keskiviikko 27. helmikuuta 2019

ivf- nuo kolme niin kauhistuttavaa kirjainta

Me oltiin tänään meidän lääkärin luona suunnittelemassa meidän ivf- hoitojen aloitusta. Jännää! Aika hyvin olin perillä mitä hoidoissa tulee tapahtumaan, mutta minulle tuli ihan yllätyksenä, että hoidot aloitetaan täällä kolmen viikon kuurilla ehkäisypillereitä! Mitä!? Tuntuu tosi ironiselta, että tässä vaiheessa kouraan lyödään kuukauden satsi pillereitä! Olin aina ajatellut, etten tule niitä enään ikinä käyttämään. Lääkäri kertoi, että he ovat ottaneet tämän käytännön useiden tutkimustulosten perusteella, jossa yhden kuukauden ehkäisypillerien käytön jälkeen munasarjoja stimuloivilla lääkkeillä on todistetusti parempi vaste. Eli tarkoitus on sammuttaa minun oma hormoonitoiminta, jonka pohjalta on parempi lähteä piikittämään Gonal- f nimistä lääkettä. No, minäpä pengoin kotona kaapin pohjat ja löysin vanhat pillerit 2 vuoden takaa..harmikseni ne olivat kaikki vanhenneet. Elikkä apteekin kautta hakemaan ehkäisypillereitä, dear god! Apteekissa oli hauska tilanne, kun nuori palveleva mies kysyi ihmeissään, että tarvitsetko näitä vain kolmeksi viikoksi. Totesin, että kyllä. Mies katsoi minua ihmeissään ja kysyi, että mitä järkeä siinä on? Lopetatko käytön kuukauden jälkeen? öö...mitä se sinulle kuuluu?? oli ensimmäinen reaktioni. Mies kysyy, että mihin ihmeen tarkoitukseen tällainen on? Pitkä jono takanani tiuskaisin kiukuspäissäni, että tarvitsen lääkkeen ivf- hoitoihimme. Kukaan ei sanonut sanaakaan sen jälkeen. Hiljaisuus valtasi apteekin :D Meinasin kuolla sisälläni naurusta. Lapsettomuus on kyllä paras tapa saada ihmiset hiljaiseksi!

Alan siis syömään niitä pillereitä heti kuukautisten alettua. Kolmen viikon jälkeen tulee tyhjennysvuoto ja heti viimeisen pillerin jälkeen alan pistämään gonal- f nimistä lääkettä. Kuudentena pistospäivänä on ensimmäinen kontrolliultra ja verinäyte. Siitä sitten 2- 3 päivän välein kontrolliin ja about kp 12 olisi tiedossa punktio, jossa munasolut kerätään hedelmöittämistä varten. Siitä 2-5 päivän päästä alkio siirretään kohtuuni. Kuulostaa simppeliltä. Ei se nyt niin kauhistuttavalta kuulostakkaan. Asiaa tuli lääkäri käynnin aikana niin paljon, että en vielä oikeen tiedä mitä ajatella. En ollut yhtään varautunut 3 viikon pilleri kuuriin. Se ärsyttää. Tuntuu, että me hukataan kolme viikkoa. Mutta jos kerran sen jakson ansiosta on paremmat mahdollisuudet tuottaa enemmän ja parempia munasoluja, niin tottakai olen siihen valmis. Ja kuten lääkärikin sanoi, se aika kannattaa nyt käyttää mielen lepäämiseen. Olla ajattelematta mitään vauvoihin liittyvää ja yrittää nauttia elämästä. Kuulostaa hyvältä. Luulen, että se kolmen viikon henkireikä tulee tekemään minulle hyvää. En olekkaan ottanut lomaa tästä yrityksestä puoleentoista vuoteen. Yritän parhaani mukaan ottaa siitä kaiken irti. Aion käydä paljon juoksemassa, salilla, juoda viiniä, syödä paljon sushia ja yrittää oikeasti olla ajattelematta tätä surua. Kolme viikkoa tulee menemään nopeasti ohi.

