maanantai 29. heinäkuuta 2019

Mietteitä vatsan kasvuun ja ensimmäisiin liikkeisiin liittyen

Tänään mennään siirron mukaan 15+3 ja viimesimmän ultran mukaan 15+5. Siis jo 16. raskausviikko menossa! Olen viime päivinä alkanut paljon miettimään, että missähän vaiheessa tästä raskaudesta alkaa näkymään jotakin ulospäin. Minusta ei näy vielä yhtään, että olen raskaana. Itse olen nyt viime päivinä huomannut sellaisen ihan todella pienen vatsakummun muodostumisen tonne alavatsalle. Sen tuntee parhaiten makuu asennossa, kun vatsa on ihan suorassa. Itse jotenkin huomaan sen pienen kummun jo suihkussa käydessäni, jonka vuoksi päätin alkaa ottamaan kerran viikossa kuvan omasta sivuprofiilistani, että pääsee seuraamaan vatsan kasvua paremmin. Kuvassa vatsa ei taas mielestäni erottunut vielä ollenkaan :D Koska olen todella sportti-kroppainen, minulle on sanottu usealta taholta, että minusta ei välttämättä ennen puolta väliä vielä tulla huomaamaan mitään. Treenatut vatsalihakset kuulemma pitävät kasvavaa kohtua pitkään piilossa. Vatsa saattaa pullahtaa vasta juurikin puolivälin tietämillä vähän näkyviin.

Nyt olen kuitenkin monelta taholta saanut hämmästelyjä, koska minusta ei vielä näy yhtään mitään ulos päin. Pari jo raskaana ollutta tuttuani näkivät minut ensimmäistä kertaa raskauden aikana ja ihmettelivät, kuinka minusta ei vielä näy mitään! Heillä oli kuulemma alkanut näkyä jo ensimmäisen kolmanneksen viimeisillä viikoilla. Eräs ystäväni kertoi ottaneensa raskaushousut käyttöön viikolla 10! Eilen näin yhtä hyvää ystävääni, joka on minua 4 viikkoa jäljessä, eli 12. viikko menossa. Hänelläkin oli jo 3 kertaa niin iso kumpu kuin minulla! Hänellä on kylläkin jo toinen raskaus menossa, että sekin saattaa vaikuttaa. Nyt olenkin alkanut toden teolla pohtimaan, että onko se ihan normaalia, jos vatsa ei näillä viikoilla vielä näy oikeen mihinkään suuntaan? Sellainen ihan pikkuinen kumpu on siis muodostunut.

Eilen hampaita harjatessa tunsin sisälläni yhtäkkisen hennon liikehdinnän tunteen. Tunne, jota en ole vielä koskaan aikaisemmin kokenut. Ensimmäinen ajatukseni olikin, että olikohan se sikiön potkaisu tai jotakin liikehdintää...Se tunne loppui hyvin nopeasti ja sen jälkeen ei ole taas tuntunut mitään. Jotenkin päädyin senkin osalta siihen, että se oli vain jotakin suoliston toimintaa. Liikkeiden tuntemisesta olen myöskin kuullut niin paljon eri tietoa, että en uskalla luottaa vielä siihen, että eilen olisin tuntenut jotakin. Toiset sanovat, että 16. viikosta alkaen ja toisilla on alkanut tuntua vasta jossakin 19.- 20. viikolla. Taitaa liittyä paljon myöskin istukan paikkaan, että kuinka niitä liikkeitä alkaa tuntumaan.

Alkuraskaudessa mietin, että toivottavasti pysyisin pitkään pieni mahaisena. Kyllähän siitä vauvavatsasta ehtii sitten vielä nauttimaan riittävästi raskauden viimeisellä kolmanneksella. Nyt on sitten kuitenkin vauvamaha alkanut kutkuttelemaan. Olisi niin kivaa ja raskaudesta tulisi paljon konkreettisempi, jos vatsa alkaisi vähän pyöristymään pikkuhiljaa :D Kaippa se tästä tulevina viikkoina pongahtaa vähän esille. Olisi myöskin ihana alkaa tuntemaan niitä sikiön liikkeitä. Nyt on jotenkin sellainen välitila vaan menossa, että voisi jopa unohtaa edes olevansa raskaana. En oikein uskalla alkaa edes miettimään mitään hankintoja, kun eihän mulla edes ole vielä mitään raskaus vatsaa :D Viikon päästä minulla on 17. viikon lääkärin tarkastus, jossa kuunnellaan sikiön sydänäänet, otetaan pissanäyte, punnitaan ja katsotaan verenpaineet. Rakenneultra meille on varattu syyskuun ihan alkuun raskausviikolle 21. Sinne on vielä kuukauden verran odotettavaa. Ihan kiva, että pääsee tässä välissä kuuntelemaan niitä sydänääniä omalääkärin luona.

