maanantai 14. tammikuuta 2019

Huono aineenvaihdunta?

Akupunktion jälkeen aloin ihan hulluna googlettelemaan, että mistä alhainen basal body temperature oikeen voi johtua. Linkki toisensa jälkeen internet vei minut ihan uuteen maailmaan: alhaiseen ruumiinlämpöön on vain yksi selitys: aineenvaihdunta ei ole kokonaisuudessaan kunnossa, joka hidastaa kilpirauhasen toimintaa. Löysin tieteellisiä tutkimuksia, jossa todistettavasti alhaisen lämpötilan omaavilla henkilöillä on paljon vaikeampi tulla raskaaksi, kuin ns. normaali lämpöisillä. Tämä taas puolestaan selittyy aineenvaihdunnalla, koska aineenvaihduntamme on suoranaisesti yhteydessä hormooni toimintaamme. Eksyin australialaiseen blogiin: http://www.ladycomp.com.au/blog/how-to-raise-your-basal-body-temperature/ , jossa kerrotaan aineenvaihduntamme olevan suoranaisesti yhteydessä hedelmällisyyteen. Nykypäiväiset ruokatottumuksemme (vähäkaloriset vaihtoehdot, rasvattomat tuotteet, kasvisöljyt ym..) hidastavat kilpirauhasen toimintaa. Tämä ei blogin mukaan ole ongelma itse kilpirauhasen toiminnassa (jonka vuoksi veriarvot ovat ihan normaalit), vaan maksa ei saa muutettua T4 hormonia T3 hormoniksi, joka on todella tärkeä asia naisen hormoonitoiminnan kannalta. Tämän ilmiön huomattavin oire on alhainen aamulämpö, päivisin palelevat kädet ja jalat, tiheä virtsaamisen tarve ja väritön virtsa. Check, check, check, check!

Lainaus suoraan blogista: "aineenvaihdunnan nopeus - aktiivinen kilpirauhasen toiminta, joka on aineenvaihduntahäiriön ensisijainen tekijä, määrittää millä nopeudella pro-gestation hormooni muunnetaan keltarauhashormoniksi. Kun aineenvaihdunta on vähäistä ja hidasta, hedelmällisyys on huono. Kun aineenvaihdunta paranee, mahdollisuutesi tulla raskaaksi kasvaa huomattavasti."
Löysin yllä mainitusta blogista myöskin suositellun kirjan aiheeseen liittyen: Diet Recovery: Restoring Hormonal Health, Metabolism, Mood and Your Relationship with Food by Matt Stone

Ostin kirjan heti Apple-kirjakaupasta ja ahmaisin sen viikonlopun aikana yhdeltä istumalta😀 Vitsi, että kirja oli mielenkiintoinen. Siellä puhutaan useaan otteeseen huonon aineenvaihdunnan aiheuttamasta hedelmättömyydestä ja naiset kertoivat yksi toisensa jälkeen, kuinka olivat plussanneet vuosien yrityksen jälkeen noudatettuuaan tätä Matt Stonen kuvaamaa ruokavaliota, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja nostaa kehon lämpötilaa.
Konkreettiset ohjeet naiselle, joka haluaa nostaa kehon lämpötilaa ja maksimoida raskaaksi tulemisen ovat todella simppelit:

- päivittäinen ravitseva ruoka, jossa pääroolissa ovat käsittelemättömät hiilihydraatit, tyydyttyneet rasvat ( eli ne meidän tuntemat muka "pahat rasvat") ja proteiini. 
- Päivän aikana pitää syödä vähintään kolme näistä ravintoaineista koostuvaa ateriaa. Joka aterialla pitää syödä enemmän, kuin ruokahalu antaa periksi. Eli syödä itsensä ns. todella kylläiseksi. Tämä pakottaa kehoa aktivoimaan aineenvaihdunnan ja poistamaan ylimääräisen ravinnon.
- Illan viimeisen aterian ja aamun ensimmäisen aterian välillä tulee olla vähintään 12 tuntia aikaa. Tämä "väliaika" saa kehon vastaanottavaisemmaksi leptiini hormonille, joka on hedelmällisyyden kannalta tärkein hormooni kehossa, koska se nostaa progesteronia ja kilpirauhashormonia. 
- vältä liiallista liikuntaa ( tämä tulee olemaan itselle vaikein kohta, olen himo liikkuja!)
- käytä tyydyttyneitä rasvoja tyydyttymättömien sijaan: voita paistamiseen, täysrasvaisia maitotuotteita, kookos öljyä, punaista lihaa...