Meille selvisi myöskin, että täällä paikallinen kela maksaa ivf- hoidot kokonaan! Meidän ei tarvitse maksaa itse muuta, kuin lääkkeiden oma vastuu osuus joka on 50 euroa! Jes, rahastakaan ei tarvitse surra ollenkaan! Nyt ymmärrän, miksi maksan 50 prosenttia veroa palkastani. Kaikin puolin hoidot on järjestetty tosi hyvin: seurantaultrat voi varata aina joko aamuksi aikaisin tai illaksi myöhään, ettei niiden takia tarvitse olla töistä poissa. Ainoastaan punktio päiväksi pitäisi sitten pyytää päivä vapaata.
Huh huh! Shit just got real! No, eiköhän me tästä selvitä. Tolleen nopeasti laskettuna 5 viikon päästä olisi aika toivottavasti siirtää alkio kohtuuni ja meillä voisi olla ihan oikeasti mahdollisuus tulla raskaaksi. Ihan mahtavaa! Tällä hetkellä minulla on ihan tosi hyvä fiilis tästä. Kyllä me selvitään ja saadaan vielä oma vauva <3

Tällä hetkellä toivon, että menkat alkaisi nopeasti, että pääsen ehkäisypilleri kuurille mahdollisismman pian :D Olen tässä vaiheessa jo 99% varma, että tämä viimeinen inssi ei myöskään ole tuottanut toivottua tulosta. Eilen alkaneet tutut menkkoja edeltävät kuumat aallot yöllä ovat minulla aina varma menkkojen merkki. Lisäksi alavatsa on kramppaillut tuttuun menkkoja edeltävään tapaan eilen ja tänään. No, ei se mua nyt tällä hetkellä hirveesti sureta. Meillä on nyt pläni ja sitä pläniä lähdetään toteuttamaan täysin rinnoin. Alkais nyt ne menkat vaan nopeasti, pliiiis!

12 kommenttia:

  1. No tulipa kyllä yllätyksenä tuo e-pilleri kuuri. Tosin olen joskus lukenut, että e-pilleri levyn syömisen jälkeen voisi tulla helpommin raskaaksi. Toimihan se itselläkin silloin kerran :D mutta eipä sitä pystyisi huvin vuoksi ehkäisemään ja yrittämään ilman lääkärin määräystä. Kuulostaa oikein hyvältä suunnitelmalta, että otat hengähdys tauon ja nautit kaikista ei vauva jutuista. Kyllä se ivf sieltä nopeasti tulee ja nyt teillä on hyvä suunnitelma kädessä :) kyllä se tulos tuolla saadaan aikaiseksi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuli kyllä ihan puskista toi e-pilleri juttu! Syy oli lähinnä se, että jos munasarjoja stimuloivaa lääkettä aletaan käyttämään normi kierron jälkeen, niin naisessa on vielä paljon luonnollisia hormoneja sekoittamassa lääkkeellisiä hormoneja, jonka vuoksi tulos on usein heikompi.Nyt kun olen yön nukkunut asian yli, niin tuntuu ihan hyvältä jutulta. Jos gonal- f piikittelyt olisi aloitettu jo tänä viikonloppuna, niin se punktio olisi tyyliin jo puolentoista viikon päästä! Tämä antaa nyt hyvän mahdollisuuden huilata hiukan ennen hormooni pumppauksen aloitusta ja totutella vähän tähän uuteen hoitomuotoon :)

      Kyllä me se näillä aseilla saadaan vauva aikaiseksi. Jos hoito etenee suunnitelman mukaan, niin raskauden mahdollisuus on 45- 50%/siirto. Tuntuu aikas hyvältä sen 15%/kierto inssi ruljanssin jälkeen <3

      Poista
  2. Uutta tietoa tuo ehkäisypillereiden käyttäminen! Suunnitelma kuulostaa hyvältä ja lupaavalta - puhallan sinne suotuisia tuulia ja onnea :)
    Kolmen viikon mielen tyhjennys tekee varmasti terää. Luulen, ettei ole helppoa olla ajattelematta projektia, mutta kaikenlainen mukava tekeminen varmasti rentouttaa :)
    Ja onpa hienoa, että ivf-hoidoista aiheutuvat kulut on noin pienet!
    -Aanu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aanu <3 Mitä teille kuuluu hoitojen osalta?

