keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Vauva 1kk ikäinen- miten sujuu?

Moikka! Ei ole pahemmin ollut aikaa kirjotella meidän kuulumisia, päivät vierivät hirveetä vauhtia eteenpäin ja vauva pitää tietysti tosi kiireisenä. Vapaa-ajan yritän käyttää lepäämiseen ja tulee tehtyä kaikkea muuta, kuin päiviteltyä blogia.

Vauvamme täytti maanantaina 1kuukauden! Ensimmäinen kuukausi vierähti todella nopeasti, ihan silmän räpäyksessä. Paino nousee hienosti ja uskon, että pituuttakin on tullut kivasti lisää, sillä vaatteet käyvät pieniksi. Meillä on huomenna perus lääkärin tarkastus, jossa katsotaan neidin paino ja pituus. Meidän arki on mennyt ihan kivasti ja olemme löytäneet päivittäisiä rutiineja, jotka saavat vähän rytmiä meidän päiviin.

Vaikka viimeksi vähän kirjoittelin imetyksen vaikeuksista, niin silti en ole vielä lopettanut imettämistä. Suurin osa vauvan ravinnosta koostuu edelleen rintamaidosta, mutta annamme lisänä jonkun verran korviketta. Maitoa riittää kylläkseen yöllä ja aamupäivällä, mutta iltasella maidon tuotanto on riittämätöntä. Tein testin yksi päivä ja pumppasin maitoa läpi päivän, jota annoin pullosta vauvalle. Aamulla saan pumpattua yli puolet enemmän maitoa verrattuna iltaan. Illalla saan kerättyä maitoa vaivaiset 50ml, joka ei tällä hetkellä tyydytä neitiä alkuunkaan. Niinpä illalla annetaan pullo korviketta oman maidon lisäksi, jolla vauva pysyy tyytyväisenä. Kamppailen edelleen yö aikaan kipeiden ja maitoa vuotavien rintojen kanssa.

Olen positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvin vauva nukkuu. Tai oikeastaan kuinka pitkiä pätkiä vauva nukkuu yö aikaan. Viime viikonloppua neiti nukkui 6 tuntia putkeen! Heräsin itse pariin kertaan katsomaan, että ollaanko sängyssä vielä elossa:d Olen ottanut sellaisen mentaliteetin, että annan vauvan nukkua niin pitkään kun hän nukkuu, enkä herätä häntä syömään kesken unien, vaikka jotkut niin opastavatkin pienten vauvojen osalta. Niin kauan, kuin kasvu on normaalia, en näe mitään pahaa pitkissä unipätkissä! Päivä aikaan vauva nukkuu huonommin ja viime viikon aikana koen jopa haasteelliseksi saada hänet nukkumaan sisätiloissa päiväsaikaan. Ulkona hän nukahtaa heti, mutta säät ovat olleet niin huonot viime aikoina, että ulos ei ole oikeen voinut mennä. Olen nukuttanut vauvaa vaunuissa eteisessä, sillä siellä on vähän viileämpi kuin olohuoneessa. Vauva nukkuu oikeastaan vain 1-2 pidempää pätkää päivän aikana ja muuten pysyy hereillä.

Viime päivinä olen huomannut, että vauva on alkanut etsimään kontaktia silmillään ja saattaa hetkellisesti katsoa hyvinkin syvälle silmiin. Joka päivä pidämme pienen leikkituokion leikkimatolla, jossa yritän jutella neidille milloin mitäkin. Esittelen myöskin leluja, jotka ovat tarkoitettu +0 kuisille vauvoille. Lelut eivät vielä oikeen saa neidin huomiota. Yritän päivittäin myöskin laulaa aina jonkin suomalaisen lastenlaulun vauvalle tai lukea lorun lorukirjasta. Laulamisesta vauva tuntuu tykkäävän!
Käytän vauvaa myöskin päivittäin mahallaan pienen hetken lääkärin ohjeistuksen mukaan, jotta hän alkaisi käyttämään niskalihaksiaan.

