progesteroni otettais ihan heti tutkimusten alussa. Sitten taas käytetään rahaa amh kokeeseen, joka kuitenkin vain todella harvoin meidän ikäisillä naisilla on huono. No, ei tässä touhussa kyllä välillä ole mitään järkeä!

      Toivottavasti saat ainakin sen progesteroni arvon otettua tässä kierrossa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...