Koska teillä muilla alkoi näkymään raskaus ulospäin ihan vaatteidenkin läpi? Entäs millä viikolla tuntui ensimmäiset liikkeet ja miten kuvailisit ensikertalaiselle sitä tunnetta?


6 kommenttia:

  1. Mulla oli hääpäivänä 21+3 ja jos vieraat ei olisi tienneet raskaudesta, en usko että olisivat edes arvanneet 😄 Vatsa on alkanut näkyä ihan vasta viime aikoina, mutta kyllä sen edelleen saa vaatteilla piiloon. Kaikilla ei vatsa edes kasva kovin suureksi.

    Ja kyllä mä uskon, että saatoit jo tuntea hennon liikkeen! Ne oli alkuun mullakin tollasia ihan hentoja ja lyhkäsiä, että jäi miettimään, että tuntuikohan oikeasti edes mitään. Mutta samaistun kyllä tuohon, että en oikein vieläkään aina muista olevani raskaana, kun olo on niin normaali ja vatsa olematon. Vain liikkeet muistuttaa pienestä, mutta niitäkään ei huomaa, jos ei ehdi pysähtyä makuulleen kuulostelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sullakin sitten siinä puolivälissä on alkanut näkymään. Vähän kurkkailinkin sinun postaamia vatsa kuvia aikaisemmilta viikoilta. Niissäkin näytti olevan jo pyöreyttä :D Taitaa sekin kyllä riippua paljon vuorokauden ajasta ja kuinka on syönyt sinä päivänä. Eiköhän se pötsi tästä vielä ala kasvaa! Nautitaan nyt vielä vaan muutama viikko tästä olemattomasta vatsasta :)
      Liikkeitä odotan jo todella innolla!

      Poista
  2. Minulla alkoi näkyä vasta noin rv 20. Tänään katsoin vatsaani ja mietin, että se on pompsahtanut esiin. Eli rv 20+3. Mutta olen hoikka ja pitkä, eli se varmaan vaikuttaa. Yksi ystävä sanoi, että myös pitkä selkäni vaikuttaa varmaan. Kuulin myös, että jos on sportti-vartalo niin sitten voi mennä pitkään ennen kuin huomaa vatsaa. Nyt kannattaa muuten seuraavat viikot nauttia urheilusta, kun maha ei vielä yhtään haittaa. Olin äsken pelailemassa tennistä ja huomasin, että kumartelu tuntui vähän epämukavalta, kun maha tuli vastaan...

    Tunsin itse liikkeitä vasta rv 19, mutta nyt olenkin tuntenut niitä joka päivä ja pystyn jopa näkemään potkut vatsasta:) En oikein sitä ennen jaksanut edes kuulostella liikkeitä, kun neuvolan täti arvioi, että alkaisin tuntea niitä joskus rv 18 tienoilla. En tiedä mihin tuo arvio perustui...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myöskin kuullut, että pitkillä ja hoikilla naisilla saattaa kestää pitkään, ennen kuin vatsa putkahtaa esiin.
      Joo, siis nyt todellakin nautin treenaamisesta vielä muutaman viikon ihan täysillä. On ollut niin ihanaa, kun on päässyt pahoinvoinnin loputtua taas normaaliin treeni rytmiin vetämään ihan kunnon hiki treenejäkin! Ja maha ei todellakaan ole tiellä!

      Täytyy yrittää nyt vielä muutamaksi viikoksi unohtaa raskausvatsat ja liikkeet ja keskittyä terveelliseen ruokavalioon ja urheiluun. Kyllä niistä ehtii sitten vielä nauttimaan :)

      Poista
  3. Sanoisin että n. Rv 14-15 vatsa alkoi jo olemaan sellainen, että näytti enemmän raskausmahalta kun hesen kanta-asiakkaan mahalta. Mulla itsellä on aina ollut pömppömaha, ja notko selkä joten se hiukan buustaa sitten mahaa selkeämmäksi.
    Liikkeitä tunsin ekan kerran n. Rv 19-20. Mulla ne oli heti sellaisia muljahduksia, jotka aluksi tuntuikin vähän kun suolen liikkeiltä. Ei mitään perhosen havinaa tms miten jotkut niitä kuvailevat. Liikkeiden tuntemiseen vaikuttaa istukan, sijanti, joka mulla edessä vaimentamassa.
    Ja edelleen ihmettelen miten oot jo noin pitkällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se näköjään vaihtelee hirveesti naisten välillä, että miten se vatsa alkaa näkymään. Musta tuntuu nyt juurikin tuolta kuvailemaltasi hesen kanta- asiakas vatsalta :D Jos on jokin kireä paita päällä, niin näyttää siltä, että olen saanut pari kesäkiloa. Yleensä vatsani on niin litteä. Ehkä odottelen niitä liikkeitäkin vielä 2-3 viikkoa ihan rauhassa. Monet ovat nyt sanoneet juuri nuo 19-20 viikot liikkeiden tuntemiselle.
      Haha! Nopeasti ne viikot vaan vierähtää ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...