Jos tätä "ruokavalioo" noudattaa 30 päivän ajan, pitäisi ruumiinlämmön alkaa nousemaan! Kuulostaa simppeliltä. Itse olen aina (tai ainakin viimeiset 3-4 vuotta) syönyt omasta mielestäni suht terveellisesti. Syömme päivittäin perinteisen lautasmallin mukaan: puolet vihanneksia, 1/4 lihaa tai kalaa ja 1/4 hiilareita. Herkuttelen silloin tällöin, mutta en ikinä liiottele. Juon todella kohtuudella alkoholia ja kahvia. En polta tupakkaa ja BMI:ni on normaali. Emme kuitenkaan vuosiin ole käyttäneet esim. voita paistamiseen, vaan aina auringonkukka öljyä. En ole vuosiin syönyt maitotuotteita, ainoastaan silloin tällöin jugurttia, sekin rasvatonta. Olen yrittänyt tietoisesti välttää liiallista hiilihydraattien saantia. Nyt luettuani tuon kirjan, ymmärrän, että tämä kaikki on tehnyt keholleni hallaa. Olen "aliravitsemus" tilassa. Pelkään myöskin, etten saa tarpeeksi ravintoa päivän aikana. Minulla on todella pieni rasvaprosentti, varmasti senkin takia, kun juoksen pitkiä lenkkejä. Olen vähentänyt juoksua raskauden yrityksen aikana, mutta juoksen edelleen. Matt Stonen mukaan pitkät lenkit ovat raskautta tavoittelevien naisten vihollinen. Lenkit heikentävät aineenvaihduntaamme, jonka seurauksena ruumiinlämpö laskee ja hormoonituotanto (varsinkin progesteroni) heikkenee.

Innostuin kirjasta ihan kauheasti ja aionkin tehdä pienen testin: aion elää kuukauden tämän Matt Stonen ideologian mukaan ja aion seurata, mitä aamulämmölleni tapahtuu. En aio toteuttaa ohjeita ihan kirjaimellisesti, en esimerkiksi aio syödä itseäni joka aterialla ihan ähkyksi vaan aloitan vaikka sillä, että syön itseni aamulla ja lounaalla täydemmäksi, kuin yleensä. Aion ottaa täysrasvaiset maitotuotteet mukaan päivittäiseen ruokavaliooni ja alan paistamaan sekä lihan, kalan että kasvikseni voissa tai kookosöljyssä. Yritän myöskin syödä hieman enemmän hiilihydraatteja.  Aion myöskin jättää juoksemisen kuukauden ajaksi Stonen ohjeistuksen mukaan, ja otan tilalle hänen suositteleman venyttelyn ja joogan.

Aloitin jo viikonloppuna kokeilemaan tätä systeemiä ja arvatkaapa mitä!? Aamulämpöni oli pitkästä aikaa follikkeli vaiheessa yli 36 astetta ja virtsani väri muuttui heti keltaisemmaksi! 😀 Kaikki siis aineenvaihdunnan kannalta oikeen positiivisia muutoksia! Tavoite olisikin saada se aamulämpö nyt folli vaiheessen tonne 36,4-36,5 paikkeille ja luteaaliin sitten sinne ihan 37 asteeseen. Katsotaan onnistuisinko tässä yhdessä akupunktion kanssa!

Tänään olin toistamiseen akupunktio hoidossa ja ai että se teki taas hyvää! Hoitaja oli etsinyt tietoa siitä minun lämpödipistä dpo 4 ja oli sitä mieltä, ettei se ole ollenkaan hyvä asia raskauden kannalta. Voi hyvinkin olla, että kohdun kylmä lämpötila hylkii hedelmöittynyttä alkiota heti kättelyssä. Yritämmekin nyt tässä kierrossa välttää tämän lämpödipin. Hän määräsi minulle ylimääräisen hoitokerran dpo 3 päivälle, ettäs saataisiin keho tosi rentoon ja lämpimään tilaan. Tällä hetkellä ei muu auta, kun vain yrittää ja yrittää uusia juttuja ja toivoa parasta <3 

6 kommenttia:

  1. Vitsi tää on hurjan mielenkiintoista! Tosi nopeasti kyllä sait jo lämpöä nousemaan, että selvästi toimii. Jännittävää nähdä, jos tämä olisi nyt viimein se tarvittava puuttuva palanen. Todella toivon niin <3

