tiistai 5. helmikuuta 2019

Mitä teille kuuluu?

Sunnuntaina, menkkojen alettua, tämä kysymys puhelimen ruudulla pisti minut tosissaan miettimään, että miten ihmeessä tuohonkin nyt vastaisi. Yksinkertainen kysymys, jonka tämä viestin lähettänyt ystäväni aina aika ajoin kysyy. Sillä hetkellä minua otti niin kovaa päähän, että en vain kyennyt naputtelemaan sitä tuttua valhetta viimeisen vuoden ajalta: "meille kuuluu ihan hyvää, entäs teille?". Kyseessä on ystäpariskuntamme, jota näemme about 2 kuukauden välein. Heillä on aivan ihana pieni 3- vuotias tyttö, joka on ihan huippu tapaus. Lapsi on ajalta, jolloin itsellä vauvanteko ei ollut vielä ollenkaan ajankohtaista, senkin takia minun on tosi helppo suhtautua tähän lapseen. (tuntuu vähän kierolta ajattelutavalta, syytän tästä lapsettomuutta..) Pariskunta ei tiedä meidän vauva-projektista ollenkaan. Tiedän myöskin, että tämä ystäväni raskautui ensimmäisellä kierrolla pillerien lopetettua. Mielessäni alkoi pyörimään sata eri scenaariota: "voiko ensimmäisellä yrityskerralla raskautunut nainen ymmärtää minun tuskan?", "mitä hän alkaa ajattelemaan meistä jos kerron totuuden?", "voiko ihmiset, joille lapsensaanti on itsestäänselvyys, ymmärtää millään tasolla mitä me käymme läpi?". Päätin ottaa riskin, ja naputtelin pitkän viestin ystävälleni, jossa selitin tilanteen ja sanoin että haluan vastata tällä kertaa rehellisesti kysymykseen. Meillä ei mene ihan kauhean hyvin. Tai tottakai meillä parina menee ihan hirveän hyvin ja muutenkin elämämme on kaikinpuolin mainiosti, mutta meillä on yhteinen suru, joka tekee välillä niin kipeää, että haluaisin heivata koko pääni sisällön kaikkine tuntemuksineen jonnekin järven pohjalle. Ystäväni reaktio oli tietysti juuri mitä odotinkin, hän oli surullinen puolestamme ja sanoi, että hän niin soisi meille oman lapsen. Hän myöskin sanoi, että he ovat aina valmiita auttamaan meitä, jos haluamme puhua asiasta enemmänkin.

