torstai 10. tammikuuta 2019

Akupunktio kokemukseni

Kuten viime postauksessa kerroinkin, kävin eilen ensimmäistä kertaa lapsettomuushoitoja tukevassa akupunktiossa. Käynti osoittautui todella mielenkiintoiseksi. Päätökseni lähteä kokeilemaan akupunktiota ei todellakaan ollut kiinni omasta uskomuksestani kiinalaiseen lääketieteeseen, vaan pikemminkin tarpeesta kokeilla taas jotain uutta tämän meidän projektin edistämiseksi. Hoitaja oli aivan ihana! Hän oli keski-ikäinen nainen, jolla on itse ollut aikoinaan vaikeuksia tulla raskaaksi. Hänellä on ollut nuoruudessa myös muuta terveydellistä ongelmaa, joka sai hänet lähtemään opiskelemaan kiinalaista lääketiedettä. Minun piti lähettää hänelle etukäteen oma aamulämpökäyräni, jonka hän oli analysoinut etukäteen. Kävimme alussa läpi kaikki perusasiat: minun kiertoni, kuukautisten koostumukset ja värit, PMS-oireet, kivut ja meidän lapsettomuus taipaleemme kaikkine lääketieteellisine tutkimuksineen. Johtopäätös tietojemme perusteella oli, että miten ihmeessä te ette ole vielä raskaan. No kidding!??
Hoitaja tunnusteli ranteeni ja katsoi kieleeni ja totesi, että tyttö on ihan kipsissä. Kehoni käy tällä hetkellä ihan hirveillä ylikierroksilla stressin takia. Kuulemma kieli- ja pulssidiagnostiikka ovat osa kiinalaisen lääketieteen taudinmääristystä. Kielen pääni oli todella tummanpunainen, mikä kertoo voimakkaasta stressi tilasta. Ranteen pulssistani oli myöskin havaittavissa ihan sama asia. Hermoni ovat todella kireällä. Sanoin ihan suoraan hoitajalle, että lapsettomuus stressaa, surettaa ja pelottaa minua päivittäin.

Seuraavaksi käytiin läpi lämpökäyräni. Lämpökäyrää pidetään yhtenä todella tärkeänä tiedon lähteenä naisen hedelmällisyyttä tutkittaessa. Lämpökäyräni on sinänsä hyvä, mutta minun lämpötilani ovat kuulemma liian alhaisia. Follikkeli-vaiheessa keskilämpötilani tippuu alle 36,0 asteen, mikä on kuulemma vähän liian alhainen. Lämpökäyräni näyttää ovulaation tapahtuvan hienosti, mutta myös luteaalivaiheen lämpötilat jäävät vain 36,4-36,7 asteeseen. Käyrän kontrolliviiva oli esim. viime kierrossa vain 36,15°:tta. Se pitäisi saada vähintään 36,3-36,4 asteeseen. Tätä "alilämpöä" pidetään kiinalaisessa lääketieteessä ongelmallisena kiinnittymiselle. Kylmä kohtu voikin hyvin johtaa hedelmöittyneen munasolun hylkimiseen. Kysymys kuuluukin, että miten tätä kehon lämpötilaa saataisiin korkeammalle? Useasti kyseessä saattaa olla progesteronin puutostila. Minulla kuitenkin proge-tasot on todettu hyviksi verikokeilla. Toinen lämpökäyrään liittyvä huomio oli dpo 4 tapahtuva lämpödippi. Se tapahtuu minulla joka kierrossa. Lämpötila tippuu päiväksi kontrolliviivan alapuolelle. Hoitaja ei osannut sanoa selitystä tälle, mutta aikoo kuulemma etsiä tietoa kirjallisuudesta.

Ennen itse akun aloittamista teimme hoitajan kanssa minulle "hoito-ohjelman" tälle kierrolle. Eilen minua pisteltiin paikkoihin, jotka stimuloivat munasolun kasvua ja laatua. Lisäksi neuloja pisteltiin päähäni, jotta stressitasojani saataisiin vähän laskettua. Sain myös vatsani päälle lämpölampun, joka lämmittäisi kohtua oikeen kunnolla. Seuraava aikani on ensi maanantaina, kp 8. Tarkoituksena on silloin taas pistellä munasolun laatua parantaen ja kohdun limakalvoja valmistaen. Ideaali olisi, että menisin vielä päivää ennen inseminaatiota hoidettavaksi, mutta se näyttää osuvan juuri viikonloppuun tässä kierrossa. Siitä seuraava on sitten 6:des päivä inseminaation jälkeen, joka on oma sessionsa tukemaan alkion kiinnittymistä. Lisäksi sain luteaalivaiheeseen kiinalaisen yrtti-seoksen, joka auttaa kehoani nostamaan lämpötilaa kohdussa mahdollista alkion kiinnittymistä varten. Niitä yrttejä alan ottamaan kp 12, LH-piikin aikaan. Eilinen sessio teki minulle ihan hirveän hyvää! Minulla oli todella lämmin ja rento olo piikityksen jälkeen. Nukuin yön todella hyvin ja sikeästi.