Vauva on minusta suhteellisen vähäitkuinen. Nälkää hän itkee todella voimakkaasti, joka rauhoittuu nopeasti rinnan antamisella. Muuten hän ei oikeen tunnu itkevän päivän aikana. Iltasella saattaa olla pientä unikitinää ja vaippaa vaihtaessa hän silloin tällöin hermostuu. Tai jos vaatteiden päälle pukeminen on hankalaa, saattaa hän hetkeksi pillastua. Muuten itkeminen on todella vähäistä ja siitä ei voi olla kuin kiitollinen. Tottakai tilanne elää ja saattaa olla, että huomenna tai ensi viikolla itkua alkaa tulemaan enemmän. Liike rauhottaa selvästi vauvaa ja erilaisten liikkeiden avulla vauvan saakin rauhoitettua, jos hän sattuu olemaan yliväsynyt tai muuten vain pillastunut. Vaunulenkki tai kotona sylissä kiikuttelu auttaa useasti itkuisuuteen.

Kaiken kaikkiaan meillä menee hyvin ja minusta on alkanut viime päivinä tuntumaan, että olen saanut vähän vauva-arjen juonen päästä kiinni. En ole itse mitenkään yltiöväsynyt, sillä saan lähes joka yö nukuttua kaksi 4 tunnin pätkää, eli unta kertyy sellaiset 7-8 tuntia kahdessa pätkässä. Tänään olimme ensimmäistä kertaa vauva osteopaatin luona, jota suositeltiin meille vaikean synnytyksen jäljiltä. Kerron siitä visiitistä enemmän erillisessä postauksessa!

Hyvää viikon jatkoa kaikille!


6 kommenttia:

  1. Voi, miten ihmeessä hän on jo kuukauden! Kiva kuulla, että imetyskin vielä sujuu haasteista huolimatta. Ja olen kyllä ihan kateellinen teidän öistä. En ole itse nukkunut vauvan syntymän jälkeen vielä yhtään yli 4 tunnin pätkää. Nauti tosiaan hyvistä öistä, äläkä herättele, jos kasvaa hyvin :) Tuli vielä mieleeni, et puhutko itse vauvalle suomea vai miten teette?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö teidänkin poitsu ollut syntynyt 24. marraskuuta. Meillä taitaa olla tasan 2kk ikäeroa, sillä meidän neiti on 24. tammikuuta! Aika tosiaan rientää😃
      Voi ei, mietin juuri sinun omaa jaksamista kun luin teidän päivistä! Eiköhän tilanne pian ala parantua ja vauva alkaa nukkumaan edes yhden pidemmän pätkän!
      Joo, puhun tosiaan suomea vauvalle:) tuntuu niin koomiselta puhua päivät pitkät suomea pitkästä aikaa henkilölle, joka ei reagoi vielä mitenkään😅

      Poista
  2. Apua, onko tässä jo kuukausi vierähtänyt! :D niin nopeaa menee kyllä aika.
    Hyvältä kuulostaa tuo imetys, tosi hienosti olet jaksanut! Pumppaustulos ei muuten kerro mitään maidon riittävyydestä! Luotettava mittari maidon riittävyydelle on, että vauva pissaa, kakkaa ja kasvaa hyvin :) jotkut ei esim heru pumpulle yhtään, mutta silti vauva saa rinnasta riittävästi. Itsekin olen pitkään saanut pumpattua parhaimmillaan 20-50ml ja tämä yön jälkeen siitä rinnasta, josta en ole yöimetystä tehnyt, ja poitsu saa rinnasta kuitenkin itse imemällä riittävästi. Mutta korvike varmasti pitää vauvan tyytyväisenä pidempään, kun se sulaa hitaammin, joka on tietysti sinun jaksamisen kannalta tärkeää <3 mutta tämä vain siis tietona! :) Niin paljon liittyy väärää tietoa imetykseen, ihan terveydenhuollollakin, että aina jakelen näitä faktoja, mitä tässä on imetysmatkan aikana oppinut :D meille esim lastenlääkäri antoi ohjeeksi imetysvälien pidentämistä kolmeen tuntiin pojan ollessa 3kk, koska hän keräsi painoa hyvää tahtia. Sanoin kyllä lääkärille, että en tosiaan pidennä, jos poika haluaa imeä useammin, että ihan lapsentahtisesti jatkan imetystä. Ja neuvolasta vaan aina ollaan kehuttu pojan kasvua.
    Ja ihanaa, että siellä nukutaan pitkiä pätkiä ja saat itsekin levättyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano!
      Toi onkin minulle ihan uutta tietoa, että pumppus ei kerro maidon riittävyydestä. Sain joltakin taholta vinkkiä, että kokeile pumpata maitoa niin näet, millainen maidon tuotanto on mihinkin vuorokauden aikaan. Tietysti tietämättömänä taas noudatin muiden vinkkejä😁 Ihan hirveästi liittyy tosiaan tietoa imetykseen, mistä itse on autuaan tietämätön tai ei vain ole tullut missään vastaan. No, meillä on nyt toiminut se iltapullo korvike hyvänä unilääkkeenä ja tosiaan auttaa omassa jaksamisessa hyvin, niin enpä minä siitä ole nyt enään kantanut huonoa omaatuntoa.
      Kuten sanoit, niin se kasvu ja painonnousu on niitä parhaita mittareita vauvan riittävään ravinnon saantiin! Tämä ruokailuasia on minusta kaikista vaikein tässä vauva-arjessa, tuntuu etten vain saa langan päästä kiinni liittyen neidin ruokailutottumuksiin. Ehkä se tästä pikkuhiljaa alkaa tuntumaan luonnollisemmalta ja koko ajan opitaan tulkitsemaan neidin singnaaleja paremmin:) Meille muuten sanottiin täällä ihan vastasyntyneenkin osalta, että imetysvälit olisi hyvä pitää 3 tunnissa...se kävi tosi nopeasti selväksi, ettei siitä tule mitään:d