Jotenkin minulla oli hivenen kevyempi olo tämän viestittelyn jälkeen. Olemme tietoisesti pitäneet asian salassa, niinkuin varmaan monikin meistä samassa veneessä olevista tekee. Minä olen kertonut yhdelle hyvälle ystävälleni ja oma äitini tietää asiasta. Lisäksi yksi minun ja mieheni yhteinen ystävä tietää asiasta. Olen huomannut, että nämä ihmiset jotka tietävät,  eivät koskaan suoraan kysy asiasta. He eivät kysele, että no mites teidän lapsiprojekti etenee. He odottavat, että itse aloitan puhumaan asiasta. Uskon, että he ajattelevat suoranaisen kysymisen tuottavan jotenkin lisätuskaa asian tiimoilta. Joskus haluaisin ravistaa heitä ja sanoa, että ei me kuule tässä vaiheessa sellaisesta kysymyksestä rikki mennä. Kyllä kaikki tuolla sisuksissa on jo rikkoutunut, mikä vaan rikki voi mennä. Olen paljon miettinyt, että jos meille joskus jollakin konstilla se oma lapsi suodaan, niin kerrotaanko me sitten ihmisille millainen meidän polkumme oli. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että kerrotaan avoimesti mitä kaikkea me käytiin läpi ja mitä tunteita se meissä herätti. Mun mielestä ihmiset puhuvat vielä ihan liian vähän lapsettomuudesta ja vaikeudesta raskautua. Itse olen monesti miettinyt, että millaisen vastaanoton asia saisi, jos alkaisin postaamaan instagramissa joka kuukausi negatiivisen raskaustestin kuvan hästägillä #lapsettomuus tai #raskauseioleitsestäänselvyys. Veikkaan, että saisin melkein yhtä paljon myötätuntoa ja kommentteja, kuin positiivisen testin kanssa. Se on vaan fakta, että kipeät ja vaikeat asiat vetoavat ihmisiin. Yhtälailla kuin se joidenkin esille tuoma yltiö-onnellisuus sosiaalisessa mediassa. Sekin on muuten pirun ärsyttävää! Loppuvuodestahan oli se joku 9-kuvan kamppanja somessa, jossa ihmiset postasivat 9 kuvaa menneeltä vuodelta. Mietin silloin, että itselle olisi sopinut paremmin 12 kuvaa ja 12 negatiivista raskaustestiä + sitten siihen ne 12 itku-raivo-parkukohtausta vielä päälle. Se oli se meidän vuosi lyhyesti tiivistettynä.
No, en taida kuitenkaan vielä tässä vaiheessa alkaa tuomaan missään instassa meidän lapsettomuutta esille;) Yritän muutenkin pysyä enemmän ja enemmän poissa sosiaalisesta mediasta, koska viime aikoina ihmiset eivät tunnu sinne muuta postaavan, kuin naimisiinmenoon ja vauvauutisiin liittyen. Saan siitä nykyään vain pahan olon itselleni ja tunnen itseni vielä kahta kauheammin luuseriksi, joka ei saa luotua yhtä uutta elämän alkua tänne maapallolle.

Oletteko te puhuneet ystäville/tuttaville lapsettomudesta? Mitä mieltä olette asian julkisuuteen tuomisesta? Auttaako teitä henkisesti asiasta puhuminen ystäville?



ps. Pahin menkkavuoto alkaa nyt olemaan takanapäin ja tänään otin ensimmäisen clomifen- tabun, jännää! Viikon päästä mennään sit ultrailemaan, että mitä lääke saa aikaan.


7 kommenttia:

  1. Niin samat fiilikset ollut viime aikoina sosiaalisesta mediasta! Juuri keskenmenon aikoihin kaikki postailivat sitä 9 parasta kuvaa ja meinasin joka kerta heittää kännykän vessanpöntöstä alas, kun sellainen hyppäsi silmilleni. Olin niin murtunut, ettei ollut kaukana ettenkö olisi postannut kollaasiota 9 sysimustasta kuvasta.

    Olin salaillut jo kolmen vuoden ajan lapsettomuutta lukuunottamatta 2 ystävää, joille olin paljastanut jotain vaiheita lapsettomuushoidoista jo viime vuonna. Meidän ystäväpiiristä kukaan ei ole ikinä avautunut tästä aiheesta tai keskenmenoista kuin vasta sen jälkeen, kun ollaan saatu maailmaan jo pari lasta. Ei tuntunut hyvältä alussa olla se joka alkaa kertomaan kaikesta kaikille, kun prosessi oli vielä kesken. Tämän lisäksi ei tullut mieleen, että meidän kohdalla lasten tekeminen tulisi kestämään paljon kauemmin kuin muilla.