Tiedostan hyvin, ettei tässä nyt mistään maata mullistavasta hoidosta ole kysymys enkä todellakaan odota ihmeitä. Itselleni tärkeintä olisikin saada laskettua stressiäni ja sitä kautta saada tasapainoisempi tila keholleni ja mielelleni. Tästä ei varmasti ainakaan mitään haittaa ole. Mitä lämpökäyrääni tulee, aionkin nyt toteuttaa seuraavan tässä kierrossa: ovulaation jälkeen en syö mitään raakoja vihanneksia, salaatteja tai trooppisia hedelmiä. Ne kuulemma kaikki laskevat kehon lämpötilaa. Päivittäinen salaatti-lounaani vaihtuu nyt lämpimiin keittoihin ja täysjyvä leipään. Käyn ostamassa pari extra kaurapussia, joita kuljetan mukanani myös työpaikalle. Pahinta on kuulemma paikallaan istuminen, jonka seurauksena veri ei pääse kiertämään kehossa ja lämpötila laskee. Alan juomaan enemmän vihreää teetä päivän aikana. Lisäksi aion kysyä lääkäriltä ensi viikolla, että olisiko minulla mitään mahdollisuutta saada lisä keltarauhashormonia inseminaation jälkeen tukemaan mahdollista kiinnittymistä ja nostamaan kehon lämpötilaani. En tietenkään lääkärille ala puhumaan mitään läpökäyrä analyyseja 😀 Eihän lapsettomuuslääkärit sellaisiin usko. Laitan ehkä mieheni vielä asialle, hän on muutenkin tietämättömämpi tällaisissa asioissa. Jos lääkäri pitää sitä lisä progea ihan naurattavana ideana, niin voidaan laittaa miehen tietämättömyyden piikkiin!

Odotan jo innolla maanantaita, että pääsen taas piikiteltäväksi! Onpahan taas jotakin uutta mitä kokeilla ja odottaa. Aikakin menee nopeammin, kun saan käydä näissä hoidoissa. Se sessio toimi muuten myöskin ihan mahatavana terapiana! Hoitaja oli niin ymmärtäväinen ja kyseli miten jaksellaan tämän kaiken keskellä. Eihän sieltä lapsettomuusklinikalta saa mitään empatiaa epäonnistuneen kierron jälkeen. Sain puhua hirveän avoimesti eilen meidän tilanteesta ja siitä kuinka raskasta tämä on ollut. Tämän pitäisi olla sitä elämän iloisinta ja jännittävintä aikaa. Minulle tästä on tullut elämäni hirvein ajanjakso. Hoitaja totesi, että älä huoli, sinusta tulee ihan varmasti äiti. Siihen vain menee hiukan enemmän aikaa, kuin alunperin oli tarkoitus. Mietittiin siinä vielä yhdessä elämän epäreiluutta...Se, että saa kuulla nämä kaikki jonkun toisen suusta, antaa minulle ihan hirveästi lisä tsemppiä!

Tulipa pitkä sepustus...No, kannattaa lukea jos akupunktio hoitomuotona yhtään kiinnostaa!

4 kommenttia:

  1. Hei jes! Tuo kuulostaa juuri sellaiselta kokemukselta, minkä itsekin haluaisin, jos lähden tuota koittamaan. Se on ainakin jotenkin piristävää, jos löytyy jotain uutta "ongelmaa", minkä korjaamisen voi käyttää aikaa ja ajatusta. Niin kuin aikaisemmin ollaan todettu niin, hyvät tulokset eivät ole aina niin hyviä, kun ei ole mitään mitä parantaa. :D Nuo saamasi vinkit ovat mukavan luonnollisia asioita, jotka eivät tosiaan haittaa ainakaan aiheuta. Hyvällä tuurilla tuovat juuri sen puuttuvan palan. :) Onhan tuo kuitenkin vanhaa tietämystä, vaikka se ei länsimäisen ajattelun kanssa menekään välttämättä yks yhteen.
    Hitsi kun innostuin sun puolesta, kuinka hyvänoloinen käynti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano! Juuri mitä kaipasinkin. Ja tietysti alkoi heti hirveä googlettaminen "kuinka nostaa aamulämpöä luonnollisesti" ja ai että mikä uusi tulva tietoa vyöryi eteeni! Varsinkin englannin kielisiltä sivuilta. Opin esimerkiksi, että kyseessä voi hyvin olla kilpirauhasvaiva, vaikka kaikki verikokeet olisi ihan normaalit. Ja se taas tietysti haittaa raskautumista. Alhainen ruumiinlämpö, kylmät jalat ja kädet ovat juuri merkkejä tällaisesta kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jota verikokeilla ei näe. Ja se kaikki auheuttaa progesteronitason laskua.

      Oikeen naurattaa, että miten sitä aina vaan jaksaa innostua kaikesta tällaisesta uudesta tämän asian tiimoilta :D
      Suosittelen lämpimästi myös sulle! Vaikka tietysti sydämeni pohjin toivon, että teillä olisi nyt tärpännyt kun ajotuksetkin meni niin nappiin ;)

      Poista
    2. Tuollaisesta saa vaan aina niin paljon voimaa kun löytyy jotain uutta mihin keskittyä :D
      Täytyy kyllä myöntää että innostuin tuosta nyt täysin ja aloin jo etsimään akupunktiota tarjoavi paikkoja :D eiköhän tuon voisi ihan uutena kokemuksenakin testata :D

      Poista
  2. Missä kävit akupunktiossa?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...