tiistai 19. toukokuuta 2020

Vauvan kylvetysvinkkejä?

Meidän neiti on kaikinpuolin ihan hirveän helppo vauva. Hän ei turhista kitise eikä itke. Hän on nauravainen ja hyväntuulinen ja viihtyy myös yksikseen leikkien. Hän itkee oikeastaan ainoastaan nälkää (itku kiihtyy nollasta sataan sekunnissa) ja yliväsymystä. Jos väsymys syystä tai toisesta yltyy liian kovaksi, alkaa hän itkemään tietyllä tavalla, joka poikkeaa hänen nälkäitkustaan.

Sanoisin, että hän on pieni enkeli. Meillä on kuitenkin yksi itkuongelma, jota me ei vaan saada ratkaistua. Nimittäin vauvan kylvettäminen. Kun häntä kylvetetään, hän itkee täyttä kurkkua siihen saakka, kunnes hänet otetaan vedestä pois. Ihan alussa, muutaman viikon ikäisenä vauvamme nautti kylvetyksestä. Hän rauhottui vedessä ja sai hymyn kasvoille vedessä polskuttelusta. Jossakin puolentoistakuukauden iässä asia muuttui yhtäkkiä ja hän alkoi itkemään vedessä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Viimeiset 2kk hän on itkuhuutanut joka ikisessä kylvyssä, mikä hänelle ollaan annettu. Meillä on tapana kylvettää vauva 2-3 kertaa viikossa, nyt näiden kylpyitkujen takia ollaan menty 2x/viikko meiningillä.

Tässä vähän meidän kylpytottumuksistamme:

käytämme Stokken Flexibath kylpyammetta XL koossa. Vedenlämpötilaa pidetään keskimäärin 37 asteessa, mutta ollaan kokeiltu viime viikkoina kaikkea 36 ja 38 asteen väliltä. Kaikki itkettää. Pidämme kylpyhuoneen lämpötilaa 24 asteessa, jotta vauvalla olisi mukava olo huoneenlämmössä. Laitamme kylpyveteen hieman vauvoille tarkoitettua kylpyöljyä, mutta ollaan kokeiltu myöskin ilman. Annamme vauvan potkia ammeen seiniä vasten, josta hän alussa tuntui nauttivan kovastikin. Kaikki itkettää! Kyselimme viimeksi lääkäriltä vinkkiä asiaan ja hän sanoi lämpötilan muuttamisen ja toisena vinkkinä antoi vauvan kietomisen harsoon kylvyn ajaksi, joka saattaisi myöskin rauhoittaa ja antaa hänelle turvallisemman tunteen vedessä. Kokeiltiin, mutta hän tuntui itkevän kahta kauheammin. Ollana myöskin kokeiltu antaa vauvan istua vauvoille tarkoitetuissa kylpytuolissa, jonka voi laittaa kylpyammeeseen. Ollaan kokeiltu myöskin laittaa ammeeseen enemmän vettä ja vähemmän vettä...

Teemmeköhän me jotakin väärin vai vierastaako vauvamme vain syystä tai toisesta vettä? Vitsi meillä on ikävä niitä ensi viikkojen kylpyhetkiä, joissa vauva rauhottui veteen ja nautti polskimisesta! Meillä ei ole sattunut mitään vahinkoa, että vettä olisi roiskunut vauvan päälle tai että hän olisi vahingossa nielaissut vettä ja pelästynyt sitä kautta.

Onko kenelläkään antaa vielä jotakin vinkkiä, mitä voitaisiin kokeilla asian helpottamiseksi?
Oletteko te käyneet vauvojen kanssa suihkussa? Me ei jotenkaan uskalleta kokeilla sitä suihkua, kun meitä molempia pelottaa, että vauva tippuu märkänä sylistä...