    Keskenmenon jälkeen tuli asenne, ettei millään ole enää mitään väliä. En jaksanut, enkä olisi pystynytkään enää esittämään, että kaikki on hyvin. Tänä vuonna kun olen tavannut jonkun ystävistä tai perheestä ja joku heistä on kysynyt, että mitä kuuluu, niin olen kertonut totuuden. Tänä vuonna on tullut siis jo kerrottua useammalle ystäväporukalle ja molempien vanhemmille, eikä olla pyydetty ketään pitämään asiaa salassa. Kertaakaan ei ole vielä kaduttanut, että aloin kertomaan. Tunsin suorastaan suurta huojennusta ja helpotusta sen jälkeen, kun olin alkanut puhumaan totta meidän kuulumisista ja hirveistä tapahtumista. Enää ei tarvinnut esittää, että kaikki olisi hyvin. Vastaanotto varsinkin naispuolisissa ystävissä, jotka ovat itsekin vielä lapsettomia, oli ihan mahtavaa. Ja mikä parasta hekin alkoivat avautumaan minulle peloistaan ja huolistaan asian suhteen ja pystyin lohduttamaan ja tukemaan vastavuoroisesti heitä.

    Olen ollut jo niin monen vuosien ajan erakoitunut poikaystäväni kanssa tähän ahdistukseen ja tuntenut itseni ulkopuoliseksi suuren salaisuuteni kanssa. Kertomisen jälkeen olen alkanut taas tuntemaan sitä yhteyttä ystäviini, joka oli ollut kauan kateissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lia kommentistasi. Itselläni on alkanut kanssa viime aikoina tuntumaan, että juuri se salailu käy ihan hirveän raskaaksi. Jotenkin minulla on sellainen olo, että olemme mieheni kanssa jumissa tämän asian kanssa ja ainoa tie ulos tästä ahdistuksesta olisi raskaus. Sitten voisimme vain kertoa kaikille miten asiat ovat. Mutta siitäkään ei ole mitään takeita, että tuleeko se päivä koskaan. Se voi olla ensi kuussa, se voi olla vuoden päästä tai 5 vuoden päästä...Jossain vaiheessa tämä salaisuus vaan tulee painamaan liikaa harteillani ja en varmasti enään pysty salaamaan tunteitani.
      Ja juuri kuten sanoit omista ystävistäsi, että vastaanotto on ollut ihan mahtavaa. Veikkaan, että omalla kohdallani saisin myöskin positiivisen vastaanoton.

      Olen myöskin huomannut viime aikoina, että kun esimerkiksi kälyni valittaa useasti heidän arkea pikkulasten kanssa ja kuinka rankkaa se on, että en ole enään kaukana siitä pisteestä, että töksäytän hänelle päin naamaa: "ymmärrätkö, että monet ihmiset ovat kuollakseen kateellisia teidän arjesta ja että he eivät välttämättä pääse koskaan kokemaan sitä. Voisit ehkä pari kertaa miettiä mitä suustasi päästät ja kenen kuullen!". Ai että se tekisi hyvää jos saisin sanoa hänelle näin päin naamaa :D

      Poista
  2. Me ollaan kyllä aika avoimesti puhuttu. Kaikki mun läheiset kaverit tietää ja pari meidän läheistä kaveripariskuntaa. Vanhemmat tai sisarukset ei tiedä. Mua ahdistais jos en pystyis puhumaan näin olennaisesta osasta mun elämää, kavereiden kanssa. Oon kyllä huomannut että ei siitä hirveästi kysellä, mutta uskoisin sen olevan enemmän sitä ettei ihmiset oikein tiedä mitä kysyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse alan kanssa tulemaan siihen pisteeseen, että se ahdistus vaan kasvaa ja kasvaa. Onneksi nyt kuitenkin parille tyypille voin asiasta hyvinkin avoimesti puhua. Se aina auttaa aika ajoin :)
      Totta, eihän ihmisillä jotka nopeasti raskautuvat ole pienintäkään käsitystä mistään kierron kulusta, follikkelien kypsymisestä, mitoista, kohdun limaklavon paksuudesta,keltarauhastuotannosta tai että kuinka paljon siittiöitä on hyvä tulos...mistäpä he tietäisivät mitä kysyä!