    Pakko munkin on kyllä tuo päästä testaamaan :D harmi ettei tänään mitenkään ehtinyt aikaa varailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirveästi uutta asiaa, mistä ei itsellä ollut pienintäkään hajua! Itselle tuli hetkeksi ihan sellainen Sherlock Holmes- fiilis, että ratkaisinpa tämän meidän lapsettomuus mysteerin :D Haha, ei vaan! Sehän voi olla, että vika on jossain ihan muualla, mutta saapahan taas kokeilla jotakin uutta.
      Akuhoitaja ei keksi tällä hetkellä mitään muuta selitystä kuin alhainen ruumiinlämpö. Hän vahvasti uskoo, että hedelmöittyminen tapahtuu, mutta ei halua kiinnittyä. Kiitos, toivotaan että tästä olisi apua meille <3

      Jos varailet aikaa, niin yritä etsiä sellainen paikka joka on erikoistunut naisen hedelmällisyyteen. Heillä olisi enemmän tietoa juuri lämpökäyristä ja hormoneista ym!

      Poista
  2. Kiitos, todella mielenkiintoista tietoa! Innostuin niin että täytynee itsekin ostaa tuo kirja :)
    Kommentoin aiempaan postaukseen kokemukseni akupunktiosta. Sinun aku-hoitaja vaikuttaa ammattitaitoisemmalta kuin minun!
    Kyselit aiemmassa viestissäni meidän lapsettomuuden ongelmaa, syytä ei ole toistaiseksi löytynyt. Ovulaatio tapahtuu mutta boostataan omaa ovulaatiota letrozolilla, minimiannostuksella. Syön letroja kp 3-5. Ekassa kierrossa söin kp 3-7 mutta se annostus kasvatti liikaa folleja.
    Minä olen ostanut appstoresta kirjan "taking charge of your fertility" sekä "yes you can get pregnant". Tuo jälkimmäinen on parhaillaan lukemisen alla :) jälkimmäisessä kirjassa korostetaan myös lämpimän kohdun vastaanottavaisuutta.
    Käyhän kirjoittelemassa, postauksistasi on suuresti vertaistukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aamu piristävästä viestistäsi! Itse olen kanssa paljon miettinyt tota ovulaation boostaamista. Mutta kaipa se myös meillä on edessä seuraavaksi, kun ei nämä inssit luomukiertoon näytä toimivan.
      Olen itse myös lukenut tuon "taking charge of your fertility"- kirjan. Otan nyt myös tuon "yes you can get pregnant" lukulistalleni! Kiitos vinkistä.
      Tuon aineenvaihdunnan kannalta voin vielä suositella toista kirjaa jonka luin Matt Stonelta: "eat for heat". Sieltä luin, että esimerkiksi liiallinen veden juonti viilentää kehoamme ihan hirveästi ja heikentää aineenvaihduntaa. Itse litkin monta litraa päivässä...
      On tämä vaan niin mielenkiintoinen asia tämä raskautuminen! Rakastan itse uuden tiedon etsimistä ja hirveästi sitä aina oppii kaikkea uutta!

      Poista
  3. Hurjan mielenkiintoista! Mulla on siinä mielessä huonot tottumukset, että noudatan likimain tuollaista ruokavaliota jo muutenkin, juon liian vähän vettä enkä kauheasti liiku. Mutta mulla lämmöt onkin suusta mitattuna aina n. 36,4 ja oviksen jälkeen nousee 37 asti ja vähän yli, eikä ole muitakaan noita oireita. Ruokavaliolla sanotaan aina olevan kaikkeen suuri merkitys ja siltä tässä alkaa jo tuntuakin. Pitää vain löytää juuri oikea ruokavalio itselle, esim. jos on pcos, suositellaan vähähiilarista ruokavaliota jne. Toivottavasti tästä on apua teidän raskautumiseen, mä ainakin innostuin sun puolesta (tai no, sun lisäksi varmaan)! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kateellinen sinun lämmöistä :D Just noilla paikkein ne pitäiskin olla terveellä naisella! Itselläni on ala kanttiin. Sepä se juuri onkin, netti on täynnä eri tietolähteitä ja kaikki on eri mieltä. Pitäisi nimenomaan löytää se itselle sopiva vaihtoehto. Tämä aihe pysäytti minut, koska ne lämmöt nyt näyttää olevan alakanttiin. Olen varma, että urheilutaustallani on paljon tämän asian kanssa tekemistä. Olen aina liikkunut ihan kauheasti. Ennen akupunktiota en edes osannut ajatella, että alhainen lämpöni voisi vaikeuttaa raskautumista. Luulin vain, että olen kylmempi tapaus kuin monet muut :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...