      Oli kyllä joo yllätys toi pilleri juttu :) No, mutta niinkuin sanoin niin yritän todella antaa mielen levätä sen ajan ja sitten uudella energialla uuteen taistoon! En varmasti pysty olemaan kokonaan ajattelematta tätä projektia ja varmasti tulee päiviä, että ärsyttää napsia se pilleri naamaan, mutta täytyy yrittää vaan pitää mielessä, että tämäkin vie meidät taas askeleen lähemmäs sitä parasta palkintoa. Täytyy yrittää pitää itsensä kiireisenä ja yrittää treffata paljon kaverien kanssa. Varmasti sitten hormoonikuurien alettua on vähemmän energiaa urheilla, käydä kahvittelemassa ja treffata kavereita. Kyllä me selvitään!

      Poista
    2. Kolme viikkoa tuntuu varmasti pitkältä ajalta napsia pillereitä, mutta toisaalta se on niin pieni osa tätä matkaa. Paljon vaan ohjelmaa tuleville viikoille! Hirmuisesti tsemppiä ja toivon teille parasta <3
      Meidän eka inssi viime kierrossa päättyi negaan ja pettymys oli kyllä kova. Tästä kierrosta tuli "välikierto" kun ovis ois osunu viikonlopulle eikä inssiä voitu tehdä. Menkkoja odottelen alkavaksi viikon päästä ja josko seuraavassa kierrossa inssi nro 2 :)

      Poista
    3. Voi harmi kun osui se ovis sitten juuri viikonlopulle :( Ja tosi harmi, ettei teidän klinikalla tehdä inssejä viikonloppusin. Toivon sydämeni pohjasta, että tämä "välikierto" toisi ihanan pienen luomu yllätyksen, tai sitten että seuraava kierto menisi aikataulujen kanssa paremmin yksiin <3

      Tulehan taas kertomaan kuulumisia!

      Poista
  3. Noniin! Nyt on selkeä suunnitelma ja pääsette tositoimiin! �� Oikein paljon tsemppiä alkaviin hoitoihin. Itse olen joskus kuullut, että ihmisillä jotka syövät e-pillereitä olisi yllättävän hyvät mahdollisuudet raskautua heti ensimmäisestä pilleriyyömästä kierrosta, mutta en tiedä, mihin tämä väite on perustunut. Mielenkiintoista joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  4. Kuinka sinun jännittävä viikkosi päättyi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viivat testeissä vahvistuu, mutta eilen ja toissa päivänä oli jonkin verran veristä vuotoa ja tämä menkkakipumainen mahakipu aiheuttaa myös stressiä. Tänään soittelin poliklinikalle ja sieltä tulee nyt sitten aika varhaisultraan ja siihen asti täytyy elää jännityksessä, mikäli vuoto ei aivan ylly.

      Poista
    2. Voi ei! Nyt mua hävettää! Katsoin että tuo aiempi viesti oli tuon mun edellisen viestin vastauksena ja jotenkin tyhmästi ajattelin, että kysymys oli mulle, kun jännitystä on täälläkin piisannut! Sori!!!

      Poista
    3. Minulla olikin mennyt ihan ohi tämä sinun ilouutinen. Jostain syystä blogiini ei ole päivittynyt uusin postauksesi. Kiva siis kuulla sinunkin kuulumiset :) toivottavasti kaikki olisi kunnossa ja veri olisi vain normaalia tiputtelua. Peukut pystyyn :)

      Poista
    4. Olipa hauska tämä viestiketju :D Sori, olen vähän myöhässä vastauksieni kanssa. Olimme tosiaan Suomessa pienellä minilomalla ja ei tullut siellä seurattua blogimailmaa. Sieltä ne menkat vaan taas alkoivat..tiesin sen jo tosiaan ihan tuntemusten perusteella pari päivää etukäteen. No, ei auta itku markkinoilla! Tästä on taas vaan jatkettava eteenpäin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Odotus on päättynyt- kiitos

Moikka! Niinkuin olettekin huomanneet, niin hiljaiseloa on ollut ilmassa viime aikoina..ei ole aika eikä rahkeet riittänyt blogin päivittämi...