perjantai 16. marraskuuta 2018

Nesteellinen laparoskopia ja toimeenpiteellinen hysteroskopia

Eilen minulle tehtiin päiväkirurgisena toimenpiteenä (en löydä oikeita suomenkielisiä termejä netistä) nesteellinen laparoskopia ja toimeenpiteellinen hysteroskopia, joissa siis vietiin emättimen kautta kamera ja neula kohtuun. Neulan avulla päästiin sitten kohdun seinän läpi katselemaan munajohtimia ja munasarjoja. Kuulostaa pelottavammalta kuin se todellisuudessa oli! 😁Kerronkin nyt tarkemmin miten kyseinen toimenpide eteni ja mitä sieltä paljastui.

Menin aamulla sairaalaan, jossa minut ohjattiin päiväkirurgian osastolle omaan huoneeseen. Sain laittaa heti sairaalan kamat päälle ja ei mennyt kun tunnin verran, kun minut vietiin jo leikkaussaliin toimenpidettä varten. Kyseinen toimenpide tehtiin rauhoittavien lääkkeiden avulla, eli minua ei nukutettu. Sen lisäksi kohtuun laitettiin paikallispuudutuspiikki, jota en muuten edes tuntenut niiden rauhoittavien lääkkeiden läpi. Tuntui kuin olisin ottanut pari lasia liikaa alkoholia, sinänsä aika "hauska" fiilis. Sain itse seurata toimenpidettä ruudulta. Seuraaminen oli kuitenkin vähän sitä ja tätä vahvan lääkityksen takia..kuulin lääkärin äänen koko ajan ja hän selosti mitä milläkin hetkellä tapahtui, mutta en muista siitä tilanteesta jälkikäteen oikeen mitään.
Elikkäs kyseiset tutkimukset tehdään nesteen avulla: nestettä ruiskutetaan sekä kohtuun, että munajohtimiin jonka avulla kaikki yksityiskohdat pystytään tutkimaan rakenteeseen liittyen. Munajohtimiin ruiskutetaan värillistä liuosta, jonka avulla voidaan todeta johtimien toimivan oikeaoppisesti. Toimenpide taisi kestää kokonaisuudessaan about vartin verran, jonka jälkeen olin heräämössä vielä toisen vartin selvitäkseni pahimmista lääkehöyryistä.

Jo pian toimenpiteen jälkeen lääkäri tuli huoneeseeni kertomaan, että kaikki oli niinkuin pitikin! Munajohtimet olivat molemmat auki, eikä löytynyt merkkiäkään endometrioosista. Ainoa poikkeavuus oli kuulemma kohdussani, josta löydettiin pienen pieni "väliseinämä", niin kuin lääkäri sitä kutsui. Se ei kuulemma vaikuta itse raskaaksi tulemiseen, mutta voi aiheuttaa helposti keskenmenoja. Kyseistä väliseinamää löydetään kuulemma suht yleisesti naisilta, joilla on vaikeampi tulla raskaaksi. No, kun kerran se raskaus tässä on se ultimate goal, niin kyseinen väliseinämä poistettiin ja korjattiin saman tien, ettei se sitten tulevaisuudessa ainakaan aiheuta keskenmenoa.
Musta ei siis löydetty mitään vikaa!! En tiedä olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, siis miten niin kaikki mahdollinen on niin kuin pitääkin? Miksi mä en muka tule raskaaksi? Oli vähän sellanen outo fiilis..toisaalta olen erittäin kiitollinen, ettei mitään vikaa löytynyt, mutta mitäs nyt?

No, ihanin lääkäri varasi meille ensi viikoksi ajan hänen vastaanotolle, missä sitten keskustellaan, että miten tästä edetään. Hän jo viime kerralla puhuikin inseminaatioista seuraavana vaihtoehtona, jos vain minun munajohtimet ovat avoimet. Kerron ensi postauksessa, miksi lääkärin mielestä se inseminaatio voisi tuottaa meille onnistumisen. Eli ensi viikolla sitten mietitään eteenpäin.
Sairaalan papereissa luki, ettei tässä kierrossa saisi tulla raskaaksi tämän toimenpiteen jälkeen, mutta lääkäri sanoi eilen, että saa ilman muuta yrittää normaalisti. Toimenpiteen jälkeen on kuitenkin odotettavissa vuotoa muutaman päivän ajan. En sitten tiedä millaiset olosuhteet siellä kohdussa on mahdolliselle raskaudelle, kun sieltä nyt veristä vuotoa tällä hetkellä tulee..ei siellä varmaan ole limakalvoa miksikään millekkään kiinnittymiselle. Eli yritän nyt tämän kierron oottaa rauhallisesti ja olla ajattelematta koko raskautta. Tekee varmaan henkiselle hyvinvoinnille ihan hyvää😊
Katsotaan sitten taas ensi kierrossa, miten edetään. Siihen mennessä saadaan sitten klinikaltakin sotasuunnitelma!

Oikeen hyvää viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...