      Poista
  3. Ensinnäkin pahoittelut uudesta kierrosta. Meillekin eka inssi toi negan :( Tekstisi oli taas kuin omasta suustani, niin samoja ajatuksia! Me ollaan kerrottu tosi avoimesti ystäville, kavereille ja lähipiirille. Kaikki on suhtautuneet asiaan hienotunteisesti ja tottakai olleet tosi pahoillaan. Jotkut kyselee oma-aloitteisesti miten jaksetaan ja missä vaiheessa hoidot on, toiset odottaa että asian ottaa itse puheeksi. Minäkään en jaksanut enää valehdellä että hyvää kuuluu, ja asian avoin kertominen on kyllä hiukan helpottanut omaa tuskaa. Mies oli viime inssiin lähtiessään kertonut suoraan työparilleen olevansa menossa runkkaamaan sairaalaan ja höystänyt asiaa mustalla huumorilla. Onhan tämä surkuhupaisaa ja niin epäreilua :D viimeksi eilen työpaikan kahvipöydässä yksi työkaveri päivitteli kuinka nykynuoret ei enää tee lapsia. Savu nousee aina korvista kun kuulen tuon "tekemisen". Sukujuhlissa näin kysyville kyllä vastaan, että on tehty näin ja näin kauan ja vielä on tyhjä syli. Teen kai palveluksen ettei sama henkilö kysy asiaa enää muilta nuorilta ja mahdollisesti satuta samassa tilanteessa olevaa. Moni myötäelää meidän taivalta tosi läheisesti. Kun sain tietää inssin menneen pieleen ja ilmoitin ystävälleni linnoittuvani sohvan pohjalle illaksi itkemään, hän laittoi illalla viestin että kurkkaa ovelle.. Ja sinne hän oli käynyt jättämässä lohtu-suklaata <3 minä pidin tässä välissä totaalisen parin kuukauden sometauon ja se teki hyvää.
    Koitetaan taas keräillä ittemme. Välillä tuntuu että tämä asia on ihan maailmanloppu. Sillon koitan muistuttaa itteäni kaikesta siitä hyvästä mitä jo on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Aanu! Olen niin pahoillani teidän negasta :( Olisin sen plussan niin teille suonut. Miten teillä nyt jatkuu hoidot? Vieläkö mennään inseminaation avuin eteenpäin?
      Haha, kyllä meilläkin kuule aina välillä heitetään mustaa huumoria purkkiin runkkaamisesta ym ym. :D Joskus mietin kun tulen takaisin työpaikalle inseminaation jälkeen, että pitäisikö möläyttää ihan suoraan, että sori kun olen myöhässä kokouksesta, mutta piti käydä ruiskauttamassa mieheni runkkaamat spermat sairaalalla sisääni...
      Onpa sulla ihania ystäviä! Kyllä minäkin tukea saan, jos sitä itse etsin. Välillä olisi vaan kiva jos joku omasta aloitteesta kyselisi vointia.
      Minusta tuntuu myös usein, että tämä on kuin maailmanloppu, vaikka tiedän paremmn kuin hyvin, että olen monen asian suhteen hirveän onnekas. Koitetaan jaksaa <3

      Poista
    2. Hoitaja tokaisi nega-tulosta soittaessaan että "jaa, täällä ei ole mitään kirjoitettu jatkosta. Soita kun menkat alkaa niin sovitaan jatkosta" Selvä.. Mä siis kävin 14vrk inssistä verikokeesta ja tässä oottelen menkkoja alkavaksi ehkä huomenna. Kai me inssiä koitetaan vielä pari kertaa.. Viimeksi olisin saanut letrojen lisäksi irrotuspiikin mutta ovis oli juuri tapahtumassa ja se olisi ollut myöhäistä.
      Haha, kuulostaa niin tutulta huumorilta! :D välillä tekisi kyllä mieli lohkaista jotain tuon tyylistä ja nähdä työkavereiden ilmeet. Hyvä kuulla että teilläkin on lähellä ihmisiä joilta saa tarvittaessa olkapäätä <3
      Jatketaan toiveikkuutta ja käyn kirjoittelemassa miten asiat etenee :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...