      Nukkuminen meillä tosiaan taas luistaa kuin tango!

      Poista
    2. Varmasti imetykseen liittyvät ohjeistukset vaihtelevat myös maittain, mutta suosittelen oikeasti lämpimästi katsomaan infoa imetys.fi sivustolta jos mikään siihen liittyvä askarruttaa! Iltaisin tosiaan maito heruu hitaammin kuin päivällä, mutta se on myös rasvaisempaa eli juurikin hyvää evästä ennen yöunia. Tämä hidas heruminen hermostuttaa monia vauvoja ja monet rintaraivarit alkaa juurikin iltaisin... Monilla siis siitä syystä iltaisin juurikin korvike käytössä ja apuna. Itsekin olen joskus yrittänyt pumpata iltaisin, mutta ei sieltä mitään tule, joten mahtava määrä tuo 50 ml! Ja kuten ylempänä mainittiin, todennäköisesti vauva saa kuitenkin imettyä tätäkin enemmän. Jos oikeasti haluaa tietää, paljonko kerralla maitoa imettää niin tulee tehdä tarkalla vaa'alla syöttöpunnitus, eli grammalleen katsoa paljonko paino imetyksen aikana nousee. Mutta mahtavaa että painoa tulee ja vauva kasvaa, kaikki siis kunnossa! Ja onnittelut, että vuorokausirytmi näyttäisi olevan jo melko hyvin kohdillaan kun öisin nukutaan pitkiä pätkiä. Meillä vauva nukkui syömättä 8-10 tuntia putkeen jo parikuisena, ihan hämmästyttävää mutta ihan mahdollista näköjään. Ja en myöskään syöttänyt kesken unien vaan nautin nukkumisesta, ja imetin päivisin tiheämmin vähintään parin tunnin välein. Niin ruokaa saa tasaisesti päivällä ja yöt voidaan nukkua. :)

      Poista
    3. Kiitos viestistäsi! Tosiaan noi imetykseen liittyvät asiat tuntuu vaihtelevan hirveästi maittain, sillä olen kyllä tutkinut noi imetys.fi sivustot aika läpikotaisin.
      Täällä on alkanut viime viikolla noi tissiraivarit ja ihan jo iltapäivästäkin. Siihen olen tosiaan puuttunut korvikkeella, sillä yrityksestä huolimatta vauva alkaa hylkimään tissiä ja huutamaan täyttä kurkkua, kun sitä maitoa ei tule sieltä yhtä vauhdilla kun yöllä ja aamulla.
      Vau, onpa teillä nukuttu hyvin pienestä alkaen! Voi kunpa täälläkin vielä pidentyisi unipätkät tulevina kuukausina.
      Me ollaan tosiaan sillon tällöin testailtu vaaalla, että paljonko vauva noin juo yhden imetyskerran aikana:)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...