6 kommenttia:

  1. Hei! Meillä myös vauvan kylvetys muuttui jossain vaiheessa itkuiseksi ilman mitään selkeää syytä. Suosittelen pitämään pesut lyhyinä ja harvemmin kunnes se taas muuttuu kaikille kivaksi. Tilanne helpotti pikkuhiljaa itsestään. Oma vauva on jo lähes 1,5v taapero joka nauttii kylpemisestä ja vedestä. Haluan vain sanoa että kyllä se siitä iloksi taas muuttuu. Mukavaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos viestistäsi. Kiva (tai ei kiva, mutta tiedät mitä tarkoitan:d) kuulla, että ei olla ainoita. Pesu tapahtuu tosi nopsaan, kun kurja katsoa toisen itkua ja kärsimystä vedessä. Ollaan jopa mietitty vähentää kylpykertoja 1x/viikko ja pestä sitten useammin vaan vedellä hoitopöydällä peppu, selkä, kainalot, niska ja kasvot.
      Me jäämme kärsivällisinä odottelemaan tilanteen tasaantumista😀

      Poista
  2. Mulle tuli mieleen, että jos kokeilisi kylvettää vielä muualla kuin kylpyhuoneessa? Entä tykkääkö vauva jostain soivasta lelusta tai musiikista? Vauva myös aistii teidän tunnetiloja. Mietin, että jos ootte jo itse stressaantuneita, että kuinka käy, niin vauva aistii sen. Meillä tuli alussa itkuja, mutta vähän auttoi kun oli itse hymyileväinen ja ylipirteästi jutteli vauvalle. Entä miten laskette vauvan veteen? Me laitetaan aina varpaat edelle tosi hitaasti, että ehtii tottua. Ja niinä aikoina kun vauva oli tosi epäileväinen kylvyn suhteen, muttei itkenyt, meillä auttoi kertojen lisääminen, että siitä tuli tutumpaa. Ennen käytiin 1 krt viikkoon, lisättiin toinen. Mut ehkä teidän kohdalla siitä ei ole apua :)

    Nämä nyt tuli mieleen, mutta voihan se olla, että menee itsekseen ohi, kun kasvaa. Suihkua tiedän myös monen käyttäneen, meillä se sai aikaan hirveän huudon :D Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa mieheni juuri sanoi eilen kylvetyksen jälkeen, että seuraavalla kerralla kokeillan jossakin muualla, kuin kylpyhuoneessa. Sillon alussa kun itkuja ei vielä ollut, kylvetimme häntä keittiössä. Siirryimme käytännön syistä sitten kylpyhuoneeseen ja siellä (ei kuitenkaan ekalla kerralla) ne itkuhuudot sitten alkoivat😃
      Yritän jutella kylvyn aikana vauvalle, viheltelemme ja hyräilemme, muttei hän sitä tunnu edes kuulevan oman huudon takaa😂
      Olen kokeillut myöskin laskea vauvaa veteen varpaat edellä, että hän tottuu veteen hitaasti, mutta itku alkaa heti, kun varpaat koskettavat vettä.
      Eilen kokeiltiin sitä, että istutettiin vauva kylpyammeeseen pyllylleen. Minä tuin häntä ja mies pesi. Meillä oli vähiten itkuinen kylpy pitkään aikaan! Tuli sellainen tunne, että hän vierastaisi sitä selällään makaamista vedessä..
      Katotaan, uskalletaanko me kokeilla suihkua😀
      Kiitos hyvistä vinkeistä!

      Poista
  3. Heippa. Itse kanssa lähtisin kokeilemaan jotakin muuta tilaa kun kylpyhuonetta kylvetykseen, kaikuvat äänet saattaa olla aika pelottavia.

    Meillä kakkonen oli tosi herkkä kaikelle ylimääräiselle, äänille jne. Niin hänen kanssaan kävimme suihkussa kun kylvetyksistä ei pitänyt yhtään, vaikka tässä olimme itse rauhallisia, emme stressanneet tilannetta tms. Eli oli varmat otteet joten ei johtunut siitä.

    Hän nautti suihkusta kun olimme siellä ihan ihokkain ja nautti siinä lämpimästä vedestä ja läheisyydestä samalla:) myöhemmin sitten kylvytkin oli hauskoja, mutta vauva aikana ei.

    Eka ja kolmas lapsi taasen rakasti/rakastaa kylpemistä yli kaiken. Eli lapsissakin voi olla eroja. Kun kokeilee vaan että kaikki mahdolliset rauhalliseen kylpyyn on tehty ja jos edelleen ei pidä niin voi olla että hän ei vaan pidä siitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi!
      Meidän täytyisi kanssa rohkaistua kokeilemaan sitä suihkua.
      Olen viime aikoina etsiskellyt tietoa vauvojen kylvetyksestä ja olenkin lukenut, että jotkut vauvat eivät siitä yksinkertaisesti vain pidä.

      Kokeillaan vielä se paikan vaihto ja jos sekään ei auta, niin meidän neiti ei vaan taida tykätä vedestä...

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...